pátek 11. července 2014

Cukiny s rajcaty (Zucchine con pomodoro)

Nastava sezona cukinek, ktere lze upravit na mnoho zpusobu. Cukinky by se mely sklizet male, velke se pouzivaji spis k plneni. Dnesni recept je vhodny jako priloha,ale i jako samostatne jidlo, s cerstvym chlebem.
INGREDIENCE:
asi pul kg malych cukinek
1 mensi cibule
2 strouzky cesneku
asi 300 gr rajcat (nejlepe cerstvych,ale lze pouzit i drcena loupana rajcata v plechovce)
2 lzice strouhaneho parmezanu
2 lzice strouhanky
olivovy olej
bazalka nebo petrzel (nebo oboji)
Cukinky nakrajime na platky. Na olej dame zpenit jemne krajenou cibuli, pridame cukinky a chvili podusime. Nakrajime rajcata na kousky a vlozime ke smesi, pridame rozetreny nebo prolisovany cesnek a dusime,az je vse mekke. Parmezan smichame se strouhankou a vmichame do smesi, kterou uz jsme sundali z plotny. Pridame sekanou petrzel a bazalku, lzici kvalitniho olivoveho oleje, prikryjeme poklici a nechame asi 5 minut odpocinout.Podavame s chlebem jako samostatne jidlo nebo k prirodne upravenemu masu ci rybe.

6 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, tenhls recept vůbec neznám.... a jako vždycky se mi moc zamlouvá   

    OdpovědětVymazat
  2. Cuket není nikdy dost. Máme je rádi na všechny způsoby. Už byly smažene, dušené, plněné, cukeťáky-jako bramboráky, jenže z cuket, i buchty. Nejvíc všem chutná cuketové zelí. Je to recept po babičce, která si ho dovezla ve 20tých letech minulého století z Chicaga. My jsme tu ještě dlouho netušili, co je to cuketa.

    OdpovědětVymazat
  3. Cuketky máme a rajčátka dozrávají, někd yzkusím Růženko.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Ahoj Ali,vyzkousej, je to dobre a  hlavne jako vzdy rychle !   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Cukety jsou velice prizpusobiva zelenina - da se z nich delat skoro vsechno. Chystam se taky na plnene, smazene se delaji hlavne kvety..to je taky lahudka. I kolace, sladke i slane...Proste cuketa 100x jinak!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Ahoj Helenko, ted je nejlepsi cas..Uroda cuket je vetsinou velice bohata, tak se recepty jen hrnou...Moc  zdravim!!

    OdpovědětVymazat