úterý 30. ledna 2018

Smažené plněné taštičky (Sofficini)

Smažené italské taštičky s různými náplněmi "sofficini" možná znáte z mrazicích boxů v marketech.Ty originální jsou od firmy Findus, ale jako vše co má úspěch jsou vyráběné i jinými firmami i když ne pod tím samým názvem...
Nejlepší jsou ale ty, které si uděláte sami doma! Není to vůbec složité jak by se na první pohled zdálo, je potřeba připravit odpalované těsto, které musí odpočívat v lednici a mezitím stačíte uvařit bešamel a udělat náplň. Pak už to jde raz dva a máte chutný oběd nebo večeři. Velkou radost uděláte určitě dětem, alespoň v Itálii jsou reklamy na tento chutný pokrm určené především jim.
Sofficini (čti sofičíny) označují něco měkkého ("soffice" v italštině znamená měkký, hebký) a opravdu jsou jako měkké polštářky v křupavém smaženém obalu.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Těsto:
1 hrnek (čtvrtlitrový) hladké mouky
1 ten samý hrnek mléka
asi 30 gr másla
sůl
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Náplň:
bešamel - 30 gr másla, 30 gr mouky, 250 ml mléka, sůl
- šunka a mozzarella nebo jiný tvrdší sýr
- čerstvé nebo zmrazené nebo předem namočené sušené houby osmahnuté na oleji
- zeleninová směs (i zmrazená) krátce podušená aby se zbavila vody
- hustší rajský protlak ochucený bazalkou nebo oregánem a mozzarella
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Na obal:
2 vejce
strouhanka
olej na smažení
******************************************************************************************************************************************
Začneme od základu. Těsto je na způsob odpalovaného, ale bez vajec. Je lepší vše smíchat za studena a teprve pak dát vařit, zabrání se tak tvorbě žmolků. Jako odměrku jsem použila čtvrtlitrový hrnek, je důležité aby poměr mouky a mléka byl stejný. Nejdřív dejte do hrnce, nejlépe z nerezu, mouku se solí a pak jí postupně začněte ředit mlékem za stálého míchání, dobře poslouží i metla. Přidejte máslo a teprve potom dejte na mírný plamen povařit a stále míchejte vařečkou až je z těsta koule a odstává (odpaluje se) od stěn nádoby a na dně se utvoří bílý povlak. Vyklopte je na vál a nechte prochladnout, trochu zpracujte rukama, zabalte do folie aby neoschlo a dejte do lednice úplně vychladnout.
Mezitím si připravíte bešamelovou omáčku, která se dá koupit i hotová. Nicméně pokud chcete mít vše domácí, není problém, je to rychlá příprava. Nebudete jí potřebovat moc, takže jsem udala malé množství surovin.
I tady používám trochu jiný postup než je zvykem, bešamel je tak lehčí a stravitelnější. Vše smíchám za studena, podobně jako u těsta, i máslo přidám syrové a pak začnu ohřívat. Omáčka brzy zhoustne, je potřeba aby měla hustší konzistenci než například na lasagne nebo zapékané pokrmy. Můžete do ní přidat i trochu strouhaného parmezánu a špetku muškátového ořišku.
Vyberte si, jakou náplň chcete dělat, můžete připravit i víc náplní, podle stavu domácích zásob. Nejznámější je šunka se sýrem - nakrájejte obojí na malé kostičky a smíchejte s bešamelem. Neuvedla jsem váhy, protože dělám spíš od oka, mějte na paměti že bešamel slouží jako spojení a pokud použijete sýr, stačí opravdu málo.
Vyndejte těsto z lednice a rozválejte na tenký plát asi 3 mm. Máte-li tvořítka na tašičky, použijte tu větší a vykrojte kolečko, těsto ještě malinko rozválejte, vložte do formičky a doprostřed dejte asi lžíci náplně (nepřehánet, jinak tašičky prasknou během smažení a to by byla opravdu škoda!) a dbejte aby se hezky rozprostřela. Nechte volný aspoň centimetrový okraj který potřete vodou, taštičku přehněte a stiskněte.
Pokud nemáte tvořítko, vykrojte kolečka větším hrnkem a pak přeložené okraje přitiskněte vidličkou.
Rozšlehejte vejce se lžící vody a mírně osolte. Připravte si strouhanku a dejte na plotnu hlubší pánev nebo kastrol s vyšší vrstvou oleje - sofficini musí plavat. Nebojte se, že se olejem moc nasáknou, naopak - ihned se utvoří krusta která zabrání oleji proniknout dovnitř pokrmu.
Poslední fázi jistě znáte, obalit ve vejcích a nakonec ve strouhance. Mouka se nedává, je už v těstě.
Stačí pár minut a vaše pochoutka je na světě. Vyndejte na talíř vyložený papírovým ubrouskem který odsaje tuk a podávejte horké se salátem nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO! Usmívající se

