úterý 5. května 2015

Penne s chřestem ( Penne agli asparagi)

Chřestová sezona je v plném proudu a jelikož u nás doma je oblíbený, máme ho na stole dost často. Kromě klasicky vařeného a politého máslem nebo jen olivoým olejem a posypaný parmezánem jako přílohu ho používám i k přípravě těstovin nebo do rizota. Dnes jsem dělala penne a recept hned předávám dál.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
400 gr chřestu
1 čerstvá cibulka
malá sklenička bílého vína
350 gr těstovin "penne" - ale můžete použít i jiný druh těstovin,nejllípe krátký formát
sůl a pepř
olivový olej
strouhaný parmezán
Chřest očistíme a odkrojíme spodní tvrdé části. Pak jej dáme vařit, nejlépe do vyššího hrnce tak,aby vršky nebyly potopené a uvařily se v páře - jsou velmi měkké.Vyjmeme a nakrájíme na malé kousky,špičky necháme vcelku na ozdobu. Mezitím na oleji ve větší pánvi zpěníme nadrobno krájenou cibulku a vložíme kousky chřestu. Promícháme a necháme podusit, pak přilijeme víno a když se odpaří vše rozmixujeme na kaši. Dochutíme solí a pepřem.
Recept je rychle hotový takže zároven si můžete uvařit i penne v osolené vodě. Scedíme je a vhodíme do připraveného chřestu na pánev ve které jsme jej připravili. Pokud je příliš hustý, rozředíme nejdřív trochou vody ve které se vaří těstoviny nebo vodou kde jsme vařili chřest.Přisypeme parmezán dobře promícháme a vložíme i vršky chřestu.
Na talíři ještě posypeme parmezánem a podáváme.

6 komentářů:

  1. V tomto ročním období není nic chutnějšího jako  chřest. Denně sklízíme pěknou úrodu a připravujeme z něj různé pochoutky. Dnes byla krémová polévka s krutonky a protože je horko, k obědu nam stačila jen polévka. S těstovinami vyzkouším hned zítra. Dík za prima recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko,  chřest s těstovinami musí být dobrůtka   

    OdpovědětVymazat
  3. Já s chřestem bojuju, nepěstuji ho a z obchodu je ovadlý, olezlý, nechutný, jsme s ním celkem pozadu, v obchodech prodavačky nikdo neškolí a ony s ním neumí zacházet   

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Polévka byla nedávno..taky s krutony    Dnes by na ní bylo docela teplo - 30  stupnů!

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Alenko je dobré i rizoto..časem dodám!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: To je dost velká škoda..Pokud ho někde objevíš ve slušnějším stavu,dej ho do vyšší nadoby s vodou - jako kytky. Vydrží a pokud je jen trošku "unavený" vzpamatuje se!

    OdpovědětVymazat