pondělí 13. dubna 2015

Rizoto carbonara (Risotto alla carbonara)

Mnozí z vás asi znají "carbonaru" jako těstoviny - špagety s opečenou pancettou smíchané s rozkvedlaným syrovým vejcem, strouhaným parmezánem a ovčím sýrem. Ale dá se tak udělat i rizoto a v ničem si se svým "slavnějším" příbuzným nezadá. Místo špaget použijeme kvalitní rýži pro rizota (ne předvařenou !!) a ostatní suroviny jsou stejné.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
150 gr pancetty (sušená italská slanina-lze nahradit uzeným masem nebo anglickou slaninou)
2 vejce
1 lžíce mléka nebo smetany (někdo jí dává,někdo ne - mě se zdá že vejce se lépe spojí a jsou krémovitější konzistence)
100 gr strouhaného sýra - směs parmezánu a tvrdého ovčího sýra
olivový olej,sůl a pepř
asi litr horkého zeleninového vývaru
Nejdříve si pripravíme zeleninový vývar. Rýži propereme. Vejce dobře rozkvedláme se lžící mléka.Připravíme si i strouhaný sýr. Pancettu nakrájíme na kostky a vhodíme na olej do většího kastrolu. Mícháme až je mírně opečená. Pak vložíme rýži a za stálého míchání orestujeme. Začneme přilévat vývar,po částech - další naběračku přidáme až když se předchozí vsákne. Vaříme do mekka - rýže musí zůstat vláčná! Italové říkají "a onda" - zvlněná,t.j.když pohnete hrncem,rizoto se má zavlnit. Odstavíme hrnec z plotny a za stálého míchání pomalu vlijeme vejce. Dále mícháme a přisypáváme asi polovinu sýra. Eventuelně přisolíme ale opatrně..Přidáme pepř - nejlépe čerstvě umletý -promícháme a ihned podáváme. Na talíři ještě posypeme zbytkem sýra.
Pokud dodržíte správný postup,získáte krásně krémovité rizoto s vůni pancetty a sýra...

10 komentářů:

  1. Recept brzy vyzkousim, protoze nam dochází zásoba vlastních brambor. Přejdeme na ryzí a testoviny, takze přijdou na radu tve recepty. Diky. Mejte se, preji krasny tyden.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, mňam rizoto mám moc ráda. A lá carbonara  jsem ho ještě nikdy nedělala....takže mám zase co vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Já bych si zas ráda dala ty domácí brambory škoda že už došly

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Ahoj Ali,ja bych rýži taky mohla pořád.. Znala jsem pasta alla carbonara ale musím říct že rizoto taky nezklamalo Zdravím!!

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za inspiraci, bude zítra k večeři!

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Tady bylo i včera )Je to rychlé a uspokojí se hned několik strávníků

    OdpovědětVymazat
  7. U nás v Čechách pravé rizoto moc lidi neumí a považují ho za rozvařenou a nevzhlednou rýži.Je to skutečně škoda, při použití té správné rýže a postupu je to lahůdka

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Přesně tak! Tady je na každý rýžový pokrm jiná rýže...Italské rizoto je vláčné a nevzhledné se českým návštěvám zdá jen dokud je neochutnají Je to fakt úplně něco jiného než suché kopečky jak je známe od nás

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Problém je u nás zaháčkovaný a nejde ho nijak uvolnit, ještě hodně lidí bojuje i s faktem, že na vaření musí použít dobré a kvalitní víno, žádný krabicový patok, pak se chuť pokrmu podtrhne.
    Jde to se změnami u nás maličko z tuha

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: To je taky pravda. Já se pořád snažím vysvětlit že pokud někdo chce vařit italskou kuchyni,nesmí např.zaměnit parmezán s eidamem,gorgonzolu s nivou,víno jak říkáš ty za nekvalitní krabicové. Pak mi říkají,že jim to nechutnalo..Přitom jsem viděla dost italských prodejen,chápu že je to drahé,na druhou stranu tady stoji třetinka Plzne přes 2 euro v supermarktu.Pak je asi lepší neimprovizovat a jíst "po našem"!

    OdpovědětVymazat