pátek 30. srpna 2013

Brambory po sedlácku (patate alla contadina)

Začína bramborová sezona..Ještě si pamatuji, jak jsme na střední škole začátkem září jezdívali na sběr brambor. Tato "pomoc socialistickému hospodářství" sloužila zároveň ke stmelení kolektivu.







Zacina bramborova sezona.Jeste si pamatuji, jak jsme na stredni skole zacatkem zari jezdivali na sber brambor. Tato "pomoc socialistickemu hospodarstvi" slouzila zaroven ke "stmeleni kolektivu".Na jare nas obcas posilali na zasazovani chmelu, kde se "utuzoval kolektiv". Nevim, jestli za to muzou bramborove a chmelove brigady,ale je fakt, ze cast nasi tridy se porad jeste schazi po temer 40 letech. Sber chmelu jako takovy jsem osobne nezazila (coby studenti hotelove skoly jsme v lete hodili na povinnou praxi),ale pamatuji se na rozhlasove vysilani z chmelu, na souteze o nejuspesnejsiho sberatele apod. Vzpominat na doby minule, leckdy truchlive, se asi nema,ale mam pocit, ze podobne akce by prospely i dnes - a nejen "kapitalistickemu" hopodarstvi.
To jsem ale odbocila, chtela jsem dnes uvest jeden recept, ktery jsem se naucila v Italii,ale mozna je znamy i u nas. Tak tohle je moje verze:
4 velke brambory
1-2 strouzky cesneku
1 cibulka
smes rozsekanych bylinek - petrzel, salvej, rozmaryn, muze byt i trochu kminu - asi 2 plne lzice
kostka polevkoveho koreni - nejlepe pro zeleninovy vyvar
olej, sul, pepr
horka voda na zaliti
Brambory nakrajime na kostky a dobre proplachneme. Bylinky oplachneme vodou a jemne rozsekame spolu s cesnekem. Na panvi lehce zpenime nakrajenou cibulku a brambory na ni vlozime.Zamichame a posypeme bylinkovou drti. Opet zamichame, pridame rozdrobenou kostku polevkoveho koreni a zalijeme horkou vodou tak, aby brambory byly zpulky potopene. Varime za obcasneho michani, az jsou brambory mekke. Pokud se voda prilis vypari, mirne podlevame, ale pozor, at brambory "neutopime"! Ke konci by mely byt mekke a voda temer vsaknuta.Dochutime eventualne soli (kostka byva uz dost slana) a peprem. Na zaver jeste posypeme trochou cerstve petrzelky a uz nevarime.

3 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, jé bramborový brigády..taky jsem zažila..moc pěkně jsi to napsala..hlavně se stmeloval kolektiv, závazky se nám sice nepodařilo splnit, ale kolektiv byl stmelený
    Jinak recept se mi moc zamlouvá a určitě ho vyzkouším na mých jedlících. Jsou dost bramboroví, takže recept akorát pro mně A fotky jsou super!

    OdpovědětVymazat
  2. Diky, Alenko, taky jsme bramborovi! Jen v lete musime byt salatovì-na brambory je moc horko. Uz se tesim na zmenu!

    OdpovědětVymazat
  3. I have been reading out many of your posts and i can state clever stuff. I will surely bookmark your site.

    OdpovědětVymazat