čtvrtek 6. února 2014

Saltimbocca alla romana (masové plàtky po rimsku)

Saltimbocca v prekladu znamenà doslovne "skoc do pusy". Jedna se o male kousky tence nakràjeného masa, na kterém je plàtek syrove sunky a lìstek salveje, vse spìchnuté pàràtkem s masem. V Cesku bychom tomu asi rìkali "jednohubky". Puvod mà toto jìdlo v Rìme - presny nàzev je "Saltimbocca alla romana" -ale pripravuje se po celé Itàlii.
Originàl vyzaduje maso telecì a Italovè si potrpì na dodrzovàni jak ingrediencì tak procedury. Pokud ale nenì telecì zrovna pri ruce, poslouzì i tence nakràjené krutì maso. Dokonce si troufnu rìct,ze takto upravenà "saltimbocca" mi chutnajì vic.Stacì pàr minut a muzete podàvat...
SUROVINY PRO 4 OSOBY
4 - 6 tenkych plàtku telecìho nebo krutìho masa
4 -6 plàtku syrové sunky (prosciutto crudo)
8-12 lìstku salveje
olej, maslo
trochu suchèho bìlého vìna
Maso musì byt opravdu tenké, tak 3-4 mm. Kazdy plàtek prerìznete napul a polozte na nej o neco mensì plàtek syrové sunky, lìstek salveje a propìchnete vsechno pàràtkem. Na pànvi rozehrejte olej s kouskem màsla. Maso vlozte nejdrìve stranou kde je sunka, po minute obratte a opecte i na druhé strane, strìknete vìnem, nechte jen prejìt var a je hotovo. Jako prìlohu jsem dala "tuttoinsieme"-brambory, cibule a cukiny ,vse nakrajené na kousky, vlozené najednou na pànev s olejem(odtud nàzev "tutto insieme"=vsechno dohromady), chvìli orestovat, posolit a nechat dusit pod poklickou bez podlévànì.

12 komentářů:

  1. Ruži,už jsem se ptala Alape,ale zeptám se i tebe.Mám doma italskou kuchařku,a v ní nemám jediný recept s brambory.Používají je Italové tak málo?
    Alape žila v Itálii a říkala,že ano.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Pouzivaji,ale rozhodne ne tak, jako u nas! Vetsinou v zime, v lete malo, na to je moc horko. Jeste tak jako studeny salat,ale s nasim bramborovym nema nic spolecneho. Ja je pres leto taky skoro vubec nedelam. Jako priloha se hodne delaji brambory pecene, napr.zaroven s kuretem nebo s peceni v troube. Nebo neco jako nas gulas (ale bez naseho koreni, jak jsme zvykli) a brambory se vari spolecne s masem. Pak se delaji i se salsicciou, to je mistni klobasa. Dela se kase,noky,plnene brambory mletym masem,krokety, omeleta s brambory, i pizza.Varene brambory s petrzelkou a olivovym olejem, casto i s jinou zeleninou. Moc jim tu chutna nase bramboracka i bramborak V severni Italii se pouzivaji casteji, dela to asi i klima a kuchyn podobna té nemecke a rakouské. Brzy neco dam na blog! Zatim zdravim!

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Je to je prima,děkuji Růženko.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Růženko, moc Tě zdravím Další dobrůtka V létě ji vyzkouším. Mám totiž keřík šalvěje, tak ho hned využiju. Sníh se tu změnil v ledovku a ta dnes už taky pomalu mizí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super, další prima mňamka. Vyzkoušení nechám na léto, až budu mít na zahradě čerstvou šalvěj.

    OdpovědětVymazat
  6. [4]:[5]: Ze mate cerstvou salvej jen v lete, na to jsem nepomyslela. Tady roste cely rok, mistni zima ji opravdu nevadi.Ale myslim,ze letos by prezila i tam u vas !

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, sušená by se nedala použít? Mám domácí, co jsem nasušila, ale mínila jsem ji jako léčivku. Na maso jsem to ještě nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Ruzenko  mela by se sepnout s pancettou a masem. Pokud mas listky dost velke a nelamou se, tak nenì  problem .Ale muzes klidne spojit jen maso s pancettou a salvej (i susenou ) vhodit do oleje vedle-par listku - olej se ochuti a tim padem i maso.V Italii ji takhle davaji spolu s cesnekem skoro ke kazdé   minutce nebo peceni.
    Zdravim   

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Pardon, napsala jsem pancetta a jde o parmskou sunku!

    OdpovědětVymazat
  10. [8]:Dávám si bazalku do octa- do láhve, aby mi krásně voněl, možná by to šlo dát i do leje. Jen, aby nezhořkl.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Nezhorkne,tady se pripravuji ruzne aromaticke oleje. Na ten bazalkovy si vem  1/2 l oleje kvalitniho extra panenskeho a asi 15-20 listku cerstve bazalky. Otri ji vlhkym hadrikem (nema se macet!) a dej oschnout. Pak dej na dno sterilni zavarovaci sklenice a dopln olejem - bazalka ma zustat u dna. Dej na 20 dni (ne dele) na suché a tmave mìsto. Pak preced do lahve a je hotovo!Pouziva se do salatu, na caprese, na mozzarellu apod.  Tim samym zpusobem muzes udelat olio al peperoncino- 1-2 peperonciny (suché) dej do oleje a nech odpocivat asi mesic. Nemusis precezovat.Pokud bys mela jen drceny, dej 2 lzicky a pak prefiltruj.Pouziva se na spagety, do omacek - opatrne, je ostry! K peperoncinu muzes pridat i 1-2 strouzky oloupaneho cesneku.

    OdpovědětVymazat
  12. Samé dobroty, samé dobroty. I tyto závitky vypadají báječně.

    OdpovědětVymazat