Správně bych měla napsat pomerančový mascarpone krém.. víme, že pravé tiramisú se připravuje s kávou a kakaem. Ale tento název se už vžil u různých verzí, existují i tiramisú s ovocem,
výborné je například odlehčené jahodové ,ale nemáme doma Mařenku, která by šla v únoru hledat jahody do lesa (nehledě na to, že poblíž nejsou ani žádné lesy, natož aby se v nich někdy vyskytovaly jahody :-))
Zato jsme v plné pomerančové sezóně a na trhu se objevily ty,které máme nejraději - sytě oranžové s nádechem do tmavočervena ,proto se jim říká "moro" (tmavé),uvnitř šťavnaté a voňavé.
V lednici mascarpone a čerstvá bio vejce, ve spíži kakaové piškoty, zbytek pomerančového likéru "Grand Manier" a nedělní dezert byl na světě!
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr mascarpone
2 vejce
4 plné lžíce cukru
2 pomeranče (nejlépe bio, budete potřebovat i kůru)
piškoty /tolik, aby stačily na dvě vrstvy do formy zhruba 25 x 20 cm/
trochu pomerančového likéru, nebo jiného vhodné chuti hodící se k pomerančům
špetka soli
******************************************************************************************************************************************
Postup je jako u klasického tiramisú, jen místo kávy použijete šťávu z pomerančů. Nejdřív je ale omyjte a ostrouhejte kůru na jemno. Pokud nemáte bio pomeranče, doporučuje se spařit je horkou vodou, pak omýt pod tekoucí studenou,velmi dobře osušit a teprve potom nastrouhat kůru.
Rozkrojte je napůl a vymačkejte šťávu do které přidáte trochu likéru (jen pro dospělé, samozřejmě!)
Kdyby se vám šťáva zdála moc kyselá, neváhejte trochu osladit, všechny pomeranče nejsou stejné.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z těch spolu se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Pak utřete žloutky s cukrem do pěny a po lžících přidávejte mascarpone, polovinu strouhané kůry a nakonec opatrně vmíchejte sníh. Lze přidat i pár kapek likéru.
Tiramisú můžete servírovat buď v jedné nádobě (jednodušší a rychlejší) nebo vytvořit jednoporcové poháry (dekorativnější). Ať se rozhodnete tak či onak, dno pokryjte lehkou vrstvou krému a na ní pokladete piškoty lehce omočené v pomerančové šťávě. Nesmí se "utopit", jinak z nich bude kaše. Další vrstva bude krém, pak piškoty a tak dále, vrchní vrstvu tvoří krém, který posypete strouhanou čokoládou nebo jednoduše kakaem a zbytkem pomerančové kůry.
Kolik uděláte vrstev, to záleží na velikosti nádoby, na toto množství je vhodná o velikosti zhruba 25 x 20 cm, ale může být i čtvercová nebo kulatá.Pokud se rozhodnete pro poháry, tam můžete mít vrstev i víc. Tiramisú dejte odpočinout do lednice alespoň na dvě hodiny (ale klidně i déle, aby se chutě dobře promísily) a vyndejte asi čtvrt hodiny před podáváním.
BUON APPETITO!
Načisto jsem dostala chuť. Cukrářské piškoty mám doma, jen pošlu manžela pro zakysanou smetanu a Lučinu. Vypomáhám si tak, když nemám mascarpone. Pro to bych musela do města.Zítra přijede švagrová na kafe, tak se to bude hodit.
OdpovědětVymazatVypadá to naprosto fantasticky, tiramisu miluju!
OdpovědětVymazatTiramisu mám také moc ráda, dala bych si hned
OdpovědětVymazatTohle bych nejspíše nejedl... Ale, co já vím. :)
OdpovědětVymazat[1]: Zakysaná smetana má podobnou konzistenci jako mascarpone...V létě dělám lehčí verzi, mascarpone s jogurtem nebo tvarohem a je to taky dobré Doufám že vám chutnalo
OdpovědětVymazat[2]: Taky máme rádi, je vždy vítáno!😋 S pomerančem to byla příjemná změna
OdpovědětVymazat[3]:Nadýchané a jemné ať s kávou a kakaem nebo s ovocem , málokdo mu odolá 😋😋
OdpovědětVymazatChutě jsou různé, asi nejsi na sladké. Ale tohle tiramisu je spíš navinulé chuti, tak třeba....
OdpovědětVymazatNo, už na pohled mňamka! Tiramisu jsem ještě nedělala, já vím, měla bych to konečně vyzkoušet, ale myslím, že by to bylo na mého manžela diabetika moc sladké, uvidím.
OdpovědětVymazatVy nemáte v únoru v Itálii jahody
OdpovědětVymazatSkandál a já vám tam tak věřila
Děkuji moc, vždy mám radost, že mohu něco vylovit a potěšit a že já u tebe lovím často. Má to výhodu, jednak ti důvěřuji a jednak se vždy zadařilo
[9]: Cukr se dá ošidit, piškoty jsou sladké a kousek dezertu snad neuškodí. Spíš bych kvůli žlučníku udělala tiramisú z tvarohu i když to není úplně to samé
OdpovědětVymazat[10]: Věř dál!! Viděla jsem v marketu jahody, maliny, borůvky - jak živé Ale přece jen si asi počkám na sezonu Teď je právě ta pomerančová, dezert nezklamal a musím říct že druhý den je úplně nejlepší
OdpovědětVymazatS jakou radostí jsem objevila tento blog. Přinesl jaro do české zimy a taky prima recept. Přeji krásné dny
OdpovědětVymazatDěkuji!!😄 Dnes je opravdu jaro, ale je to jen ochutnávka..
OdpovědětVymazatMňanka, ale nemám pro koho nachystat. Ještě je nepřešlo jíst zdravě. Láká mě to udělat, jednoduše tiramisu zařadím do zdravé výživy a basta.
OdpovědětVymazatHezký víkend, u nás je mrazivý. 🌨 💨
[15]: Vždyť je to zdravé, plné vitamínů!😂😜 Hezký víkend i vám, zde sluníčko a větrno
OdpovědětVymazat