středa 19. února 2014

Fazolova polevka s testovinami (Pasta e fagioli)

V Toskànsku je "pasta e fagioli" - fazolovà polevka s testovinami - velmi oblìbenà, hlavne v zimnìm obdobì. Drìve to byl pokrm chudych, dnes se varì i v "lepsìch" restauracìch. Podobnym zpusobem se pripravuje i "pasta e ceci" -polèvka s hrachem (nebo cizrnou)
Zeleninové i lusteninové polévky se delajì velmi husté, musì v nich "stàt lzìce". Nezahustujì se ale jìskou ani moukou,ale samotnou zeleninou.
INGREDIENCE pro 4 osoby
250 gr suchych fazolì
sàlek jemne nakràjené korenove zeleniny
1 mensi cibule
1-2 strouzky cesneku
kràtké testoviny - hrst na osobu
olivovy olej, sul, pepr
strouhany parmezàn
Fazole namocte vecer do studene vody. Druhy den uvarte do mekka, na mìrném plameni - sul pridejte, az kdyz jsou témer mekké, jinak ztvrdou).Vyndejte asi 2/3 fazolì i s trochou vody a rozmixujte. Pripravte si zàklad - cibulku nechte zesklovatet a pridejte korenovou zeleninu, lehce osmahnete. Potom vlozte rozmixované fazole, utreny cesnek , dobre zamìchejte a rozredte dalsì vodou z fazolì.Kdyz se zacne varit, pridejte kratké testoviny - napr. "ditalini" coz jsou asi pul cm kràtke, malinké makerony s dìrkou uprostred, nebo i malà kolìnka, ctverecky - hlavne aby byly z tvrde psenice,bezvajecné, jinak vyjde kase mìsto polévky! Mìchejte a varte asi 10 minut nebo podle nàvodu. Kdyz jsou testoviny skoro mekke, pridejte zbytek fazolì a nechte prejìt varem. Polèvka je lepsì kdyz si trochu odpocine, pak na talìri posypte strouhanym parmezànem a pokapejte lzìcì dobrého olivového oleje.

11 komentářů:

  1. Presne takova polevka se vari na Slovacku a je moc dobra, jen syr se nedava. Dik za typ, hned zitra ji uvarim a k ni langose, uz se tesim.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady se parmezan dàvà snad vsude, pomalu i do kafe   !Langose jsou k ni urcite taky vyborné - to zas muzu zkusit ja

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, fazolačku bych si hned dala, mńam. Právě jsme se vrátili z "lyžování"...no, sníh skoro nikde, tak si to dovedeš představit

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Růženko, úplně jiná fazolačka než se vaří u nás ve středočeském kraji,  hned bych si ji dala . Langoše mám moc ráda, ale nemám dobrý recept, posledně byly jako vdolky s česnekem

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ahoj Ali, kdyby te zajimalo plavani, veslovani nebo vodni lyze, muzes prijet k nam !!

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Na langose mam nekde recept,ale jeste jsem je nikdy nedelala, tak nevim jak vyjdou. Ale mozna jsou dobre i jako vdolky

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem dodržela slovo a fazolačky navařila 5-ti litrový kastrol. K ní samozřejmě langoše, plnou mísu. K obědu byla polévka a langoše potřené mačkaným česnekem, rozmíchaným se solí a olivovým olejem. K večeři na ně dám směs z klobásy, sušených rajčat (může být protlak)a oregano. To vše promíchané na sklovaté cibulce. Natřu langoše, posypu sýrem a na chvilku dám zapéct do trouby. Ráno ke snídani je dám nahřát, namažu povidlema a posypu máken s cukrem. Tím mám z krku tři jídla.

    OdpovědětVymazat
  8. Růženko, fazolačku dělám jinak, ale ta tvoje stojí za vyzkoušení.   

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: To je dobrota! Musim oprasit ten recept, vidim ze by me chutnali i na sladko!

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Ahoj Ivo, je to celkem jednoducha zalezitost. Nejdele trva uvarit fazole..Kdyz ji delam, uvarim jich vic a pak je mame druhy den treba jen s tunakem.

    OdpovědětVymazat
  11. My vařívali klasickou fazolovou polévku, s bramborama, zásmažkou, kořenovou zeleninou a kouskem anglické slaniny nebo uzeného, pro chuť. Česnek a majoránka na doladění a k tomu vdolky. Fantastická dobrota!
    Tento receptík neznám, ale mohla bych vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat