úterý 17. září 2013

Fazolová polévka

Fazolová polévka je typická pro toskánskou kuchyni, dělá se jednoduše, jen musí být hustí a ještě se do ní zavářejí těstoviny, já dávám nejraději široké nudle. Tím polévka ještě víc zhoustne a jak se říká "stojí v ní lžíce".
Můžete použít i jiný druh těstovin menšího formátu, třeba kolínka.
**************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 g suchých fazolí nebo větší konzerva sterilovaných, ai 500 g
šálek kořenové zeleniny
2 stroužky česneku
široké nudle nebo těstoviny malého formátu - 2 plné hrsti
olivový olej
3 - 4 lístky šalvěje
1 zralé rajče
*********************************************************************************************************
Připravit tuto polévku ze suchých fazolí je lepší, protože tak získáte vodu ve které se vaří, jako základ do polévky. Pokud použijete sterilované, musíte je vodou rozředit.
Postup je následující : fazole namočíte na noc do studené vody a ráno je uvaříte spolu se lžící olivového oleje, lístky šalvěje, stroužky česneku a na kousky nakrájené čerstvé rajče.
Fazole vařte jen mírně potopené (podle potřeby přilejte trochu horké vody) a pozvolna, zhruba hodinu.
V kastroli osmahněte drobně krájenou zeleninu a pak zalijte trochou vody z fazolí. Na stranu si dejte asi šálek vařených fazolí, zbytek propasírujte a nechte si stranou jejich vodu. V Itálii používají speciální pasírovač na zeleninu, jinak můžete použít i tyčkový mixér. Fazole propasírované dejte do hrnce se zeleninou, podle potřeby rozřeďte vodou z fazolí a přiveďte k varu. Vsypte těstoviny a za častého míchání uvařte téměř do měkka, pak přidejte i celé fazole které jste si dali stranou. Zamíchejte a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Těstoviny během té doby dojdou. Na talíři pokapejte olivovým olejem a můžete posypat lžící strouhaného parmezánu..
Pokud chcete mít sytější variantu, spolu s kořenovou zeleninou osmahněte na kostičky krájenou slaninu.
BUON APPETITO!

3 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, musím přiznat, že fazolačku jsem ještě nikdy nedělala. A tak mě Tvůj recept moc láká vyzkoušet   

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, vis za ja ji zacala delat taky az tady? Rika se tomu "pasta e fagioli"a je to typicky toskansky pokrm.Drive chude jidlo, dnes v restauracich podavane coby specialitka. Levné je porad,ale chce to cas - a ten stoji )! Zdravim!

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná polévka, ta se dá jíst každý den. K tomu jsou skvělé langoše. Dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat