pondělí 20. srpna 2012

Drobne zakusky

I kdyz je tu horko k zblazneni, nas nedelni obed se bez zakusku proste neobejde! To uz je tradice. V lète se snazim delat nepecene zakusky, prikladam vzorek. Jedine, co se bez trouby neobeslo, byly linecke kosicky, ale pripravila jsem testo vecer a hned po ranu upekla-staci par minut. Pak jsem je naplnila pudinkem, navrch dala lesni plody, pocukrovala a bylo to. Dale jsem pripravila par bignè, coz jsou male bochanky z odpalovaneho testa(jako treba na vetrniky nebo venecky) plnene pudinkem, bud zloutkovym nebo cokoladovym a povrch se poleje cokoladou nebo polevou. Odpalovane testo je pomerne pracne, pak se musi pect v rozpalene troube, takze jsem pouzila jiz hotove bignè a jen je naplnila.
Ty kostky vepredu, tomu se zde rika "zuppa inglese" a melo by to byt neco jako "anglicka polevka". Tady se "zuppa" rika tem polevkam, ktere maji jako zaklad platky chleba a na ne polevka vleje-tim se chleba nasakne (inzuppa) a polevka se zahusti a mate vydatne jidlo.
Nazev vznikl asi diky tomu, ze se piskot namaci v likeru-jak to Anglicani radi delaji!:-))
Na tento moucnik prikladam navod:

Piskoty-aby pokryly 3x dno misky, ve ktere pak budeme mocnik pripravovat
Liker-tady se pouziv alchermes, ale dobre poslouzi i nase griotka nebo jiny cerveny liker
Cezena,studena kava-i pripravena z Nescafè nebo jine rozpustne kavy
vanilkovy pudink
cokoladovy pudink

Polovinu piskotu namocime kratce v griotce-nechceme-li moc silnou alkoholovou chut, rozredime ji vodou a pokryjeme dno misky-nejlepe obdelnikove nebo ctvercove. Na to nalijeme cokoladovy pudink. Druhou cast piskotu namocime v kave, poklademe na pudinkovou vrstvu a zalejeme vanilkovym pudinkem. Ukoncime posledni vrstvou piskotu, namocene bud stridave v kave a griotce nebo podle chuti jen v jedne tekutine. Dame dobre vychladit do lednicky.
Pak krajime na kostky a podavame.
Misto piskotu koupenych muzeme pouzit doma udelany piskot-vyjde jemnejsi moucnik.

3 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, to jsou parádní zákusky úplně jako z cukrárny   

    OdpovědětVymazat
  2. No to mně na noc ještě scházelo.Raději to jdu zaspat. Udělala jsi mi chutě.

    OdpovědětVymazat