12 komentářů:

  1. Ahoj Růženko,moc Tě zdravím!!! Tak o tomhle pokrmu slyším úplně poprvé. Receptík je moc zajímavý  a hlavně variabilní.     

    OdpovědětVymazat
  2. To bych si dala určitě hned, vypadá to skvěle i ten bešamel zdravější je fajn. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Nedivím se, že je to oblíbené mezi dětmi, i mě se ústa zaplnila slinami, mňam   

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Alenko, taky moc zdravím! 😄 Já myslela že se něco podobného vyskytuje i u vás, prodávají se zmrazené.Ale domácí jsou lepší 😋😂 Je to opravdu variabilní, náplň si uděláš podle fantazie.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Bešamel už jinak nedělám, je opravdu o dost lehčí a na chuti to nepoznáš. Taštičky jsou sice smažené, ale když použijete dobrý olej a hlavně vysokou vrstvu, jsou stravitelné.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Záchrana spousty večeří a nečekaných  návštěv V mrazáku skoro nikdy nechybí a i tyhle domácí se dají zmrazit. Možná bys našla i nějakou klientku, co říkáš?

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá fantasticky! Dovedu si představit, že by se to dalo udělat i nějak nasladko .

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Na sladko jsem to nezkoušela, ale určitě by to šlo, těsto má neutrální chuť. Řekla bych třeba s tvarohem, nebo jablkovou náplní..prostě něco hustšího   

    OdpovědětVymazat
  9. Recept je pro mě překvapení. Odpalované těsto znám na pečení věnečků, plněných na sladko, ale tam patří vejce. Také švestkové knedlíky z tohoto těsta jsou moc dobré.
    Tvůj recept se mi celý líbí, určitě vyzkouším. 🥟
    Hezký víkend. 🙋 🕊

    OdpovědětVymazat
  10. S tímto těstem - odpalovaným jsem jednou zcela pohořela.Slíbila jsem kamarádce, že ji naučím uvařit švestkové knedlíky z odpalovaného těsta. Co se dělo, byla pohroma - ve vodě se vařily po chvilce švestky zvlášť a těsto plavalo kolem.Smějeme se dodnes mé reakci - no a to se občas stane, takto to vypadat nemá. Nyní utvořím nové těsto a to se dívej, jak se to má. Druhý pokus už propadák nebyl, vše bylo jak mělo. Od té doby dělám ovocné knedlíky z těsta tvarohového
    Na tvé taštičky se mě sbíhají sliny, dala bych si je se zeleninou a k tomu sklenku piva - to aby mě dobře trávilo.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]:Na věnečky se taky chystám. Tohle těsto je jednodušší, vejce tam nejsou, nemusí být nadýchané a dobře se s ním pracuje Hezkou zimní neděli!

    OdpovědětVymazat
  12. [10]:To se mi taky stává když chci někoho něco učit! Jak na potvoru Odpalované často nedělám, ale není to takový strašák jak jsem si myslela

    OdpovědětVymazat