středa 10. října 2018

Bábovka se zakysanou smetanou

Zakysanou smetanu jsem v Itálii objevila teprve před několika lety, když sem začaly pronikat chutě z východní Evropy. Ta, která se zde prodává je velmi hustá jako mascarpone, ale příjemně navinulé chuti. Pokud se v českých obchodech vyskytuje v tekutější podobě, nebo má konzistenci spíš jako jogurt,
v následujícím receptu uberte nebo úplně vynechejte mléko.
*******************************************************************************************************************************************
3 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
1 zakysaná smetana
mléko podle potřeby
špetka soli
kakao nebo čokoládové pecičky eventuálně rozinky, ořechy...
*******************************************************************************************************************************************
Použila jsem hrnek o obsahu 200 ml.
Připravte si vše potřebné včetně vymazané a strouhankou nebo hrubou moukou vysypané formy na menší bábovku nebo věnec. Mouku prosijte a smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Celá vejce šlehejte s cukrem do pěny, pak po částech přidejte zakysanou smetanu, olej a znovu mírně prošlehejte.
Dále pracujeme jen s vařečkou. Pomalu přisypávejte mouku a vmíchejte do směsi. Pokud by se vám začala zdát moc hustá, přidejte pár lžic mléka.
Na mramorovanou bábovku odeberte trochu těsta a přidejte do něj 2 lžíce kakaa rozřeďte trochou mléka. Do formy nalejte světlé těsto, pak středem kolem dokola tmavé, můžete i promíchat špejlí od jednoho okraje k druhému a získáte hezké mramorování.
Na bábovku s čokoládovými peckami - pecky nebo kousky čokolády smíchejte se lžící mouky, do formy vlijte nejdřív trochu těsta, pak do zbylého zamíchejte čokoládové pecky a doplňte formu. V takto připravené bábovce čokoláda nepropadne ke dnu a nepřipálí se.
Stejný postup použijte u rozinek, které ale předem spařte horkou vodou nebo nechte po dobu přípravy těsta namočené v rumu, pak sceďte, osušte a obalte moukou.
Ořechy rozmixujte na kousky s trochou cukru nebo mouky, která absorbuje jejich olej a vmíchejte do těsta.
Bábovku jsem pekla asi 40 minut při teplotě 170°na horkovzduch. Dávám jí do mírně vyhřáté trouby, aby naskočila pomalu, nepraská tolik. Vlastně by se měla péct bez horkovzduchu a jen pomalu nabírat na kráse - v tom případě je potřeba dobu pečení o něco prodloužit.
Každá trouba má ale své zvyky a vrtochy, určitě znáte dobře tu svojí a snažte se jí vyhovět. Odmění se vám chutnou, vláčnou bábovkou, kterou nechte prochladnout ve formě, pak vyklopte a posypte moučkovým cukrem. DOBROU CHUŤ!

14 komentářů:

  1. Zakysanku miluju, tu pravou, hustou, tučnou, co stojí na lžíci. Jako děti jsme si ji dávaly na chleba nebo housku a sypaly cukrem. Dodnes, když mi zbude z dortu, si jí naberu a cukrem zasypu. To je dobrota!

    OdpovědětVymazat
  2. Dělám stejnou, jen místo zakysanky dávám šlehačku, ráda obměním a zkusím

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Tahle je opravdu hodně hustá! Já si zas pamatuji na chleba s máslem a cukrem Chleba Šumava.. blízko nás byla pekárna, kde to od 4 ráno vonělo

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Se šlehačkou taky dělám, oboje jsou velká bašta

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná na řezu a určitě i výborná na chuť. Se zakysankou,nebo šlehačkou,nemůže být jiná   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: V poslední době jí dělám často, s různými obměnami. Kromě toho, že je výborná, je i rychle hotová

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá báječně. Určitě taky tak chutná. Bábovky máme rádi.

    OdpovědětVymazat
  8. Jituš, jsem taky bábovková Už jsem jí dělala s hrozinkami, s ořechy i s kousky ovoce.

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě to bude dobrůtka, bábovky mám ráda a možná taky vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkná....zrovna nedsvna jsem delal babovku jako prekvspeni podle trochu jineho teceptu, toto se zakysankoutake byzkousime...

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Já dělala léta jogurtovou na různé způsoby, teď buď tuhle nebo šlehačkovou Jsou rychlé a nejsou dusivé

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem zas zvyklá posypávat strouhaným kokosem a rozinky taky většinou dávám a když jsou ořechy tak ještě ty. A co tam dávám ještě tak trošku Amarete toho mandlového je jak v Itálii tak i v Rakousku si ho kupujeme. Ale zakysanou smetanu nedávám. Dávám buď mléko nebe smetanu ke šlehání a trochu kakaa . Ale ta vaše vypadá hezky.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Taky dělám s normální smetanou a vždycky mi vyšla dobře. Někdo vysypává kokosem formu, někdy chci zkusit.

    OdpovědětVymazat