čtvrtek 14. května 2015

Jahodové tiramisú (Tiramisù con le fragole)

Pravé tiramisú by kromě mascarpone mělo obsahovat vejce,kávu,kakao a likér - prostě všechno co nás "tira su" - zvedá vzhůru zvlášt když jsme trochu "giù" - dole. Ale v letním období je to trochu moc výžvná záležitost. Mascarpone je velice chutný i ve spojení s ovocem, především s jahodami nebo lesními plody. Následující recept je bez vajec,lépe řečeno bez žloutků,jen s bílky. Žloutky můžete použít k přípravě např.lineckého těsta nebo těstovin po uhlířsku na které najdete recept zde
INGREDIENCE:
250 gr Mascarpone
1 kelímek bílého jogurtu (zde se prodává 125 gramové balení)
1-2 bílky
300 gr jahod
asi půl sklenky mléka
0,5 dl vaječného konaku nebo jiného likéru podle vaší chuti pro děti místo alkoholu lze přidat trochu ovocného sirupu)
sáček piškotů
asi 50 gr cukru (dávám od oka,takže nevážím ale ochutnávám :-))
Připravíme si vše potřebné - do misky nalejeme mléko a přidáme likér nebo sirup.Z bílků ušleháme tuhý sníh. Jahody opereme a kromě asi 10 které necháme na ozdobu - pokud možno stejně veliké - nakrájíme na malé kousky, přisypeme plnou lžíci cukru a zamícháme.
Do mísy dáme jogurt a šleháme s cukrem, pak po částech přidáváme mascarpone až vznikne hladký krém. Opatrně do něj vmícháme sníh z bílků, opět po částech aby se nepoškodil a zrovna tak opatrně kousky jahod.
Do formy nebo nádoby ve které pak budeme dezert i podávat,začneme klást první vrstvu piškotů,které jen lehce protáhneme v mléce. Na ní navršíme krém a pak další vrstvu namočených piškotů. Podle toho jak velkou zvolíme formu,tolik budeme mít vrstev. Já většinou dávám jen 2 vrstvy piškotů do formy asi 24x20 ale záleží na vaší chuti,jestli chcete mít tiramisú víc piškotové nebo víc krémové. Poslední vrstvu musí tvořit krém. Povrch ozdobíme na půlky nakrájenými jahodami. Kdo chce přehánět,může nastrouhat i trochu čokolády. Nejsou špatné ani opražené mandlové lupínky - fantazii se meze nekladou, je to vlastně improvizace... Dáme vychladit aspon na 2 hodiny do lednice - jako o pravéme tiramisú i tady platí čím víc uleželý,tím lepší !

10 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, to musela být opravdu dobrůtka U nás jahody zatím jenom kvetou a ty z obchodu mi přijdou takové bez chuti. Takže až bude úroda na zahrádce, tak mám zase další recept na vyzkoušení   

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to náramně jedle, podobnou mňamku děláme taky, v létě je to naprosto dokonalé osvěžení . Akorát místo mascarpone dávám kysanou smetanu vyšlehanou s tvarohem, všichni se můžou utlouct .

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Tady jsou jahody v plném proudu. Ty prvni byly červené na povrchu ale vevnitř bílé a bez chuti...prý je něčím stříkají aby se zabarvily Máš štěstí že je můžeš sbírat na vlastní zahrádce!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Kysanou smetanu tady moc nepoužívají ale je k dostání. Má skoro tu samou konzistenci jako mascarpone (a myslím i ty samé kalorie Je určitě lepší to něčím odlehčit. V létě moc nepeču a dělám často tyhle nepečené dezerty - i s tvarohem a ovocem podle sezony.

    OdpovědětVymazat
  5. Opět delikátní záležitost, miluju mascarpone a je to lahůdka a díky své kalorické náloži jí máme vyjímečně / když chci rozmazlovat, přidávám mascarpone do těstovin s hříbky a nic se tomu nevyrovná./     

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: S mascarpone se musí opatrně,je to opravdu bomba.Ale např.na pravé tiramisú musí být - nic jiného ho nenahradí. Asi jako se vším stačí nepřehánět!! V malém množství a jen občas myslím neškodí nic A rozmazlování je v tomto směru určitě dobré náladě prospěšné - a ta zase přispívá dobrému zdraví..   

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, asi vyzkouším
    Mascarpone je moje oblíbené v cheesecake dortíku

    OdpovědětVymazat
  8. Mascarpone je vděčná záležitost
    Používám ho i jako krém do dortů nebo do cukroví s různými příchutěmi-je to méně pracné než máslové krémy (a tloustne se po tom asi stejně)

    OdpovědětVymazat
  9. Jééé, to musí být dobrota.....

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Byla, byla.. Asi zopakuji i s jiným ovocem. Objevili se i trešně,ale stoji asi jako kilo masa!

    OdpovědětVymazat