středa 14. října 2020

Lasagne

Lasagne jsou typické italské zapékané těstoviny, pro jejichž přípravu se vyplatil obětovat trochu času a udělat si je doma. Mnozí z vás je možná ochutnali zmrazené nebo v restauraci (kde jsou většinou taky zmrazené) a tak poznáte, že je to úplně něco jiného.
Pokud si připravíte ragů den předem - získá tak i na chuti - a druhý den už jen uvaříte lasagne a poskládáte do pekáče. Není to vůbec složité!
************************************************************************
INGREDIENCE:
400 - 500 g lasagne (zde se prodává baleni 500 g, ale nevím jak u vás)
Ragú:
600 g mletého masa
cibule, trocha celeru, mrkev
1/2 sklenky suchého, červeného vína
velká plechovka loupaných rajčat - asi 600 g
-nebo rajský, neochucený protlak
sůl, pepř, olej
trochu vývaru (i z kostky) - je-li potřeba
Bešamel:
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
zhruba 1/3 až 1/2 litru mléka
špetka muškátového oříšku
sůl
strouhaný parmazán nebo ovčí sýr pecorino 
**********************************************************************************
Nejdřív si připravíme ragú - nebo jak v Itálii říkají "sugo". Kořenovou zeleninu nakrájíme na kousky a dáme lehce osmahnout na olej. Přidáme mleté maso - v Itálii používají jen hovězí, někdo přidává salsicciu - kořeněnou klobásu z vepřového masa . já dávám hovězí maso a asi 200 g vepřového.
Dobře rozmícháme aby se nedělaly větší kousky a osmahneme. Pak zalijeme červeným vínem, zvýšíme plamen,necháme odpařit, potom přidáme rajský protlak nebo rajčata, ochutíme pepřem a solí a necháme vařit asi hodinku. Pokud se omáčka začne vysoušet, přilejeme trochu horkého vývaru- i z kostky.
Na bešamelovou omáčku rozpustíme máslo a po částech vsypeme mouku. Necháme změnit  a mícháme až směs  zbělá a mouka tak ztratí syrovou chuť. Pak odstavíme z plotny a po troškách přiléváme studené mléko, za stálého míchaní vařečkou nebo ještě lépe metlou. Znovu přistavíme na plotnu a necháme mírně vařit asi 15 - 20 minut. Mléko nelejeme všechno najednou, vařením omáčka zhoustne, eventuálně dolejeme, aby nezůstala příliš  řídká . Měla by mít zhruba konzistenci pudinku. Osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku .
Lasagne : dáme vařit asi 5 l vody se lžící oleje - tím se zabrání tomu, aby se lasagne slepily. Vodu osolíme a vhodíme plátky lasagní - ne všechny najednou, tak na 2-3x.  Mícháme vařečkou až se voda začne opět vařit, vaříme podle návodu na balení. Mezitím si připravíme pekáček a jak lasagne vyndáme z vody, hned je můžeme skládat do vrstev.
Na dno pekáče dáme trochu omáčky a  rozetřeme, pokapeme bešamelem a posypeme sýrem. Dáme plátky lasagní vedle sebe, jen aby se mírně překrývaly po stranách - asi 1 cm. Pak pokračujeme - omáčka, bešamel, sýr, až do vyčerpání  těstovin. Vrchní vrstvu tvoří omáčka s bešamelem a sýrem. Dáme zapéct do trouby asi na 20 minut, až se na povrchu utvoří krusta. BUON APPETITO!

22 komentářů:

  1. Růženko, musím říct, ze lasagne jsou u nás velmi oblíbené jídlo, našeho Adama asi nejmilovanější. Dělám je s ragú i bezmasé, se špenátem, vždycky strašně rychle zmizí!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem po ránu četla tvůj komentář , říkala jsem si kde se tam vzaly lasagne?? :-) Tenhle recept je jeden z těch co jsem dala už dříve na blog a čekal na úpravu se znaménky . Nějak se stalo že jsem ho uveřejnila, jak byl, teď je už správně česky 😉
      Lasagne se dělají na spoustu způsobů , jsou výborné i se zeleninou, špenát jako děláš ty, s chřestem, s artyčoky apod. Chutnají snad všem.

      Vymazat
  2. Růženko, i u nás jsou lasagne moc oblíbené. Těstoviny milujeme snad na všechny způsoby :)
    Díky za originální recept :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se jídla týče, nemám zde žádné problémy, snad jen rybí potvůrky nemusím. Ale “pasta” ta mě učarovala ještě než jsem přišla do Itálie :-)

      Vymazat
  3. Ty u nas jedou ,asi jsme měli bydlet v Itálii protoze nam jejich jidlo moc chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Italské jídlo chutná skoro všem, bohužel někde je připravují dost osobitě . Náhrady, “vylepšování“ apod. do italské kuchyně nepatří, aspoň ne do té klasické. U lasagní se dá improvizovat s náplní, ale jinak je základ pořád stejný . Nechte si chutnat!

      Vymazat
  4. Růženko, já lasagne ještě nikdy nedělala. Zato náš zeť je dělá často a báječně. Dcera nám je pak vozí v krabičce. Pravidelně jsme mu vozívali ingredience z Itálie. 😀
    Děkuji za recept, podle kterého zkusím lasagne udělat.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys ovšem měla napravit! Správná Italka je dělá když ne v neděli, tak aspoň ve svátek! 😁 Tady se prodávají i čerstvé plátky lasagní, ty se nemusí vařit, jsou tenounké a dávají se rovnou do pekáče. Já je pro jistotu smočím v horké vodě a ragu’ je lepší udělat řidší. Až pojedeš do Itálie, kup si je, nejlepší je značka Rana. Ale koupit poslední den a převážet v ledničce 😊 Ciao!!

      Vymazat
  5. Kluci vždycky rádi koukali na Kocoura Garfielda, ten lasagne miloval. No tak jsem je jednou hotové čerstvé koupila a upřímně, moc nadšení jsme z toho nebyli ani jeden :D. Na domácí jsem si ještě netroufla, i když podle tvého receptu to vypadá docela snadně, možná časem změním názor :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupované hotové někdy nejsou nic moc ani tady, jak kde. Příprava doma je celkem jednoduchá, nejvíc času zabere ragù, pak už jen skládat do pekáče. Bešamel často kupuji hotový. Jestli zkusíš, dej vědět jak dopadly 😊

      Vymazat
  6. Růženko, lasagne jsme měli minulý týden :-) Tyto s ragů, jen mám recept pro líné české kuchařky :-), které plátky těstovin nepředvařují.
    I ty se špenátem a kuřecím masem máme moc rádi.
    Posílám pozdravy do Toskánska. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná nejsou líné české kuchařky, tenhle recept jsem dala na blog už před pár lety, kdy se lasagne musely předvařit. Pak se začaly prodávat i jiné, takový polotovar, které se vařit nemusí i když je lepší je protáhnout v horké vodě, jinak vyjdou tvrdší než by měly být. Teď jsou i čerstvé , tenké, ale ty u vás možná nejsou, mají krátkou trvanlivost. Na obalu by každopádně měly být instrukce jak na to 😉

      Vymazat
  7. Růženko,vyzkouším, dosud jsem lasagne nepřipravovala, ani nejedla. Je potřeba vše napravit.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus je, není to složité a uvidíš že sklidíš úspěch 😊

      Vymazat
  8. Taky jsem je nikdy nedělala,nejedla a bohužel,ani neviděla jak vypadají.Ale za pokus by to stálo(muselo by tam být dost masa).Já bych si je možná dala se špenátem.
    Růženko,přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasika jsou s masovým ragù a je ho tam potřeba docela dost. Do pekáčku se dává aspoň 4-5 vrstev lasagní a na každou vrstvu ragù, bešamelu a sýra. Jinak lze kombinovat i se zeleninou místo masa. Každopádně za pokus stojí 😋 🤗

      Vymazat
  9. Může Italka říct, že jí nechutnají ??
    Jasně, že néé.
    Před asi 25 lety jsme byli na severu v malém a domácím hotýlku.
    Vařil pan domácí, miloval mne a lasagne jsem si k němu chodila přidávat do kuchyně. Paní domácí nežárlila, usmívala se a bylo vidět, že jí dělá radost, když hostům chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Né, to rozhodně nemůže!! 😂 Taky neznám žádného Itala (Italku), kteří by lasagne nemilovali. Snad jen kdo vyznává dnešní módu vegan a i oni si je dají se zeleninou a s bešamelem a sýrem sojovým ( nic pro opravdové Italy). Ty manžele v hotýlku jsi učinila šťastnými, o to všem tradičním kuchařům jde, host musí být spokojený ! Kolikrát dají návdavkem štamprličku dezertního vína a něco sladkého jako prémii 😉😋

      Vymazat
  10. Aha, tak v tomhle je ten fígl :-) Lasagne dělám celkem často. Jen nepřidávám mrkev, celer a víno. A nedávám je předvařit, ale je fakt, že poslední nebo první těstovina bývá tvrdá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo dělá ragù jen s cibulí a masem, myslím že každý má svůj recept léty prověřený. Co se týče lasagní samotných, dřív se musely předvařit, teď jsou různé typy pro rychlejší úpravu , ale když se krátce povaří nebo aspoň protáhnou v horké, mírně osolené vodě, vyjdou určitě měkčí 😉

      Vymazat
  11. Hospodě si je občas dávám.. Ale teď když hospody v podstatě nefungují, budeme moci využít tento recept jestli to bude ještě lepší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že domácí budou určitě lepší ! Hospody už jsou bohužel zavřené, tady restaurace zatím fungují, ale konkrétně lasagne si taky radši udělám doma :-)

      Vymazat