neděle 27. ledna 2013

Chlebicky s pomazankou z kurecich jatyrek (Crostini con fegatini di pollo)

V Italii nedelaji chlebicky tak,jak je zname my-s bramborovym salatem,sunkou,okurkou apod. Pouzivaji spise pomazanky,ktere jednoduse namazou na kousky chleba,nebo delaji jednoduche zeleninove chlebicky,napr."bruschetta" (cti "brusketa") s nakrajenymi rajcaty,cesnekem a bazalkou,jindy zas najemno nakrajene zampiony,ochucene cesnekem,olejem a trochou octa. V Toskansku je zvykem predkladat i kousky chleba jen s toskanskym salamem nebo sunkou.
Tyto chlebicky se zde nazyvaji "crostini" (krostyny) a slouzi jako predkrm.
Jedna z nejpopularnejsich a nejstarsich je pomazanka z kurecich jatyrek,kterou si snadno pripravite i doma.Pripomina nasi pastiku.
INGREDIENCE:
300 gr kurecich jatyrek
cibule,celer ,petrzel
100 gr mleteho hoveziho masa
2-3 lzice rajskeho protlaku nebo zrale,oloupane a rozsekane rajce
2 lzice kaparu
mala lzicka sardelove pasty nebo rozmackane sardele
asi 1 dl cerveneho vina
starsi veka
trocha vyvaru (i z kostky)
Osmazime cibulku s trochou celeru a petrzele, vlozime mlete maso a osmahneme.Pak pridame ocistena a na kousky nakrajena jatyrka,dobre zamichame,prilijeme vino a nechame povarit. Vlozime rajsky protlak nebo rajce, sardelovou pastu a nadrobno krajene kapary. Ty dodavaji pokrmu typickou chut,nemely by se zamenovat.Pokud je nemate,myslim, ze nejvìc se jim chutove podobaji kysele okurky-ale staci jedna mala.Podle potreby trochu podlijeme vyvarem ( i z masoxu,ale ne moc slanym) a podusime,az je maso mekke - staci tak pul hodiny.
Kdyz vse trochu zchladne,rozmixujeme ponornym mixerem-bud na hladko,nebo nechame mensi kousky.Vezmeme starsi veku a nakrajime na platky,jako na chlebicky. A tady nasleduje dulezita ze : veku nasucho opeceme,bud v opekaci topinek nebo v troube.Pak jednu stranu chlebicku lehce potreme stetcem namocenym ve zbylem e vyvaru-nebo bleskove namocime. Na tu stranu pak namazeme pomazanku. Dolni strana zustane krupava,horni mekka.A mame pravy crostino toscano!

2 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, to je moc zajímavý recept a jsem ráda, že jsi se o něj podělila! Moc mě zaujala bruschetta se žampiony tu klasickou s rajčaty a bazalkou znám,ale se žampiony je pro mě novinka!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem proběhla po tvých receptech a tenhle brzy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat