pondělí 12. února 2018

Křupavé kuře s brambory (Pollo croccante con patate)

S recepty na pečené kuře je to asi jako s knedlíky, omáčkami, bábovkami...každá kuchařka nebo kuchař mají ten svůj osvědčený. Obvykle dělám klasiku, tentokrát jsem zkusila malou obměnu, kuře s křupavou krustou, pečené spolu s brambory.. a mělo úspěch!
Používám většinou jen stehýnka, protože u nás doma každý preferuje právě tuto část, tak proč se dohadovat, že..
Voňavá a křupavá krusta je dána směsí strouhanky, strouhaného parmezánu ochucená a ovoněná bylinkami.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 větší kuřecí stehna
4 velké brambory
6 lžic strouhanky
6 lžic strouhaného parmezánu
šalvěj a rozmarýn (i sušený)
2 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
sůl a pepř
*********************************************************************************************************************************************
Pekáček vytřete olejem a vložte mírně osolená stehna která potřete olejem i svrchu. Oloupejte brambory a nakrájejte je na přibližně stejné kousky,dobře proláchněte studenou vodou a vložte do pekáče. Na kuře i brambory vlijte půl skleničky vody. Česnek oloupejte, nakrájejte na jemné plátky. Pokud vám jeho aroma vadí, rozkrojte jej podélně a vyjměte střed - je to právě on, který způsobuje, že se česnek hůř tráví - nebo jej můžete vynechat.
V misce smíchejte strouhanku, parmezán, sůl, pepř a rozdrcený rozmarýn se šalvějí (asi 2 plné lžíce), plátky česneku a posypte kuře i brambory. Pokapejte zbytkem oleje a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°asi 35 - 40 minut. Posledních 5 minut můžete zapnout gril.
Pokrm nemusíte během pečení obracet, upeče se stejnoměrně. Někdy přidám i pár rozpůlených cherry rajčátek a místo česneku na jemno nakrájenou šalotku. BUON APPETITO!

11 komentářů:

  1. A já bych ještě doplnila...celé to zapijeme třetinkou dobře vychlazeného plzeňského zlatavého moku

    OdpovědětVymazat
  2. My také většinou kupujeme stehna, celé kuře jen, pokud ho chci péct nadívané. Křupavá kůžička, to je to nejlepší. Do marinády přidáváme ještě med, výsledek je ještě zlatější a křupavější. To tvé vypadá moc lákavě. 🐓 🐣 🍺

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá naprosto božsky, kdyby mi to tak někdo uvařil...

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Správně!! Tady spíš skleničkou Chianti, ale pivínko je taky na místě

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Kuře s nádivkou jsem dělala asi před dvěma týdny - na tu se těší zvlášť kluci Medovou marinádu musím zkusit, jinak máme křupavou kůžičku rádi u grilovaného kuřete, ale to kupujeme. Ať žije kuře 100x jinak!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Ono se to vlastně uvaří (upeče) samo! Stačí naskládat do pekáče, podlít, posypat a pak jen čekat a občas kontrolovat   

    OdpovědětVymazat
  7. Doufám, že jste si pochutnali na tom i na dalších věcech. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, na blog dávám jen to co chutnalo!   

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: To je pravda. Jdu to prostudovat podrobněji, jestli to kuře s bramborama ještě neumí skočit do toho pekáče samo .
    Ne, vážně, docela mě to nalákalo, vypadá to velice jednoduše a jedle .

    OdpovědětVymazat
  10. Kdyby to nebylo jednoduché, jdu od toho Představ si, že bys musela honit kuře po dvoře, zabít, vykuchat, oškubat - pak by se dalo mluvit o pracném receptu!   

    OdpovědětVymazat