pátek 25. července 2014

Kulate cukiny plnene masitou naplni (Zucchine tonde con ripieno di carne)

Prinasim dalsi recept na cukiny, tentokrat kulate. Pouzivaji se hlavne na plneni, vetsinou masitou nebo zeleninovou nadivkou. Ja pouzila napln podobnou te, ze ktere se delaji karbanatky. Plnene cukiny jsou dobre i vlazne nebo studene. Jako prilohu podavam zeleninu, se kterou se spolecne dusi.
INGREDIENCE:
2 kulate cukiny na osobu
Napln - asi na 6 cukinek
300 gr mleteho masa
100-150 gr mortadelly nebo jineho mekkeho salamu, pripadne sunky
2 krajice starsiho chleba - nebo strouhanka (2-3 lzice)
2 strouzky cesneku
petrzel
50 gr strouhaneho parmezanu
asi 10 cherry rajcatek
salek korenove zeleniny
olej, sul, pepr - popripade trochu peperoncina

Cukiny rozpulime, vydlabeme a dren dame stranou. Mirne je osolime a otocime dnem vzhuru na papirovou uterku,aby se zbavili zbytecne vody. Mezitim pripravime napln - salam nakrajime na drobne kousky nebo rozmixujeme na hrubo. Pridame namoceny a vymackany chleb nebo 2-3 lzice strouhanky, mlete maso, utreny cesnek,petrzel, 3 lzice stouhaneho parmezanu,asi tretinu vydlabane drene nasekane na drobno, mirne osolime a opeprime. Naplnime cukiny.
Na panev nebo do kastrolu dame olej a jen mirne osmahneme korenovou zeleninu. Pridame zbytek vydlabane drene, zamichame a vlozime naplnene cukiny. Mezi ne dame rozpulena cherry rajcatka a pokud nam zbyde napln, pridame ji v kouscich take. Prisolime a prikryjeme poklici. Dusime asi 1/2 - 3/4 hodiny, az jsou cukiny mekke. Zelenina vetsinou pusti dost vody, jinak pridame trochu bileho vina ci vyvaru - i z kostky.
Mekke cukiny vyjmeme, dame na pekac, posypeme smesi zbyleho parmezanu a strouhanky, s kapkou oleje a dame pod gril na par minut. Pak opet vlozime na zeleninovy zaklad, nechame asi 5 minut odpocinout a podavame s chlebem.

8 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, mńam... to musela být dobrota.Plněn cukíny vyzkouším. Akorát mám kulaté, ale klasiku podlouhé. Myslíš, že to nebude vadit? Jinak jsem dnes udělala tiramisu podle Tebe. Ukryla jsem ho v lednici a zítra bude k obědu jako dezert   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ahoj Alenko,  muzes klidne pouzit i klasicke dlouhe. Ja zkusila kulate, ale plnim i ty normalni. Delam tak i papriky, brambory...Tiramisù bude urcite vyborne, je lepsi kdyz se rozlezi    Dopbrou chut!!

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu nezalezi jestli je cuketa kulata nebo dlouha, vzdy je to dobre papani. Dnes bude obed podle tveho receptu, jen bude s bramburkama, my nove brambory muzeme ke vsemu. Diky ta inspiraci, krasny vikend. Mej se, pa.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak všechno je nakonec jinak. Z cukety bude dnes cuketový guláš. Ten je v době zrání cuket také oblíbeny.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Ahoj Bozenko, tak cuketovy gulas jeste neznam ! Asi si budu muset napsat o recept    Hezky vikend, moc zdravim!

    OdpovědětVymazat
  6. Růženko, včera jsme měli k obědu také plněné cukety. Letos se cuketám daří. Ty tvoje byly určitě výborné, podle ingrediencí.   

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Ahoj Ivo, ja mam cuketky rada,da se s nimi delat spousta veci. Treba frittata nebo risotto taky nejsou k zahozeni

    OdpovědětVymazat
  8. Čekám na nový zajímavý článek na svém blogu

    OdpovědětVymazat