pondělí 27. dubna 2015

Dušené maso s brambory,hráškem a mrkví (Spezzatino con patate, piselli e carote)

Následující recept patří do skupiny "z jednoho hrnce". Tato úprava dušeného masa je v Toskánsku dost populární,klasika je maso jen s brambory, šalvějí a rajčaty,ale lze přidat i jinou zeleninu podle vaší chuti. Italské slovo "spezzatino" znamená něco "rozkouskovaného" jako maso a zelenina v tomto receptu.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
700 gr předního hovězího nebo telecího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
3 mrkve
200 gr hrášku (i zmrazeného)
500 gr brambor
1 malá plechovka oloupaných rajčat nebo protlaku bez příchutě
olej,sůl a pepř
vývar na podlévání
Maso nakrájíme na kousky (asi jako na guláš). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky,mrkev na kolečka. Tuto zeleninu a zmrazený hrášek lze přidat syrovou nebo mírně povařit v malém množství vody aby se nevylouhovala asi 5-7 minut - urychlí se tím příprava pokrmu. Cibuli nakrájíme a spolu se šalvějí a rozmáčknutým česnekem mírně osmahneme na oleji,potom přidáme maso a když se zatáhne,trochu podlijeme horkým vývarem a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny. Pak přidáme zeleninu, pokrájená rajčata nebo protlak, dochutíme solí a pepřem nebo peperončínem a dovaříme za občasného podlévání a míchání až jsou maso i zelenina měkké. Odstavíme z ohně a necháme chvíli odpočinout, pak podáváme.Podle mě je ještě lepší druhý den když se rozleží!

7 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, tyhle recepty z jednoho hrnce jsou nejlepší    Tenhle recept jsem opět neznala a tak mám zase další novou inspiraci     

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jim fandim...! A čím větší hrnec, tím líp!

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám ráda eintopfy, děkuji za inspiraci Růženko.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Taky mu doma říkáme eintopf , po německu,tady se říká "piatto unico" - jediný talíř

    OdpovědětVymazat
  5. Ideální rychlé jídlo, chutné a ještě v jednom hrnci. Diky za připomenutí, už dlouho jsem to dlouho nedělala.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: To je pravda, někdy jsou to známé recepty ale musí se připomenout..

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá skvěle! A hlavně je to z jednoho hrnce, takže za mně dobrý!

    OdpovědětVymazat