úterý 22. července 2014

Dusene papriky (peperonata)

I kdyz letosni pocasi na to nevypada, prece jen je leto a papriky dozravaji. Dusene papriky se zde delaji casto z barevnych paprik, cervena, zluta a zelena - proto se tomuto pokrmu rika i "bandiera" - vlajka, protoze italska vlajka je cerveno-bilo-zelena. Je to vyborna priloha k masu, vonici létem..
INGREDIENCE
700-800 gr paprik
2 mensi cerstve cibulky
1-2 celé strouzky cesneku
4 - 5 cerstvych rajcat (asi 300 gr)
cerstva bazalka
olej
Rajcata sparime horkou vodou a oloupeme, nakrajime na kosticky. Papriky omejeme, rozkrojìme a zbavìme jader a vnitrnìch vlaken. Nakrajìme na prouzky. Na oleji zpenìme jemne nakràjenou cibulku, cely cesnek,ktery pak vyjmeme a pridàme papriky. Chvìli podusime a vlozime nakràjenà rajcata. Osolime podle chuti, ja pridavam i trochu kostky na zeleninovou polevku.Nechame podusit az je zelenina dostatecne mekka, za obcasneho mìchànì. Mezitim si natrhàme listy bazalky na malé kousky - nema se krajet ani sekat, jen rucne trhat. Hotovy pokrm ji posypeme a podavame bud jako prìlohu k masu, nebo samostatne s cerstvym chlebem.

6 komentářů:

  1. Vcera konecne trosku zaprselo, takze papriky porostou a muzu udelat tutu dobrotu. Nejspis uvarim malicke nove brambory a k tomu papriky podle tveho receptu. Diky za dobry napad do momentalne horkych dnu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, moc Tě zdravím. Tenhle recept si mi moc zamlouvá. Zrovna včera jsem dělal z paprik klasické lečo. Ale takhle by mi papriky určitě taky chutnaly   

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ahoj Bozenko, to jsi  mi pripomela,ze se nekdy delaji i s bramborami - daji se varit spolecne s paprikami a je to moc dobre!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Ahoj Alenko,vis ze klasicke leco jsem tady nikdy nevidela? Spis se dela peperonata con pollo, coz je s kurecim masem na kousky, smichane dohrmady..taky dobrutka!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je urcite dobrota ,schovam si recept na leto .Ted v zime spis tak plnene papriky.

    OdpovědětVymazat
  6. Uz jsem se lekla,ze se leto opravdu zblaznilo, pak jsem se koukla na blog a je mi jasno   ! Plnene papriky bych si ale taky dala!!

    OdpovědětVymazat