úterý 8. července 2014

Cordon bleu

Nazev dnesniho receptu je prevzaty z francouzstiny,ale pouziva se i v Italii - jedna se o kapsy z kureciho masa, plnene syrem a sunkou a smazene. Cte se "kordon ble". Doslova znamena "modra stuzka" a bylo to vyznamenani, ktere se v dobach drivejsich udelovalo zvlaste sikovnym kucharum. Tento pokrm nevyzaduje nijak zvlastni umeni,ale prave proto si zaslouzi vyznamenani - jak z mala udelat lahodné a chutné jidlo...
INGREDIENCE pro 4 osoby:
8 tenkych platku kureciho masa
4 platky sunky
4 platky syra
vejce, mouka a strouhanka
olej na smazeni
Z kurecich prsicek nakrajime platky bud tak velke, aby se daly plnit a prehnout, nebo mensi,ale stejne velikosti, aby se daly polozit vzdy dva na sebe. Na maso polozime platek sunky a platek syra a nechame volne okraje asi pul cm. Maso po okrajich trochu sklepeme,aby se neotviralo. Muzeme sepnout i paratkem. Obalime v trojbalu - mouka, rozslehane vejce a strouhanka - a smazime ve vyssi vrstve oleje. Jako priloha je vhodny salat nebo bramborova kase.

13 komentářů:

  1. No to je prima papanicko. Obcas to delam, pokud jsou prsa vysoka, udelam do nich jen otvor. Ted, kdyz vim, jak honosne se to jmenuje, bude mi to chutnat jeste vic. Mej se hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, mňam....hned bych si dala    Další super inspirace na vaření

    OdpovědětVymazat
  3. Růženko jsi samá inspirace, tohle jsem už dlouho nedělala. Já dnes uvařila okurkovou omáčku, brambory a k tomu vařená vejce. Omáčku jsem vařila poprvé, a byla moc dobrá, další možnost, jak využít okurky.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Nazev to ma opravdu honosny. Ja si podobne jidlo pamatuju pod nazvem "kyjevsky rizek" nebo tak nejak podobne

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ahoj Helo, ja bych si zas dala tu omacku    Ale tady na ne moc nejsou, vlastne je ani neznaji

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Ahoj Alenko,ochladilo se ,tak jsem mohla i smazit   

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Okurkovou omáčku vařila naše babička dost často. Obvykle , když bylo vařené maso z polévky. Ale dělala ji z kyselých okurek- nakrájela je na takové proužky a vařila s kostičkou masoxu, pak udělala jen záklechtku z dobrého mléka nebo smetany na vaření a lžíce hl. mouky, krátce ještě povařila a dochutila příp. až hotovou octem. K tomu maso, nebo vejce na tvrdo a vařené brambory nebo knedlík.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Prostě žádný  tučný bešamel z jíšky-jen taková lehčí omáčka.Slakokyselá.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Ty mi ale delas chute!    A jeste s tim knedlickem - dala bych si!

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Víš, naše babička uměla dělat dobré věci a také uměla šetřit a navíc zdravě jíst. U ní se hlavně vařilo, dusilo, peklo v troubě, smažily se jen výjimečně řízky, hovádka(bramboráky) nebo palačinky. Stejně dělávala spíš pečené bramboráky na saladko.. To je těsto ze syrových nastrouhaných brambor s vejcem a moukou, osolené, trochu oskořicované, oslazené, naplpané na vymaštěný plech a pokladené půlkami švestek, upečené pěkně do zlata. Krájelo se to přímo na plechu a bralo..

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Přesně takovou Ruži, dávala jsem taky cukr a ocet, byla to mńamka.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Na tyhle bramboraky jsem nekde cetla recept - melo to i svuj nazev, zrejme krajovy...ale ten si nepamatuju. Rozpeky?? Nebo to je neco jineho..ale mam dojem ze v tom byly taky svestky Doma jsme delali neco podobneho s jablky..

    OdpovědětVymazat