čtvrtek 22. května 2014

Jahodova bublanina piskotova

Klasicky delany piskot se mi nekdy povedl lépe, nekdy hure. Navìc je s nìm i vìc prace, zloutky s cukrem, bìlky zvlàst, pak spojit, dàvat pozor, aby snìh neklesl, dàvat pozor na spràvnou teplotu trouby atd. Jiste màte s piskotem vlastnì zkusenosti. Pak jsem v italske televizi slysela tento recept na "pan di Spagna" jak zde piskotovemu testu rìkajì. Doslovne to znamena "spanelsky chléb" a nevìm, odkud se tento nàzev bere - jestli nekdo kdysi privezl recept ze Spanelska anebo jestli je to obdoba nasich spanelskych ptàcku - o kterych Spanelé nemajì zrejme ani potuchy...
Kazdopàdne me hned zaujal svou jednoduchostì, vyzkousela jsem - a jinak ho uz nedelàm. Nynì je sezòna jahod, takze jahodovà bublanina byla hotovà behem nekolika minut..
INGREDIENCE:
3 vejce - delala jsem bublaninu do mensi formy, takze upravte podle poctu mlsounu :-)
na kazde vejce:
30 gr cukru
40 gr mouky - dàvàm hladkou nebo polohrubou
1 lzicka prasku do peciva - prosìt do mouky
jahody nebo jine ovoce vhodne na bublaninu
Vejce pouzijte pokud mozno pokojové teploty. Celà vejce slehejte s cukrem asi 5 minut elektrickym rucnìm slehacem. Do mouky prosijte prasek do peciva (zde je jiz s vanilkovou prìchutì, jinak podle chuti pridejte trochu vanilky) a vareckou lehce vmìchejte do vajecné smesi. Jahody oplàchnete a nakrajejte na vetsì kousky, mìrne popraste moukou aby nepadaly v teste ke dnu. Pokladte jimi testo a dejte péct do mìrne vyhràte trouby na 170' asi 20 minut.

3 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, mňam..    přesně jak píšeš, taky se mi piškot kolikrát nepovedl. A tenhle recept vypadá jednoduše, takže zase bude co zkoušet   

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ali, ja mam piskotove testo rada,ale z vyse uvedenych duvodu jsem ho moc casto nedelala. Tohle je raz-dva a vysledek zaruceny!

    OdpovědětVymazat
  3. Jahody nikdy nezklamou, velka dobrota.

    OdpovědětVymazat