pátek 1. května 2015

Jahodový cheesecake

Receptů na cheesecake jsou spousty - pečený v troubě, připravený za syrova s pomocí želatiny, se sýrem Philadelfia, s rikotou,tvarohem...Originální recept žádá udělat základ z rozdrcených sušenek "Digestive" které jsou dobré ale plné tuku a ještě se musí spojit rozpuštěným máslem, pak asi půl kg sýra Philadelfia s cukrem a vejci..navrch lesní plody nebo marmeládu z nich rozvařenou s cukrem. Originální cheesecake je prostě bomba! Není divu že došlo k četným úpravám. Jako vždy,vybrala jsem tu,která se mi zdála nejjednodušší a nejméně "hutná". Jako základ jsem použila linecké těsto, na nápln rikotu smíchanou s Philadelfií a cukrem - bez vajec! - a navrch jahody rozvařené s cukrem a dané rovnou s cheesecakem do trouby. Jelikož jsem ochutnala i originál, mohu říct že chutově si s ním v ničem nezadá a je to o hodně menší bombička :-))
INGREDIENCE:
Těsto:
200 gr hladké mouky
100 gr tuku nebo másla
60 gr cukru
1-2 žloutky
trochu citronové kůry
vanilka
špetka soli
Do prosáté mouky přidáme špetku soli a rozsekáme vychlazený tuk. Nejdříve pracujeme nožem,pak prsty rozdrobíme na jemnou drobenku. Teprve potom přidáme cukr, citronovou kůru a vanilku a promícháme ( již jsem o tom psala,ale pro osvěžení - cukr způsobuje vlhkost spolu s tukem,těsto se pak špatně zpracovává - proto je lepší nejdříve tuk obalit moukou). Dále přidáme žloutek (raději dva) bílky ušleháme na sníh a přidáme do krému - ještě víc se tim nadlehčí.Dáme odpčinout do lednice asi na půl hodiny.Mezitím si připravíme krém:
300 gr rikoty
100 gr sýru Philadelfia (myslím že lze nahradit i Lučinou)
pár lžic cukru - tady jsem dávala od oka,takže ochutnávat!
pevný sníh z bílků
Dále budete potřebovat:
asi 300 gr jahod
2 lžíce cukru
Jahody nakrájíme na plátky a dáme na pánev s cukrem povařit až změknou.Dalo by se použít i jiné ovoce,ale ted je doba jahod :-) Jinak jsou vhodné maliny,borůvky,rybíz...atd.podle chuti a fantazie.
Těsto rozválíme na tenkou placku - dobře se rozvaluje mezi dvěma papíry na pečení-a vložíme do formy tak,aby se vytvořil vyšší okraj.Nyní by se mohl dát krém ale jelikož se mrška jako většina mokrých naplní špatně propéká, předpeču těsto asi 5 minut v horké troubě. Pak vyndám a navrším krém a na něj jahody i se stávou. Pokud máte jahod více,můžete jich část přimíchat i do krému. Dáme péct při střední teplotě asi 40 minut.




8 komentářů:

  1. Ahoj Růženko,zákusek vypadá parádně Zamlouvá se mi ten korpus z lineckého těsta.Až budou jahody ze zahrádky, tak recept vyzkouším     

    OdpovědětVymazat
  2. Zákusek s jahodama - božská dobrota. Jahody zatím kvetou, doufám, že sluníčko začne už trvale svítit, jahůdky dozrají a tuto dobrotu upeču. Na lineckém těstě to bude - mňamka.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ahoj Ali,to se máš - jahody ze zahrádky!Dala bych si i bez dortu   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Tady to dnes vypadá jak na podzim,není moc zima ale mrholí..Zato na příští týden slibují 30 stupnů i více,takže tu budeme mít jak ve skleníku!

    OdpovědětVymazat
  5. Delikátní zákusek...voní mi po létě

    OdpovědětVymazat
  6. Růženko, až budou zralé jahody, vyzkouším. Děkuji za receptík.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Sem léto vtrhlo mílovými kroky - ještě asi před 2 dny bylo tak 18,dnes 30 ve stínu! Ale prý je to jen taková ochutnávka..   

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Jahůdky ze zahrádky?   Tady kupované ale už celkem ujdou...

    OdpovědětVymazat