pondělí 28. prosince 2020

Spaghetti aglio olio e peperoncino (Špagety česnek, olej, peperoncino)

Úmyslně uvádím na prvním místě originální název tohoto receptu, myslím, že je ve světě už známý podobně jako lasagne nebo cappuccino. Je dalším důkazem, jak italská kuchyně dokáže z jednoduchých, dá se říct i chudých surovin,vytvořit chutné a zdravé jídlo. Je to jedna z nejjednodušších příprav těstovin, kde platí jediná podmínka -používat výhradně kvalitní suroviny.  
Jen tak oceníte jejich plnou chuť. Já tyto špagety nazývám obdobou naší česnečky - přijdou vhod  hlavně po vánočních hodech nebo po silvestrovské oslavě. Italský "vyprošťovák".
********************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 g špaget kvalitních, z tvrdé pšenice, italské výroby 
2 větší stroužky utřeného česneku
1 dl olivového, extra panenského oleje
1/2 lžičky mletého peperoncina (množství je orientační, protože peperoncino bývá více či méně ostré podle toho, z jakého kraje Itálie pochází . Je lepší dát méně a eventuálně přidat. 
2 - 3 lžíce sekané petrželky
strouhaný parmezán dle libosti
sůl
********************************************************************************************************
Do většího hrnce dáme vařit vodu na špagety. Když se začne vařit, osolíme a vhodíme napůl přelomené špagety. Hned zamícháme dlouhou vidličkou a pokračujeme než se voda začne pět vařit. Pak stačí jen občas, délka varu je vždy napsaná na obalu, ale je lepší vyzkoušet - těstoviny mají zůstat trochu tužší, "al dente" .
Než se uvaří, stačíme si připravit zbytek. Do větší mísy, ve které budeme špagety servírovat, dáme utřený česnek (když z něj předtím vyjmeme vlákno, které se nachází uprostřed, bude stravitelnější), mleté peperoncino, drobně sekanou petrželku, trochu soli a zalijeme olivovým olejem. Uvařené špagety neproplachujeme, ani nenecháme v horké vodě "dojít", ale hned scedíme ,vložíme do mísy a dobře promícháme. 
Pokud chcete být úplně perfektní, mísu před přípravou nahřejte. 
Posypeme hojně strouhaným parmezánem a lehce promícháme. Sýr dáme i na stůl, aby si každý mohl jídlo ještě  posypat na talíři. BUON APPETITO!

16 komentářů:

  1. Jednoduché a dokonalé! jen to chce, přesně jak píšeš, kvalitní suroviny.
    Růženko, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta kvalita se ošidit nedá, právě proto, že je tam málo ingrediencí a nic, co by je mohlo zamaskovat :-))

      Vymazat
  2. Může to být moc dobré.Ale já nejsem na ostrá jídla a parmezán jsem nikdy nejedla.
    Přeji nádherný den Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ostré je to jen tak, jak si kdo přeje, já jsem taky opatrnější. Parmezán stojí za to ochutnat, ale jen ten pravý, žádné atrapy ve stylu "parmesan" apod.

      Vymazat
  3. Parádní rychlovka a určitě moc dobrá. Těstoviny milujeme a česnek u nás používáme často. Tak díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro milovníky česneku jak dělaný :-) Hlavně pánové si na tomhle jídle pochutnávají a po vánočních hodech neznám nic lepšího.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Rychlé určitě, pikantní jak má kdo rád. Dělala jsem zrovna včera večer a pochutnali jsme si :-)

      Vymazat
  5. Mohu zapomenout, nikdy !
    Snad se zase dočkám, kdy kuchař prohodí těstoviny pánví, usměje se a já prvně vložím do úst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dočkáš se a kuchař se bude usmívat ještě víc! 😁🤞

      Vymazat
  6. Italský vyprošťovák, to z hlavy jen tak nevymažu, díky za tip! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V těchto dnech máš nejlepší příležitost ho vyzkoušet 😁

      Vymazat
  7. Tak jsem si vygůglil co je to peperoncino. Zase jsem o něco chytřejší. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, člověk se učí pořád :-) Peperoncino je i zdravý , to ses určitě taky dočetl . A je lepší ho používat místo pepře , s mírou , jako ostatně všechno .

      Vymazat
  8. No obávám se, že u nás do toho to správně pepoerocino nedávají. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peperončíno by neměl být takový problém. Hodně ostré je z Kalábrie, jinak záleží hlavně na množství.

      Vymazat