pondělí 11. května 2015

Kuře v bramborové krustě (Pollo in crosta di patate)

Pro velký úspěch jídel z jednoho hrnce jsem pro vás našla a vyzkoušela následující "kuře v bramborové krustě" vybrané z jedne italské kuchařky plné podobných zajímavých receptů. V dnešní době všelijakých experimentálních pokrmů plných ingrediencí, často fantasticko - exotických je tato kniha,napsaná italskou novinářkou a moderátorkou Benedettou Parodi příjemnou změnou. Její televizní receptář,trvající pouze několik minut v polední pauze se zakrátko stal šlágrem. Jak tomu už tak bývá,pro "velký úspěch" jí byl odebrán a nastoupila jiná. Ale recepty byly uvedeny v několika knihách a zvláště ze dvou prvních,obsahující právě jednoduché recepty,ráda čerpám. Leckterý slavný šéfkuchař nad ní ohrnuje nos,protože ráda používá i zmrazené potraviny nebo konzervy, což je u kuchařské šlechty přísně zakázáno. Jenže oni vaří pro slávu a ne třeba pro 4-5 člennou rodinu kdy musí být jídlo hotové tak během půl hodiny a chutnat všem. Myslím že kuře v bramborovém kabátě patří právě do této kategorie.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
1 rozporcované kuře (použila jsem stehýnka,ale vhodnější jsou kousky kuřete)
1 cibule
1 česnek
5-6 cherry rajčátek
4 menší brambory
1 sklenka vody - lze přidat i trochu bílého suchého vína
1-2 lžíce strouhanky
1-2 lžíce strouhaného parmezánu
olivový olej
rozmarýn nebo šalvěj
sůl a pepř
Cibuli nakrájejte na tenké plátky česnek rozpůlte.Vložte do kastrolu, který pak může jít i do trouby, přidejte trochou oleje, narovnejte tam kousky kuřete,rozpůlená rajčátka a zalijte vodou (podle chuti s vínem nebo bez). Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.Ochutte olivovým olejem, strouhankou,parmezánem, solí, pepřem a kousky rozmarýnu nebo šalvěje. Dobře promíchejte a rozprostřete na kuře tak,aby bylo celé pokryté.Dejte na sporák a přikryjte pokličkou ale ne úplně,aby unikala pára. Nechte tak 20 - 25 minut dusit - bez obracení -až je kuře odspodu opečené a brambory měkké. Pokud se voda odpaří dřív,trošku přilejte,ale opatrně,abyste pokrm místo opečení neuvařili.Pak zapněte gril a dejte vše do trouby až brambory zezlátnou a utvoří se kůrčička.

6 komentářů:

  1. Kuře dělané zároveň s bramborama znám. Dělám ho v troubě a ještě k bramborám přidávám zelí. Napřed jej podusit a pak dát na gril, je výborný nápad. Také mám ráda recepty pro " normální" lidi. Všechno to sledování vaření v televizi ze surovin, které ani neseženu, je naprostá ztráta času. Měj se a dík za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  2. Něco podobného dělávám doma, jen maso a brambory jsou zvlášť, tedy ne z jednoho hrnce, ale z jedné trouby .

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, díky za super receptík   

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Já mám zelí ráda ale tady se moc nedělá a když,tak ne jako je znám z Čech.Ale ke kuřeti přidávám třeba i cukinky, porek,trochu řapíkatého celeru..Dobrá je na tom hlavně ta grilovaná posypka se strouhankou a pamezánem   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Pořád je to rychlovka a to je hlavní

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Ahoj Alenko,doufám že tvým jedlíkům bude chutnat!

    OdpovědětVymazat