Kuře na pivě nevypadá zrovna jako italský recept, ale našla jsem ho právě v italských recepturách a hned vyzkoušela. Nezklamal, maso bylo chuťově výborné, měkké a šťáva zahuštěná cibulí , která se úplně rozpustila. Jako přílohu jsem zvolila brambory opečené na pánvi. Jinak je vhodná i bramborová kaše, hranolky i rýže.
******************************************************************************
4 kuřecí stehna
2 cibule
1/3 l světlého piva
2 bobkové listy
2 celé stroužky česneku
pár lístků šalvěje
pár cherry rajčátek
olej, pepř a sůl
brambory, sádlo (nebo olej), sůl
******************************************************************************
Na pánvi opečeme kuřecí maso v horkém oleji po obou stranách a vyjmeme. Pak vložíme nakrájenou cibuli, oloupaný česnek, který ponecháme vcelku, přidáme bobkové listy, šalvěj a zalijeme poloviční dávkou piva. Necháme povařit až cibule změkne. Pak do ní vložíme opečená stehna kuřete, rozpůlená rajčátka (podle chuti, v původním receptu nebyla uvedená) a dolijeme zbytek piva. Zvýšíme plamen, aby se alkohol odpařil, osolíme a opepříme, pak přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 30 minut až je maso měkké. Během dušení jednou obrátíme .
Než se maso uvaří, připravíme si brambory, oloupeme je a nakrájíme na kousky. Dobře propláchneme a osušíme. Na větší pánev dáme trochu sádla a když je horké, vložíme brambory pokud možno v jedné vrstvě. Můžete použít i olej, ale brambory pečené na sádle mají lepší kůrčičku :-)
Za občasného míchání opečeme po všech stranách. Osolíme a vhodíme do pánve s dušeným kuřecím masem. Promícháme se šťávou a ihned podáváme. Tento způsob úpravy (opečené nebo osmažené brambory smíchané spolu s masem v jednom hrnci) je v Toskánsku běžný a oblíbený. Používá se i u jiných mas, jako je např. vepřová pečeně nebo králík, kuře pečené vcelku atakdále. BUON APPETITO!
Růženko, máš pravdu, zrovna italsky to nezní, ale vypadá to skvěle!
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den, Helena
Italsky by to mělo být na víně :-) Ale v posledních letech přišli na chuť i pivu, i když ne v takové míře jako v Česku 😉
VymazatTak to mně moc láká.Měla jsem už úspěch s kuřetem čtyř hořčic...Toto vypadá taky moc dobře.
OdpovědětVymazatPřeji krásný den ☺
To musí být taky dobré! Kuře je vůbec vděčné maso 😋
VymazatRůženko, vypadá to skvěle a já recept příležitostně vyzkouším. Musím to stihnout, než sklidíme všechna rajčátka.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny 💕
Rajčátka jsem tam přidala jen tak, spíš pro barvu :-)
VymazatAle řekla bych že tam pasují moc dobře! Buona serata 😉
Růženko, vypadá to skvěle, hned bych si dala :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Chutnalo, chutnalo 😁 Mohu jen doporučit !
VymazatUrčitě skvělé, my děláme na černém pivu a zelenině vepřové koleno. Je to vynikající.☺
OdpovědětVymazatTak to bych si taky dala a s chutí!! 😋
VymazatKuře můžu na všechny způsoby, česnek taky a s mírou i pivo, takže za mě jednoznačně jo! Možná bych si to vyšperkovala bramborovou kaší s jarní cibulkou nebo šťouchanými brambory, když je k tomu ta vynikající šťáva :).
OdpovědětVymazatS kaší bylo podruhé a musím říct že nemělo chybu! Příště zkusím šťouchané brambory, dík za tip 👍😋
VymazatGastronomický orgasmus na patře, neb cibule a pivko jsou třaskavé a žravé.
OdpovědětVymazatVšem dobrou chuť.
To je nádherná definice a přesně tak tomu bylo! 😁😉
VymazatAni v Itálii Holt nemusí být vše na víně..
OdpovědětVymazatV posledních letech ani pivem nepohrdnou :-)
Vymazat