sobota 20. ledna 2018

Milán a výstava malíře Caravaggio

Do Milána jsme se tentokrát vypravili za konkrétním cílem - výstava malíře Caravaggio v Královském paláci ( Palazzo reale). Lístky na vlak i na výstavu jsem objednala víc jak měsíc předem, abychom neriskovali několikahodinovou frontu. Poprvé bylo vystaveno 20 obrazů tohoto slavného malíře pohromadě, včetně několika obrazů z výstavních síní Ameriky a Anglie a zájem byl obrovský,nad očekávání.
Focení přísně zakázáno, fotografie obrazů jsem si půjčila z internetu.
Ale začneme cestou do Milána. Jako vždy jsem objednala lístky na rychlý vlak, následující fotka není příliš kvalitní, ale i tak je vidět že jméno Alta velocità (Vysoká rychlost) si vláčky opravdu zaslouží.


Předpovědi počasí byly velmi dobré, ranní teplota na nule, odpoledne kolem +7 , jen na dopoledne hlásili mlhu, typickou pro Milán. O to hezčí byl výstup z Hlavního nádraží (Stazione centrale) kde nás uvítalo pravé italské "azzurro" , které nás pak doprovázelo celý den.Už samotná budova nádraží je skvostná, majestátní, navíc byla polovina prosince a město vánočně vyzdobené. Tentokrát žádný "Spelacchio" jako v Římě, ale parádní stromy, první hned v budově nádraží, druhý na náměstí a další dva na nás čekali v centru.


Královský palác se nachází vedle milánského Dómu ... skvostu gotické architektury


...a v blízkosti nádherné pasáže Vittorio Emanuele II, která je i obchodním centrem. Tentokrát byla obohacena i o vánoční výzdobu, největší pozornost získal stromek zdobený ozdobami od firmy Swarowski, který se třpytil již na dálku...


Po prvním rozhlédnutí a nezbytné ranní kávě jsme se zařadili do fronty u výstavní galerie. Na jedné straně jsme byli my s malou skupinkou dalších čekatelů kteří si objednali lístky přes internet i s udaným časem (každá skupina se pouštěla dovnitř v 10 minutových intervalech) na druhé ti, kteří se museli obrnit daleko větší trpělivostí a zastavit se u kasy. Vše bylo dobře organizované, uvnitř jsme obdrželi něco jako malý telefon ve kterém byla umístěna audiokazeta. Každý obraz měl své číslo, stačilo jej vymáčknout na číselníku a dostalo se vám kompletního výkladu.



Obrazy byly umístěny na panelech, na kterých bylo vzadu pomocí počítače a rentgenu vysvětleno, jak obraz vznikal. Někdy byl původní nákres úplně odlišný, pak malíř dostal jiný nápad, část vymazal a použil třeba zbylé skicy na jiný předmět.


Caravaggio, vlastním jménem Michelangelo Merisi, se narodil v Miláně 29.9. 1571 (právě 29.9. byla na jeho počest zahájena výstava) Jméno "Caravaggio" přijal podle malé obce, kam se jeho rodiče odstěhovali když v Miláně vypukl mor. Později se vyučil mezi Milánem a Benátkami, působil v Římě, Neapoli, na Sicílii a Maltě v letech 1593 až 1610. Považován za jednoho z neslavnějších italských malířů, jeho obrazy jsou originální svým realismem, většinou jsou inspirované postavami z lidu a upoutávají svou dramatičností. Mají zvláštní atmosféru, tmavé, syté barvy, hra světel a šera. Právě realita kterou vkládá do svých obrazů odradila mnoho zákazníků. obrazy byly považovány za příliš vulgární. Své modely vybíral nejraději ze spodin společnosti, neváhal k obrazu Panny Marie použít jako modelku prostitutku a jeden z jeho nejslavnějších obrazů je Cikánka věštící z ruky (která se snaží z té ruky stáhnout prsten :-)


U málokterého malíře té doby jsem viděla tolik bolesti a krve... například u obrazu Giuditta a Olofene,


nebo Obětování Isaka...


