neděle 30. září 2012

Těstoviny s houbami (pasta con i funghi)

S houbami je v Itálii trochu potíž- na jejich sbírání musíme mít povolení jako u nás na chytání ryb, nebo lovu zvěře. Navíc tamní usedlíci nemají příliš rádi, když jim někdo "leze do lesa", takže se vám může stát, že i přes povolení se vrátíte k autu a máte rozřezané gumy. V našem okolí nemáme lesy hned za barákem, musí se jet pěkně do kopečka. Pokud ale najdete hřiby, jste odměněni jejich krásnou, aromatickou vůní-přemíra slunce v létě a pak deštivý, vlhký podzim udělají své. Houby se daji i koupit, ale jsou dražší než bifteky-alespoň ty místní. V posledních letech se dovážejí, většinou ze Slovinska nebo Chorvatska, stojí o polovinu méně (ale i tak kolem 15-18 euro za 1 kg) , ale jsou i daleko méně chutné.
Já mívám, když rostou,přísun hub z českých lesů, sušené. Právě takové jsem použila i na dnešní recept.
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 hrsti těstovin na osobu
asi 300 gr čerstvých hub nebo 2 hrsti sušených
1-2 stroužky česneku
sekaná petržel
olivový olej
sůl, pepř, popř.zeleninová kostka
půl sklenky rajského protlaku (ne kečupu!)
smetana -tady používáme sladkou, nekysanou, ale záleží na vaší chuti. Pokud dáte kysanou, můžete vynechat rajský protlak.
***************************************************************************************************************************************
Na pánev s olejem dáme propasírované nebo utřené stroužky česneku. Necháme jen lehce zpěnit, přidáme sekanou petrželku (asi 2 lžíce) a rychle zamícháme. Hned vložíme houby, nakrájené na kousky - sušené musíte předem namočit - zamícháme a necháme povařit.
Mezitím uvaříme těstoviny, vhodné jsou "tagliatelle" (dlouhé nudle) ale jako vždy záleží na vaší chuti.
Houby ochutíme solí, pepřem nebo místo soli dáme trochu zeleninove kostky a rajský protlak, máte-li rádi.
Ke konci varu vmícháme smetanu a vhodíme uvařené,zcezené nudle či jiné těstoviny. Na talíři posypeme ještě trochou petrželky.
Dodatek: na každé, po italsku vařené těstoviny patří strouhaný parmezán, někdy tvrdý ovčí sýr. Ale vyznavači těstovin s houbami tvrdí, že na tento pokrm se sýr nehodí, zrovna jako na pokrmy z ryb. Já se bez něj neobejdu, takže -jako vždy-řiďte se vlastními chuťovými buňkami:-))

7 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, recept mě láká k vyzkoušení    U nás zatím houby příliš nerosotu, takže houbových jídel jsem vařila pomálu. Docela mě překvapilo,jak jsi psal o tom povolení na sbírání hub.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Tak to bohuzel je. A dnes rano bylo v novinach, ze tady blizko na horach pokaceli asi 3 stromy a dali je pres cestu, aby tam nemohl nikdo vjet. Na druho u stranu, spousta lidi se tu neumi v lese chovat a zdevastuji podhoubi. Kdo tam bydli, ma z toho i obzivu, tak se jim zas tolik divit nelze.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, recept je zajímavý, dávám ho do záložky a vyzkouším. U nás zatím houby nerostou, doufám, ze ještě nějaké budou. Mám sušené, tak budou těstoviny z nich.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,srdečně zdravím. Dnešní den mám trochu klidnější, tak jsem zaskočila na kus řeči i k tobě. Na podobnou dobrotu jsem chodila v Brně do pizzerie, kterou otevřel jeden napolitánec. Vždycky jsem měla dilema, jestli si dát těstoviny s touto výbornou omáčkou, nebo palačinky s podobnou omáčkou a nebo americkou pizzu. To byla má oblíbená jídla. Na závěr dvě deci lehkého, italského, červeného vína a dušička byla v peří. V Itálii bych dokázala žít. Jejich kuchyně mně náramně chutná.

    OdpovědětVymazat
  5. No rozhodně to vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Ahoj Jitko, taky se k tobe chystam! Mas pravdu, kdyby bylo v Italii vsechno jako jejich kuchyn, nebylo by lepsiho mista na svete (ale neni...asi jako vsude!)

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:To víš, všude je něco. Ale moře a kuchyně to špatné vyrovnají.   

    OdpovědětVymazat