úterý 2. ledna 2018

Spelacchio e Sparichio

Podle názvu by se mohlo zdát, že budu psát o pohádce typu Křemílek a Vochomůrka, ale není tomu tak. Jedná se sice o vánoční tématiku,ale ne zrovna pohádkovou - řeč bude o vánočních stromech v Římě a Neapoli, kterým se letos dostalo nebývalé popularity a tato ironická jména jim byla dána díky tomu, co se s nimi přihodilo.
Abyste byli v obraze - Spelacchio je lidově řečeno Opelichánek a Sparicchio něco jako Zmizík.
Začalo se v hlavním městě - na Benátské náměstí (piazza Venezia) byl před vánoci umístěn vysoký smrk dovezený sem jako každý rok z Val di Fiemme v severní Itálii. Krasavec, vybraný podle přísných kritérií u dlouholetého dodavatele, byl poražen a svázán tak, aby se nepoškodila ani jedna jehlička, naložen na kamion a se všemi ohledy dopraven do metropole, kde byl náležitě nazdoben (celkem 600 vánočních koulí a celé 3 km světýlek) a vystaven na obdiv turistům a obyvatelům věčného města. Takový měl alespoň být jeho osud.
Bohužel už při vztyčení si jeho opatrovníci uvědomili, že se někde stala chybička. Místo, aby si po dlouhé cestě pěkně protáhl své větve a ulehčeně vydechnul, začal se tvářit nedůtklivě a sotva se jej někdo dotknul, byl zasypán jehličím. Nejdříve se domnívali že se vše zamaskuje bohatou výzdobou, ale strom trucoval dál a za každou novou kouličku se mstil pichlavým dárkem. Když bylo jasné, že vzpouru utajit nelze, začaly se hledat chyby...

Nejdříve u dodavatele, který se ovšem bránil tím,že strom byl v perfektním stavu a oháněl se certifikátem. I když byl smrk bez kořenů, měl bez problémů přežít alespoň měsíc, ne-li měsíc a půl.
Na fotografii je vidět strom "před" a "po"...

Dalším viníkem mohl být údajně stres z dlouhé cesty a drastická změna podnebí, ale i tady byl háček, vlastně dva. Jednak je jejich přeprava vždy dlouhá a změna prostředí drastická, protože nikdo nepředpokládá, že by u Říma rostli ztepilé vánoční stromy anebo by tam byly teploty stejné jako v Alpách a pak ve Vatikánu se skví obrovský strom přivezený až z dalekého Krakova...a stojí si tam v plné kráse a zdraví.


Nebyli by to Italové, kdyby za vším neviděli politický důvod - objevili se i domněnky, že strom byl poškozen schválně. Bylo zahájeno i pátrání kdo-komu-jak-a proč, neboť celá trachtace přišla na 48 000 euro..
Pravda je ale ta, že po krátkém utrpení a následném kómatu strom po zhruba třech dnech zemřel. Dosáhl ale takové popularity, že mu byla otevřena i stránka na Facebooku kde se to jen hemží ironickými a vtipnými komentáři - k vidění zde.
Ještě tragičtější osud postihl vánoční strom umístěný v pasáži Galleria Umberto I. v Neapoli.
Zatímco Spelachio alespoň zemřel přirozenou smrtí, jeho kolega byl hned druhý den surově zmlácen, oškubán, zplundrován a nakonec ukraden. Je tradicí, že se na jeho větve dávají lístečky s přáním pro Babbo Natale (místní obdoba Santa Klause), proto bylo krádeží pobouřené celé město.

Díky policii a mobilitaci obyvatelstva byl druhý den zpustošený strom nalezený v jedné z neslavně proslulých čtvrtí města, ale byl nepouži
telný, proto na jeho místo v centru města umístili jiný.
Ale jak se později ukázalo, byla to jen prvni fáze. Druhý den byl strom opět vyrvaný z květináče (je o hodně menší než ten římský, protože nestojí venku, ale v pasáži) a hozený na zem. Byl opět postaven, tentokrát i za pomoci turistů, ale bohužel vypadal spíš jak věž v Pise než jako hrdý vánoční symbol. Pak byl poškozen znovu a nakonec definitivně ukraden...potom se městská správa vzdala.

