pondělí 5. října 2020

Kuře na pivě s cibulí

Kuře na pivě nevypadá zrovna jako italský recept, ale našla jsem ho právě v italských recepturách a hned vyzkoušela. Nezklamal, maso bylo chuťově výborné, měkké a šťáva zahuštěná cibulí , která se úplně rozpustila. Jako přílohu jsem zvolila brambory opečené na pánvi. Jinak je vhodná i bramborová kaše, hranolky i rýže. 
******************************************************************************

4  kuřecí stehna
2 cibule
1/3 l světlého piva
2 bobkové listy
2 celé stroužky česneku
pár lístků šalvěje
pár cherry rajčátek
olej, pepř a sůl
brambory, sádlo (nebo olej), sůl
******************************************************************************

Na pánvi opečeme kuřecí maso v horkém oleji po obou stranách a vyjmeme. Pak vložíme nakrájenou cibuli, oloupaný česnek, který ponecháme vcelku, přidáme bobkové listy, šalvěj a zalijeme poloviční dávkou piva. Necháme povařit až cibule změkne. Pak do ní vložíme opečená stehna kuřete, rozpůlená rajčátka (podle chuti, v původním receptu nebyla uvedená) a dolijeme zbytek piva. Zvýšíme plamen, aby se alkohol odpařil, osolíme a opepříme, pak přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 30 minut až je maso měkké. Během dušení jednou  obrátíme .

Než se maso uvaří, připravíme si brambory, oloupeme je a nakrájíme na kousky. Dobře propláchneme a osušíme. Na větší pánev dáme trochu sádla a když je horké, vložíme brambory pokud možno v jedné vrstvě. Můžete použít i olej, ale brambory pečené na sádle mají lepší kůrčičku :-)
 Za občasného míchání  opečeme po všech stranách. Osolíme a vhodíme do pánve s dušeným kuřecím masem. Promícháme se šťávou a ihned podáváme. Tento způsob úpravy (opečené nebo osmažené brambory smíchané spolu s masem v jednom hrnci)  je v Toskánsku běžný a oblíbený. Používá se i u jiných mas, jako je např. vepřová pečeně nebo králík, kuře pečené vcelku atakdále. BUON APPETITO! 







16 komentářů:

  1. Růženko, máš pravdu, zrovna italsky to nezní, ale vypadá to skvěle!
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Italsky by to mělo být na víně :-) Ale v posledních letech přišli na chuť i pivu, i když ne v takové míře jako v Česku 😉

      Vymazat
  2. Tak to mně moc láká.Měla jsem už úspěch s kuřetem čtyř hořčic...Toto vypadá taky moc dobře.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být taky dobré! Kuře je vůbec vděčné maso 😋

      Vymazat
  3. Růženko, vypadá to skvěle a já recept příležitostně vyzkouším. Musím to stihnout, než sklidíme všechna rajčátka.
    Měj hezké dny 💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rajčátka jsem tam přidala jen tak, spíš pro barvu :-)
      Ale řekla bych že tam pasují moc dobře! Buona serata 😉

      Vymazat
  4. Růženko, vypadá to skvěle, hned bych si dala :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě skvělé, my děláme na černém pivu a zelenině vepřové koleno. Je to vynikající.☺

    OdpovědětVymazat
  6. Kuře můžu na všechny způsoby, česnek taky a s mírou i pivo, takže za mě jednoznačně jo! Možná bych si to vyšperkovala bramborovou kaší s jarní cibulkou nebo šťouchanými brambory, když je k tomu ta vynikající šťáva :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S kaší bylo podruhé a musím říct že nemělo chybu! Příště zkusím šťouchané brambory, dík za tip 👍😋

      Vymazat
  7. Gastronomický orgasmus na patře, neb cibule a pivko jsou třaskavé a žravé.
    Všem dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
  8. Ani v Itálii Holt nemusí být vše na víně..

    OdpovědětVymazat