pondělí 10. února 2014

Omáčka po "amatriciansku" (sugo all'amatriciana)

Sugo all'amatriciana vděčí za své jméno horskému městečku Amatrice, které se nachàzì ve střední Itálii v regionu Lazio, asi 150 km od Říma. Je to velmi znàmà a populàrni omàčka na těstoviny,kterà se připravuje po celé Itálii. Tradice pravì, aby se podàvala s těstovinami zvanými "bucatini"- v italských restauracìch se podàvajì coby "bucatini all'amatriciana" - jsou to silné špagety s dirkou. Dobře absorbují omàčku, kterà je velmi chutnà .V receptu uvàdìm "pancettu",originàl vyžaduje "guanciale" což je slanina vyrobenà z lìčka prasete, nasolenà a uleželà. Nicmèně je pancettě velmi podobnà. Pokud nemàte ani tu, můžete použìt anglickou slaninu. Jà jsem taky trochu "zradila" originàl - použila jsem vřeténka ale pochutnali jsme si stejně!
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE PRO 4 OSOBY:
350 gr těstovin - nejlépe druh bucatini
400 gr sterilovaných, oloupaných rajčat (pomodori pelati)
100 gr pancetty nakràjené na kostičky
1 střednì cibule
50 ml suchého bílého vína
peperoncino - špetka nebo podle chuti
3 lžíce strouhaného tvrdého ovčìho sýra (nejlépe římský pecorino romano)
3 lžíce extra panenského olivového oleje
**********************************************************************************************************************************
Dejte vařit vodu na těstoviny. Na většì pànev, dostatečně velkou abyste do ni mohli přidat i uvařené těstoviny, dejte olej, jemně nakràjenou cibuli a pancettu a za stàlého mìchànì mìrně opečte; zalejte vínem a zvyšte plamen aby se odpařilo - že se tak stalo poznáte podle toho, že víno už není cítit. Pak přidejte rajčata rozsekaná nebo rozmixovanà, peperoncino a povařte asi 10 minut. Voda z rajčat by se měla vypařit, omàčka musí být hustší aby těstoviny obalila a ne aby po nich stékala! Mezitìm dejte vařit těstoviny do osolené vody - vyplatì se koupit kvalitnì italské, tato omàcka si je zaslouzì :-)
Kdyz jsou uvařené ale ne ùplně rozměklé, vhoďte je do pànve s omàčkou, dobře promìchejte, posypte strouhaným sýrem a znovu promìchejte. Rozdělte na talìře a každou porci posypte ještě trochou ovčìho sýra, nalejte si sklenku vína a nechte si chutnat!

6 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, mńam, další dobrota Rychlý a určitě moc dobrý jídlo Hned bych si dala. Růženko, posílám ti skoro jarní pozdrav z Jedlíkova

    OdpovědětVymazat
  2. Papanicko vypadá skvěle, dala bych si . Snad už u vas neprší. Měj se krásné .

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Coze, uz jaro?? A kde je ten snih, ktery jste meli odhrabovat zatimco tady uz kvetou stromy Abyste ho neodhrabovali az budou kvest u vas
    Tady se rika ze ani zima ani teplo v nebi nezustanou - uvidime, jestli to jeste plati. Jinak si tu plaveme...ale dnes bylo lip a bude az do nedele

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Dnes neprselo a ma byt hezky - coz znamena bez vody - do konce tydne. Ale vcera zas hruza,privalove deste, Pisa tak tak ze neni pod vodou, Lucca ma kolem hradeb jezero....A i jinde v Italii na tom nejsou lìp, jsou zaplavy, na horach snehova kalamita - ale tady 15 stupnu!!Ale dnes vysvitlo slunicko tak jsme hned plni optimismu   

    OdpovědětVymazat
  5. Ruženko, prošla jsem tvoje receptíky. Určitě některé vyzkouším. Děláš nádherné velikonoční ozdůbky.   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Diky Ivo, ja k tobe taky chodim "mlsat" Ty pralinky k Valentynovi jsou dobry napad -dala jsi mi inspiraci!

    OdpovědětVymazat