Řeknete si, proč ho nehlídali?
Policie jej sice hlídala, ale neuhlídala...ví se i kdo je autorem tohoto "vznešeného" gesta - tzv.baby gang, bandy výrostků, které v Neapoli řádí. Jde o krádež vandalů, jen tak pro chuť z krádeže a potěšení z ohlasu, který z toho vzešel...prostě jak se říká, lidé jsou různé - blbé a pitomé!

12 komentářů:

  1. Jo jo, i u nás v médiích byl vánoční strom v Římě zmíněn - u nás byl ale zmíněn jako "Prašivka" .

    OdpovědětVymazat
  2. Chudák, prašivka si snad nezaslouží! To jméno - Spelacchio- je vymyšlené, použil ho jeden novinář a hned se ujalo Já to přeložila volně, když je něco "spelato" znamená to oloupané, opelichane' apod.

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem o tom vánočním stromě v Římě četla. Je to zvlášťní,že tak vypelichal.

    OdpovědětVymazat
  4. Je smutné, že ani ty stromy nenechají vandalové na pokoji. Co je to za lidi? I když jel z daleka, zřejmě byl moc brzy vyrván. To raději strom žádný nebo třeba umělý. Po ozdobení by se to možná nepoznalo. Živé stromy nechat v lese a hotovo.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Něco zvláštního se muselo stát, ta firma dodává do Říma stromy už 10 let. Prostě to někdo nezvládl, nad tím stromem by jeden zaplakal

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Taky už se uvažovalo o umělém, ale to víš že je to jiná. Hlavně když mají spoustu řečí o ochraně přírody...Teď ten strom chtějí DOKONCE dát do muzea Asi ho nabalzamují ? Doufám že to není pravda! Co se týče stromku v Neapoli, tam není omluv,ale stává se to prý každoročně, ukradli ho ale až letos. Horší je, že podobné zacházení je i s lidmi... vždycky to bylo problémové město

    OdpovědětVymazat
  7. Stromečky by to byly krásné 🎄,kdyby....
    Je smutné, že symbol nejkrásnějších svátků v roce, 🎄dopadl žalostně. V obou případech.
    Římánek zanikl tajemně, jsem zvědavá, jestli se pravda ukáže. Pokud ho budou balzámovat, cena bude asi dražší než pořizovací.
    Neapolitánek, to je ještě smutnější. Ten zahynul rukou člověka.  Navrhla bych trest, který by si všichni pamatovali a to, sekání ručiček. 🧟‍♂️

    OdpovědětVymazat
  8. Po pachatelích se pátrá..😏 Bohužel asi marně, v Římě si vinu přehazují jak horký brambor a v Neapoli škoda mluvit!

    OdpovědětVymazat
  9. A právě pro toto Itálii miluji a milovat budu.
    Přeji mnoho pevného zdraví, pohody, lásky a spokojenosti v Novém roce a moc se těším na nálož receptů, krásného povídání s italským podtextem, jak se v žije v zemi mě tak nesmírně blízké.   

    OdpovědětVymazat
  10. Nedávno jsem doporučovala návštěvu hrobu kardinála Berana, který je pohřben v podzemí chrámu sv. Petra vedle papežů. Tak  brzy to bude jinak. Ostatky kardinála budou převezeny do Česka. Je to prý splnění jeho poslední vůle. Kdyby asi věděl, že bude pohřben jako jediný "nepapež" na tak "prestižním" místě, tak nevím, zda by si to ještě přál......ale doma je prostě doma     

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Díky za přání, budu se snažit!! Ve středu jedeme zas do Říma, budu pozdravovat od nadšené blondýny
    Není všechno růžové, ale na Italech se mi líbí že dokážou skoro všechno "rozdejchat" Nakonec za všechno můžou politici   

    OdpovědětVymazat
  12. [10]:Zrovna dneska jsem o tom četla na internetu! Myslím že by byl rád, i když přijde o tak vzácnou společnost. To se málokomu poštěstilo, ale jak říkáš, doma je doma...

    OdpovědětVymazat