pátek 8. srpna 2014

Lilky po parmsku (Melanzane alla parmigiana)

Lilky na parmský způsob jsou trochu zvláštní recept - je to letní jídlo, když jsou zralé lilky,ale připravují se v troubě, což v normálním italském létě nebývá zvykem. Není to ani nijak zvlášť lehký pokrm, pokud se řídíte originálním receptem - lilky se mají nejdříve osmažit. Jméno prý nepochází od města Parma ani proto,že se používá sýr Parmigiano ,ale vzniklo v jižní Itálii a původní název byl "parmiciana"-což jsou dřevěné lišty, které dohromady tvoří "persiany" - italské okenice, které chrání před žhavým letním sluncem a jsou dělané způsobem jako se dávají lilky na pekáč - jeden plátek mírně překrývá druhý. Lze je ale udělat i grilované nebo opečené na pánvi na sucho jen s minimem oleje, jako recept, který používám já.
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 větší lilky
asi 400 gr čerstvých rajských jablíček
2 mozzarelly (celkem asi 200 gr)
6 polévkových lžic parmezánu
olivový olej
bazalka - asi hrst
sůl
2 stroužky česneku
1/2 cibule
********************************************************************************************************************
Lilky oloupeme, nakrájíme podélně na zhruba půl cm plátky a mírně posypeme solí. Necháme je vypotit asi hodinu, pak slijeme, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Mezitím si připravíme jednoduchou rajskou omáčku. Dva stroužky česneku oloupeme, zmáčkneme plochým nožem a dáme osmahnout na olej spolu s cibulí nakrájenou na tenké plátky. Vyndáme česnek a přidáme spařená, oloupaná, přebytečné vody a jader zbavená rajčata nakrájená na kousky nebo neochucený rajský protlak či drcená rajčata v konzervě. Osolíme a povaříme,až omáčka zhoustne za občasného míchání. Bazalku nasekáme a vložíme do omáčky - už nevaříme. Lilky dáme na teflonovou pánev s pár kapkami oleje a opečeme po obou stranách nebo můžeme grilovat v troubě na plechu.
Připravíme si pekáč a na dno dáme trochu oleje a pár lžic rajčatové omáčky a rozetřeme po dně. Začínáme klást lilky - plátky těsně vedle sebe, aby se malinko překrývaly,až zaplníme celé dno. Pak přidáme omáčku a poklademe plátky mozzarelly, kterou si také nakrájíme předem a necháme okapat, případně osušíme papírovou utěrkou a posypeme 2 lžícemi parmezánu. Můžeme použít i lisovanou mozzarellu, ktera není v nálevu a nepouští vodu. Pak vrstvíme dále lilky, omáčku, mozzarellu, parmezán až do vyčerpaní surovin. Poslední vrstvu má tvořit mozzarella a parmezán, pokapeme trochu olejem a dáme zapékat do trouby asi 20 minut - posledních 5 minut můžeme dát pod gril. Necháme odpočinout asi 10 minut a podáváme s čerstvým chlebem.
BUON APPETITO!

8 komentářů:

  1. Ahoj Růženko,moc Tě zdravím. Další parádní letní dobrota. Musím přiznat, že lilky jsem doma ještě nikdy nedělala.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Alenko, tak je nejvyssi cas je udelat    Tady se dost pouzivaji, i jen grilovane a pak ochucene oreganem, soli a olivovym olejem. Nebo se dela omacka k testovinam ci priloha s dalsi zeleninou..Brzy dam jeste neco na blog. Zatim se mejte, moc zdravim !!!

    OdpovědětVymazat
  3. Prima recept. Lilek uz dozrava, tak vyzkousim tvuj recept. Zatim jsem ho delala jen plneny masovou smesi, polevku, opeceny na kolecka potreny cesnekem a posypany syrem, atd. Mej se, krasny vikend.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Bozenko, plnene lilky se taky delaji, ty s cesnekem a syrem musim zkusit Zatim zdravim!!

    OdpovědětVymazat
  5. Může to být dobré. Nám je sestřenice na Slovensku udělala jen obyčejně, jako přírodní řízky, ale ochucené byly dobře, takže zřejmě předem nějak naložené.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Růženko vždycky když vidím někde recept na něco z lilku,zbystřím Jednou jsem něco zkoušela a moc jsem s tím neuspěla   od té doby jsem se do lilků moc nehrnula Dost dělám z cuket.Ale klidně bych z lilku nějakou dobrotu ochutnala,tvůj recept vypadá zajímavě a určitě je i dobrý Posílám pozdrav Alena

    OdpovědětVymazat
  7. Růži lilky moc nemusím, zkoušla jsem je několikrát podle receptů, ale nikdy nám to nechutnalo.   

    OdpovědětVymazat
  8. Lilek je naprosto geniální záležitost, teď jsem si s ním zrovna hrál taky (s rajčaty a těstovinami)

    OdpovědětVymazat