Dnešni koláč bude chutnat těm, kteří mají rádi moučníky se svěží, citronovou chutí.
*******************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
300 g hladké mouky
100 g cukru
200 g másla
1 žloutek
strouhaná citr.kůra
Krém:
1/2 litru vody
80 g másla
4 žloutky
70 g vanilkového pudinku nebo škrobu a špetky vanilky
špetka soli
šťáva ze dvou citronů
*********************************************************************************************************************
Mouku prosijeme na vál, přidáme studené máslo nakrájené na kousky, rozemneme jako drobenku, pak přidáme i cukr, citronovou kůru, žloutek a rychle spojíme. Dáme odpočinout na půl hodiny do lednice.
Mezitím připravíme krém - do kastrolku dáme žloutky, cukr, pudink nebo škrob, sůl a citronovou šťávu. Dobře rozmícháme a pak pomalu přiléváme vodu. Dáme vařit na mírný plamen do zhoustnutí.
Těsto vložíme do kulaté formy o průměru 26 cm a krátce zapečeme, aby ztuhlo. Pak vyndáme a necháme vychladnout. Vlijeme krém a dáme opět do trouby na dalších 20 minut.
V původním receptu byl navrchu ještě sníh ušlehaný z bílků a znovu zapečený v troubě, ale nějak se mi dobře nepropekl a klouzal dolů, takže jsem koláč jen ozdobila šlehačkou. Je na vás, jakou variantu zvolíte :-)
BUON APPETITO!
Ahoj Růženko,to byl určitě výborný, osvěžující zákusek S tím citronovým krémem by mi určitě chutnal Jinak opět super fotky
OdpovědětVymazatDik Alenko,je to fakt dobre, sladke testo s tim nakyslym kremem, zajimava kombinace chuti.
OdpovědětVymazatHmmm,asi moc dobré
OdpovědětVymazat