neděle 26. srpna 2012

Sklenickovy kolac s ovocem

Konecne jsme se dockali ochlazeni (ale nebude to dlouho trvat!), tak jsem se odvazila zapnout troubu. Jako nedelni moucnik jsem po tydnech ruznych nepecenych dobrot vybrala sklenickovy kolac s ovocem a drobenkou. Nevim, mozna to bylo tim, ze nastala "konecne zmena", ale vsem doma moc chutnal! Recept je rychly a snadny:
2 vejce
1/2 sklenice cukru
1/2 prasku do peciva
1/3 kostky tuku(rozehrateho)
2 sklenice polohrube mouky
3/4 sklenice mleka
talirek nakrajeneho ovoce(broskve, svestky, merunky, rybiz-proste co prave mame doma)

Vejce rozslehame s cukrem, pridame pomalu rozehraty tuk, mleko a nakonec prosatou mouku s praskem tak, aby se neutvorily zmolky. Tady bych uvedla malou poznamku-pokud date nejdriv mouku a potom rozredite mlekem, je to snadnejsi, ale kdyz si date praci a mouku opatrne prisypavate (ja delam pomoci sitka) do ridke smesi vajec, cukru, tuku a mleka, vyjde pak jemnejsi, skoro jako piskot. Aby ovoce nepropadlo ke dnu, lehce je obalte v mouce, nebo jemne posypte testo, jiz vlozene do formy (asi 26 cm v prumeru) a pak dejte ovoce. Jestli budete pouzivat neco kyselejsiho, napr. rybiz, pridejte trochu vic cukru. Nakonec posypu drobenkou, udelanou z kousku masla, trochy cukru a mouky. Dame pect asi 30 minut-podle trouby.

10 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, hned bych si na kousek koláče zašla

    OdpovědětVymazat
  2. Ovocný koláč je klasika, ale vždy chutná. Máš ho krásný.

    OdpovědětVymazat
  3. Existuje v Itálii polohrubá mouka?

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Neni tady ani polohruba, ani hruba. Ale existuji ruzne specialni mouky na dorty, kolace, chleba,testoviny..atd. Po nekolika vice ci mene zdarilych pokusech jsem nasla ty spravne Nekdy je i smicham.Jen na knedliky je lepsi prava ceska hruba mouka!

    OdpovědětVymazat
  5. [4]:Já už raději peču všechno s hladkou nebo pak si melu sama.Dík za informaci.

    OdpovědětVymazat
  6. Koláč je velmi lákavý,jen se zakousnout.

    OdpovědětVymazat
  7. Koláček voní až sem. Já, než na těsto pokladu ovoce, posypu mírně strouhaným kokosem. Ovoce pak nepropadává ke dnu. Také když vysypávám formu třeba na bábovku, nebo jiný sladký koláč, používám kokos.....
    Moc pozdravuju!

    OdpovědětVymazat
  8. Růženko,jdu na něj,vypadá dobře a tetelí se mě tady několik broskví,tak je na to šoupnu.   

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko máš ode mne 1******* koláč chutná,ale musím jej nechat na snídani a na zahradu ke kafíčku.   

    OdpovědětVymazat
  10. [7]:Ten kokos neni vubec spatny napad-diky!

    OdpovědětVymazat