pátek 25. května 2012

Ryba po livornsku (pesce alla livornese)

Ryba je v italske kuchuni hodne zastoupena. V kraji, kde bydlim-Toskansko_ je jednou z nejoblibenejsich uprav "po livornsku"-nazev prebira z mesta Livorno, coz je (jak jinak) primorske mesto s pristavem. Spravne se recept jmenuje Palombo alla livornese, pricemz palombo je druh maleho zralocka, velmi chutne , mekke rybi maso. Ale da se s uspechem pouzit treska nebo mysli i rybi filè. Budete potrebovat:
Pro 4 osoby
600 gr ryby
1-2 strouzky cesneku
hrst sekane petrzele
400 gr nasekanych rajcat, bud z konzervy nebo cerstvych, oloupanych a zbavenych seminek
nebo rajsky, neochuceny protlak
peperoncino nebo pepr,sul
olej na panev
olivy a kapary(podle chuti)

Na oleji lehce osmahneme (nesmi zhnednout) propasirovany nebo utreny cesnek s petrzelkou. pridame rajcata nebo protlak, peperoncino nebo pepr a sul, povarime, az omacka trochu zhosutne. Vlozime rybu a varime asi 10 minut - behem vareni obratime. Podle chuti pridame olivy nebo kapary nebo oboji. Podavame s cerstvym chlebem, pred podavanim muzeme jeste posypat petrzelkou.

7 komentářů:

  1. Růženko to musí být mňamka, milujeme s manželem film Pod Toskánským sluncem a sníme o tom, že se do Toskánska jednou podíváme Zatím je u snů. Přijměte (přijmy) prosím pozvání ke mě na blog, i já háčkuji, snažím se šít a dělám různé takové.... pro radost, relax a odpočinek
    Krásné dny a jen sluníčkovou náladu přeje Evča

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko,tímhle receptem jsi mi kápla do noty Ryby (ať už sladkovodní nebo mořské) mám moc ráda Růženko, užij si pěkný víkend

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: diky za pozvani, mas moc hezky blog! Uz jsem na nem parkrat byla a budu pokracovat, jsi opravdu sikovna a mas krasne prace. Dam si te do oblibenych, jestli dovolis. Pod toskanskym sluncem jsem videla spon 3x, je i knizka. Co se tyce snu-neni to sem zas tak daleko. Kdyby jste se rozhodli, dej vedet-pripravim plan cesty!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Je to velice jednoduche a chutne. Navic i zdrave a netoustne se po tom-skoro zazrak )

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Růženko, máš u mně na blogu malé překvápko

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: přijmi se píše s měkkkýýým iiiiiiiiiiiii

    OdpovědětVymazat