čtvrtek 11. října 2018

Houbové rizoto (Risotto con funghi)

V Itálii dělají rizoto jinak, než je známe u nás. Utvoří základ a pak vsypou rýži, která e pro rizota určena a pomalu vaří za tálého míchání a postupného dolévání vývaru.Možná ne každý ví, že Itálie je jedním z největších dodavatelů rýže na světě. V severní Itálii jsou kilometry rýžových polí a vedle těstovin je to jeden z nejdůležitějších a nejpoužívanějších pokrmů. Pro každý rýžový pokrm se používá určitý druh rýže. Konkrétně pro rizota se používá dlouhozrnná, která dobře vsakuje chuť surovin určených pro základ.
Vůbec se nehodí často používaná a oblíbená PŘEDVAŘENÁ RÝŽE, právě proto, že už do sebe nevsákne vůbec nic. Zrnka zůstanou sice oddělená, ale není to prostě správné "risotto". Pokud máte chuť si takové udělat, poslouží vám následující recept.
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 - 400 gr čerstvých nebo 2 plné hrsti sušených hub
350 gr rýže
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce sekané petrželky (i mražené)
1 litr zeleninového vývaru
sůl, pepř
1 plná lžíce másla
olej
strouhaný parmezán (podle chuti - odbornící tvrdí, že k houbám nepatří, ale mě tam chutná :-))
***************************************************************************************************************************************
Sušené houby předem namočíme do vody, čerstvé očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupeme česnek a prolisujeme nebo utřeme.Dáme ohřát vývar a odměříme rýži. Do většího kastrolu vlijeme olej a do rozehřátého vhodíme česnek,jen kratce zamícháme (nesmí zhnědnout!!) a vložíme sekanou petržel.Opět jen krátce zamícháme a vložíme nakrájene houby.Necháme povařit, pak přidáme opranou rýži. Správně by se prý měla propláchnout jen krátce,aby si podržela svůj škrob-ale to záleží na druhu rýže, některá je až moc "škrobová". A nyní začíná vlastní příprava rizota. Mícháme rýži,až vsákne veškerou tekutinu,pak po naběračkách přiléváme horký vývar a mícháme,až se vyvaří. Pokaždé jen jednu naběračku vývaru, rýže musí být jen mírně překrytá tekutinou. Vývaru bude možna potřeba i méně, záleží na kvalitě rýže. Pokračujeme, až je téměř měkká. Správně uvařené "risotto" není suché,ale naopak by mělo být "a onda" nebo-li "zvlněné". t.j. když pohnete kastrolem, měl by se povrch houpat. Potom přidáme máslo a parmezán, promícháme,nakonec pepř a podle potřeby sůl. Nechame chvili odpočinout a eventuálně přidáme trochu vývaru,pokud jej do sebe rýže příliš vsákla. Na talíři můžeme ještě posypat trochou petrželky a parmezánem.
BUON APPETITO!


Žádné komentáře:

Okomentovat