úterý 3. září 2013

Borůvkový koláč hrníčkový

Dostalo se mi čerstvých borůvek -zde vzácnost! Prodávají se v supermarketech, jsou drahé, velké a nestojí za nic. Tady u nás nikde nerostou a musíme za nimi "na kopečky" což jsou v našem případě Apenniny. A ani tak to není jednoduché - jejich sbírání je jen na povolení (asi jako u nás rybářský lístek) a smí se nasbírat jen určité množství. To samé platí i o jiných lesních plodech a houbách.
Tamní obyvatelé se jejich sběrem živí a moc neradi vidí vetřelce. Nezřídka se stává, že necháte auto na cestě a když se vrátíte, máta rozřezané gumy. Takže je bezpečnější koupit borůvky na místě za poměrně přijatelnou cenu. Kamarádka si udělala výlet a vrátila se s dárkem v podobě krásných a voňavých borůvek! Část jsme snědli hned, něco šlo do mrazáku a ze zbytku jsem upekla tento koláč.
********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 kostky másla
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1 vejce
borůvky (přidala jsem i dvě nektarínky nakrájené na kousky)
********************************************************************************************************************
Ze suchých přísad a másla uděláme drobenku. Odebereme asi 1/3 a dáme stranou. Do zbylé části vlijeme mléko s rozšlehaným vejcem a dobře promícháme. Do formy nalijeme těsto, mírně posypeme drobenkou (aby ovoce nepropadlo příliš hluboko) rozložíme borůvky a zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme asi půl hodiny při 180°.
BUON APPETITO!

4 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, mňam..borůvkový koláč bych si hned dala    Borůvky u nás už pomalu budou taky vzácností, borůvčí pomalu,ale jistě z lesů mizí. Recept se mi moc zamlouvá a fotky jsou super     

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ali,diky!To jsem prekvapena, ja myslela, ze u nas se to boruvkami jen hemzi ) Ale kolac se muze delat i s jinym ovocem.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Kdysi bylo borůvek spousta, ale už mizí. Ještě dost jich  je v Jižních Čechách, ale tady na Jedlíkovsku, tady je o ně bída. Ale vyzkouším se švestkama, těch máme letos dost   

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Růženko, koláč vyzkouším, borůvky mám v mrazáku.   

    OdpovědětVymazat