...bolestný výraz na obraze Chlapec kousnutý ještěrkou...


na druhou stranu pak maloval ale i krásná zátiší s květinami nebo ovocem...


..nebo chlapce s nevinnou tváří jako obraz Giovanni Battista...


..dojemně působící obraz Odpočinek během útěku do Egypta..


Zkrátka rozpolcená osobnost jakou byl on sám. Neměl vůbec pěkný charakter, naopak, byl opilec a rváč, nosil sebou dýky a nože, vyhledával sváry.
V květnu 1606 v Římě zabil ve rvačce svého protivníka a byl odsouzen k smrti. Podařilo se mu utéct a uprchnul na jih Itálie, odtud až na Maltu.
V říjnu 1609 se vrátil do Neapole kde byl v další rvačce těžce zraněn a následkům zranění nakonec podlehl 18. července 1610 osamělý, pouze 39 letý, pár dní předtím než mu byla udělena milost.
I když jeho život byl krátký, jeho velkolepá tvorba měla veliký vliv na pozdější barokní styl.
Portrét malíře Caravaggio


Následující obraz - Medúza - sice na výstavě nebyl, ale viděli jsme jej ve Florencii, v Gallerii Uffizzi. Pro mě je to obraz který velmi přesně vystihuje malířovu neklidnou, problematickou povahu a vnitřní neklid.


A po bohatém kulturním zážitku zbyl ještě čas na prohídku vyzdobeného obchodu "La Rinascente" do kterého se vchází z podloubí Gallerie Vittoria Emanuele.


La Rinascente je sídlem nejznámějších italských firem, prodavači v elegantním oblečení, vše vkusné, zářící, pohádkové...včetně cen. Pokoukali jsme, pochválili, nechali se mírně ovonět posledním parfémem od firmy Chanel a sestoupili zas na zem. Hezké na tom všem bylo, že i když je to vlastně obrovský a luxusní butik, smí tam vstoupit každý (pokud nejste podezřelí bdělé ochrance) aniž byste se cítili povinni cokoliv koupit jak tomu bývá v menšíćh obchodech.


Stihli jsme i návštěvu blízkého Castello Sforzesco, před kterým je umístěna nádherná fontána a krátkou procházku v jeho zahradě.


..a pak už byl čas na návrat domů. Cestou k nádraží jsme ještě viděli zajímavou tramvaj - v Miláně jezdí zrestaurované staré tramvaje, i když patřičně upravené a ozdobené reklamami, na které obyvatelé města nedají dopustit...


...a na rozloučenou ve druhém nádražním vchodu ještě jeden krásně ozdobený vánoční strom (pokud se vám zdá,že mám slabost pro vánoční stromky, máte pravdu!). Na minutu přesný vlak, dokonce i ten náš "normální" z Florencie k nám (vzácný to zjev!) jen umocnil zážitek z opravdu povedeného dne Usmívající se

20 komentářů:

  1. Předně mnohokrát děkuji za nádhernou reportáž, která potěší duši každého správného Itala.
    O těchto rychlých vlacích jsem na podzim slyšela od průvodkyně, jsou elegantní spojovací článek Itálie, kdy se pohodlně přepravíš a netrávíš čas prodlevami po nádražích,přestupováním, prostě úžasné cestování.
    To sluníčko na fotkách je úžasné, neuvěřitelné, mám pořád v sobě to římské.
    Krásná výstava a ještě hezčí ozdobené město.
    Takže ještě jednou děkuji a já přesně vím, že se tam jednou podívám.
    Na jaře bych ráda do Petrohradu a na podzim si nějakou Itálii určitě šoupnu

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Počkej Simi, já myslela, že jsi Češka! Krom krásného města se mi líbí ten poslední obraz...

    OdpovědětVymazat
  3. Ta výstava byla určitě zajímavá.
    V Miláně jsem před několika léty také byla. Nejvíce si pamatuji Miláský Dóm.To se nám podařilo vylést až nahoru na věž.
    Do La Scaly jsme se nedostali..../no nemůžeme mít všechno, že? /

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Jsem ráda že se ti líbilo - nám taky, moc. Do Milána by ses měla podívat, jako i do Florencie, Pisy,Sieny...pokud jsi tam už nebyla. V létě je lepší moře, ale jiná období jsou ideální pro návštěvu měst. Rychlé vlaky jsou moje spása jinak je cestování na dlouhé lokte.
    A budu ti na příští týdny držet palce!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Díky ti za zprostředkování toho krásného místa, ta díla jsou úžasná!

    OdpovědětVymazat
  6. Diky za poučné provedení výstavou. Musí to být nádherný zážitek a pro nás, poloviční Italy, potěšení duše. Architektura, jak jinak než obdivuhodná, výzboba města vkusná, krásná a třpytivá. Moc diky.  🌞 🙋

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Simi je tělem Češka ale duší Italka 😊 Medúza se mi taky moc líbí a ve skutečnosti vypadá ještě víc strašidelně než na fotce Hlava je useknutá a místo vlasů má hady..

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Nahoru na Dóm jsem se neodvážila, trpím závratí 😒 Stačilo mi vidět výtah na vnější straně jak jede nahoru a už se mi točila hlava Do divadla La Scala by to asi chtělo objednat dost dlouho dopředu.. týden před námi byla premiéra jako každoročně na svátek sv.Ambrogio, patrona Milána..vyfotila jsem si aspoň plakát!😂

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Dík, výstava opravdu stála za tu cestu..V Římě jsou kostely s jeho obrazy, na ty dojde příště

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Miláno je opravdu elegantní město, je zváno i hlavním městem módy. Všude jsou jak prodavači tak i číšníci, barmani atd. oblečení jak že žurnálu a je jedno jestli v super butiku nebo malém obchodě. I ulice jsou čisté (aspoň v centru) a všechno se zdá takové organizované, až neitalské

    OdpovědětVymazat
  11. Jedna fotka hezčí, než druhá, opravu krása. A ty obrazy, nevím, že by dnes někdo takovou krásu uměl, lepší než fotka. Takové obrazy mají vždy můj obdiv a ještě k tomu v době, kdy vznikaly.

    OdpovědětVymazat
  12. Máš pravdu, taky si říkám kam se poděli všichni ti umělci - zvlášť když si uvědomíme jaké měly na tehdejší dobu prostředky. Žádný počítač, všechno hezky ručně, návrh, skicy.. a co teprve stavby nebo mosty...(a stojí dodnes!)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to byl určitě nádherný zážitek jednak že samotné výstavy, ale i z vánoční výzdoby všude kolem. Díky za možnost podívat se alespoň prostřednictvím fotek   

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Byl to opravdu povedený den, Milan je krásné město, hlavně když svítí sluníčko 😊 Výstavu teď pro velký zájem prodloužili

    OdpovědětVymazat
  15. Krásné fotky! O tomto malíři mám knížku Krev na paletě. Musela to být nádherná výstava!
    Hezký den!
    Hanka z Podkrkonoší

    OdpovědětVymazat
  16. Růženko, moc krásná reportáž, díky. Měli jste opravdu moc hezký den.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]:Krev na paletě - to ho přesně vystihuje! Maloval opravdu hodně realisticky, měl s tím problémy. Krásná výstava

    OdpovědětVymazat
  18. [16]:Jsem ráda že se líbilo V lednu jsme jeli na výstavu sochaře Bernini do Říma, až stáhnu fotky, bude další díl italského umění

    OdpovědětVymazat
  19. První dva články o jídle mě vyděsily, hned mi začalo kručet v břiše...
    Článek o výstavě je nádherný, díky.

    OdpovědětVymazat
  20. Už jsem se lekla že tě vyděsilo to, jak vařím Snažím se střídat potravu pro tělo s potravou pro duši.   

    OdpovědětVymazat