neděle 21. října 2018

Chlebová frittata

Rozdíl mezi omeletou a frittatou ? Omeleta se opéká jen z jedné strany kdežto frittatu musíte otočit a dopéct i z druhé. Kromě toho bývá vyšší a lze udělat jednu pro více strávníků.
Dnes si připravíme frittatu ze zbylého chleba - uvádím klasický recept - ale jinak je to typické jídlo ze seriálu "co dům dá". Lze jí přiravit prakticky se vším - cukiny, brambory, cibule, chřest, uzeniny, směs zeleniny nebo těstovin...
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr staršího chleba
5-6 vajec
3 lžíce strouhaného parmezánu nebo tvrdého sýra
3 lžíce mléka nebo smetany
olej, sůl
**************************************************************************************************************************************
Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji nebo na másle. Pro odlehčenou verzi opékám chléb v toustovači a pak rozlámu na kousky nebo opeču už nakrájený v troubě. Pak jej dáme na pánev jen s troškou oleje a a vlijeme vejce. Vejce se lehce našlehají a přidá se trochu strouhaného parmezánu a mléka nebo smetany - většinou dávám na 2 vejce po 1 lžící mléka a sýra. Frittata je tak měkká a není suchá.
Může se připravit jak na pánvi tak v troubě anebo opéct zespoda na pánvi a vrchní část dát pod gril.
Pokud budete péct na pánvi což je klasický způsob, na její otočení použijte druhou pánev nebo větší poklici - frittatu na ní sešoupnete a pak obrátíte zpět na pánev.
V troubě - lehčí verze - formu vyložíte papírem na pečení nebo v ní rozpustíte trochu másla a vlejete připravenou směs na frittatu. Ostatní suroviny musíte ale předem opéct /podusit/ a pak přidáte do vajec.
Další možnost jak připravit frittatu z chleba je následující:
150 gr chleba se namočí do zhruba sklenice mléka, vejce se upraví jako v prvním receptu. Přidá se i sýr(např.Eidam apod.) nakrájený na kostičky, sekaná petržel nebo bazalka a kousky šunky nebo salámu.
Frittata je výborná i studená a specielně tato druhá verze se dá použít nakrájená na kostky jako jednohubky, eventuálně zdobená uzeninou, olivou atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat