čtvrtek 15. srpna 2013

Ferragosto

Dnes je v Itálii státní svátek - jako každý rok se 15.srpna slaví Ferragosto.
Jeho vznik sahá až do roku 18.před Kristem, kdy tehdejší imperátor Augustus zavedl "feriae Augusti". což přeloženo z latiny znamená "Augustův odpočinek". Tento svátek byl přidán k jiným svátkům v tomto měsíci, které se držely na oslavu závěrečné sklizně. Bylo to období zaslouženého odpočinku, nazývané také "Augustali", po náročných, předcházejících týdnech. Je to zároveň i svátek Nanebevzetí Panny Marie.
Dnes už sklizeň není tak vyčerpávající, ale svátek se udržel pořád, naopak je považován za "letní vánoce" a značí vyvrcholení léta. V tento den se scházejí rodinní příslušníci, přátelé, nebo se slaví jen v kruhu rodinném slavnostním obědem, vzhledem k ročnímu období často u moře na pláži. Pokud se nejde do restaurace, které v tomto dni nabízejí "Menu di Ferragosto", den předem se připravují speciality, které se pak konzumují přímo pod slunečníkem.
V hotelích se oběd často protáhne i přes večeři a večer se pak pokračuje s hidbou a tancem, vrcholem všeho bývá ohňostroj. Pokud byste si tento hezký zvyk nechtěli nechat ujít a navštívit Itálii v týdnu Ferragosto, vězte, že je z celého léta nejdražší a nejvíc chaotický :-)


BUON FERRAGOSTO, ITALIA!

7 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, škoda, že takový svátek není také u nás Letní koláž je moc krásná..to moře, ta pláž..to bych věděla, kde najít Ale ten zelený kostelíček,ty krásné hory..to budu hádat odkud je   

    OdpovědětVymazat
  2. Dolomity, konkretne Dobbiaco. Chystam se je dat taky na blog

    OdpovědětVymazat
  3. Tak o tomto svátku jsem nic netušila. Možná to budou takové dožínky.

    OdpovědětVymazat
  4. Růženko, to je zajímavé. Krásné fotky a moc povedená koláž.   

    OdpovědětVymazat
  5. Růženko moc se koláž povedla,jsi šikulka a těším se na další.   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: To je pravda, dalo by se to prirovnat k nasim dozinkam. Slavi se i v nekterych zemich zapadni Evropy.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]:[5]: Diky za pochvalu, jsem rada, ze se vam libi

    OdpovědětVymazat