čtvrtek 11. října 2018

Těstoviny s pórkem, salsicciou a salátem

Dnešní recept se vám možná bude zdát poněkud zvláštní - salát do omáčky na těstoviny ?? Taky jsem měla pochyby ale pak zvědavost nedala a vyzkoušela jsem a musím říct že od té doby už několikrát a s úspěchem u strávníků. V toskánské kuchyni platí snad víc než kde jinde že se nesmí nic vyhodit a tak i listy hlávkového salátu, ty vnější které kolikrát letí do koše protože jsou poškozené nebo trochu ovadlé najdou své uplatnění.
×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
INGREDIENCE:
350 gr těstovin - použila jsem formát "garganelle" - podobné vřetánkám
2 větší salsicce - asi 150 gr
asi půl hlávkového salátu - můžete použít jen okrajové listy v přibližném množství
1 - 2 porky
sklenice neochuceného rajčatového protlaku nebo loupaná rajčata (máte-li čerstá tím líp - spaříte horkou vodou a oloupete a nasekáte na kousky)
špetka soli - ale opatrně,salsiccia bývá dost slaná
špetka pepře nebo peperoncina - podle vaší chuti
olivový olej
strouhaný parmezán na posypání
×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
Dáme vařit vodu na těstoviny.
Na větší a hlubší pánev aby mohla obsahovat i uvařené těstoviny dáme olej a vložíme na kolečka krájený porek. Necháme zpěnit a přidáme na kousky nakrájenou salsicciu, promícháme a necháme chvíli podusit. Mezitím nakrájíme na proužky opraný hlávkový salát a vložíme ke směsi,dobře zamícháme a pridáme rajčata nebo protlak. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut,pak odkryjeme a vaříme ještě asi 10 minut za občasného míchání.
Mezitím uvaříme těstoviny - vařící vodu osolíme a když opět nabere var, vhodíme těstoviny a zamícháme aby se nepřichytily ke dnu. Doporučuji koupit kvalitní z tvrdé pšenice,měly by být uvařené "al dente" aneb zůstat trochu tuhé při zkousnutí zvlášť když je pak budete promíchávat ještě s omáčkou kde dojdou.
Uvařené těstoviny slijeme-neproplachujeme!-a vhodíme do pánve s omáčkou. Na ohni krátce promícháme, odstavíme,ochutíme 2 lžícemi parmezánu krátce zamícháme a ihned servírujeme. Na talíři si ještě každý podle chuti posype těstoviny parmezánem-i zde se přimlouvám za kvalitu, jinak se sýr bude táhnout a vznikne jakási hmota. Každopádně bych vynechala sýry typu eidam :-)
BUON APPETITO! 


Žádné komentáře:

Okomentovat