neděle 7. října 2012

Kolac s hroznovym vinem (schiacciata con uva)

Tento kolac se dela v Toskansku na zacatku podzimu, kdyz zraje tzv. uva fragolina (hroznove vino jahudkove ) ktere vdeci za sve jmeno trochu nakysle, aromaticke chuti, pripominajici jahody. nas se asi nevyskytuje, muzete pouzit i normalni vino, jen ne s moc velkymi bobulemi, nebo jine ovoce, treba rybiz. Na testo jsem pouzila kynute testo, ze ktereho delam rada i slane rohlicky nebo kolace ci satecky. Rikam mu "testo zolik" a recept mi poslala Bozenka!

Budete potrebovat:
500 gr hladke mouky
kostku drozdi
1 lzici soli
2 lzice cukru
1/4 l vlaheho mleka
1,4 dl oleje
krupicovy cukr na posypani

Ve vlaznem mlece rozpustim drozdi. Do misy proseju mouku, smicham se soli i cukrem. Mleko s drozdim po castech prilevame do mouky,michame, postupne pridame i olej.Vypracujeme hladke testo a nechame vykynout. Pak jeste jednou vypracujeme a nechame opet kynout.
Na vymasteny plech,nebo pokryty pecicim papirem, rozvalime testo a poklademe hrozny nebo jinym ovocem. Dobre posypeme cukrem-aspon 3-4 lzice, mate-li velky plech. Nebo pred pokladenim na plech muzeme ovoce rovnou obalit v cukru.
Okraje kolace muzeme potrit mlekem , nebo vejcem rozslehanym v mlece.Dame pect, asi po 5-6 minutach, kdy je trosku zapeceny, ho povytahneme z trouby a hrozny trochu zamackneme dovnitr do testa.Pak dopeceme, az okraje zhnednou-podle trouby, vetsinou to trva tak 20-25 minut. Ovoce pusti trochu stavy, ale s cukrem vytvori neco jako sirup a kdyz vychladne, je to prave to dobre !

3 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, koláš vypadá nádherně. Akorát si na něj nechám zajít chuť... protože u nás v kraji hrozny nejsou   

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý koláč. Určitě se může použít různé ovoce.   

    OdpovědětVymazat
  3. Koláč pěkný, může být i dobrý, ale pochybuji, že bych ty hrozny na koláč dala, asi bych je spíš snědla. A na koláč dala třeba jablka nebo rybíz. Mám v mrazáku i černý a ten je dobrý na koláče.

    OdpovědětVymazat