Úmyslně uvádím na prvním místě originální název tohoto receptu, myslím, že je ve světě už známý podobně jako lasagne nebo cappuccino. Je dalším důkazem, jak italská kuchyně dokáže z jednoduchých, dá se říct i chudých surovin,vytvořit chutné a zdravé jídlo. Je to jedna z nejjednodušších příprav těstovin, kde platí jediná podmínka -používat výhradně kvalitní suroviny.
Jen tak oceníte jejich plnou chuť. Já tyto špagety nazývám obdobou naší česnečky - přijdou vhod hlavně po vánočních hodech nebo po silvestrovské oslavě. Italský "vyprošťovák".
********************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 g špaget kvalitních, z tvrdé pšenice, italské výroby
2 větší stroužky utřeného česneku
1 dl olivového, extra panenského oleje
1/2 lžičky mletého peperoncina (množství je orientační, protože peperoncino bývá více či méně ostré podle toho, z jakého kraje Itálie pochází . Je lepší dát méně a eventuálně přidat.
2 - 3 lžíce sekané petrželky
strouhaný parmezán dle libosti
sůl
********************************************************************************************************
Do většího hrnce dáme vařit vodu na špagety. Když se začne vařit, osolíme a vhodíme napůl přelomené špagety. Hned zamícháme dlouhou vidličkou a pokračujeme než se voda začne pět vařit. Pak stačí jen občas, délka varu je vždy napsaná na obalu, ale je lepší vyzkoušet - těstoviny mají zůstat trochu tužší, "al dente" .
Než se uvaří, stačíme si připravit zbytek. Do větší mísy, ve které budeme špagety servírovat, dáme utřený česnek (když z něj předtím vyjmeme vlákno, které se nachází uprostřed, bude stravitelnější), mleté peperoncino, drobně sekanou petrželku, trochu soli a zalijeme olivovým olejem. Uvařené špagety neproplachujeme, ani nenecháme v horké vodě "dojít", ale hned scedíme ,vložíme do mísy a dobře promícháme.
Pokud chcete být úplně perfektní, mísu před přípravou nahřejte.
Posypeme hojně strouhaným parmezánem a lehce promícháme. Sýr dáme i na stůl, aby si každý mohl jídlo ještě posypat na talíři. BUON APPETITO!
Jednoduché a dokonalé! jen to chce, přesně jak píšeš, kvalitní suroviny.
OdpovědětVymazatRůženko, posílám pozdravy, Helena
Ta kvalita se ošidit nedá, právě proto, že je tam málo ingrediencí a nic, co by je mohlo zamaskovat :-))
VymazatMůže to být moc dobré.Ale já nejsem na ostrá jídla a parmezán jsem nikdy nejedla.
OdpovědětVymazatPřeji nádherný den Eva
Ostré je to jen tak, jak si kdo přeje, já jsem taky opatrnější. Parmezán stojí za to ochutnat, ale jen ten pravý, žádné atrapy ve stylu "parmesan" apod.
VymazatParádní rychlovka a určitě moc dobrá. Těstoviny milujeme a česnek u nás používáme často. Tak díky za tip :)
OdpovědětVymazatPro milovníky česneku jak dělaný :-) Hlavně pánové si na tomhle jídle pochutnávají a po vánočních hodech neznám nic lepšího.
VymazatRychlovka a navíc pikantní ☺
OdpovědětVymazatRychlé určitě, pikantní jak má kdo rád. Dělala jsem zrovna včera večer a pochutnali jsme si :-)
VymazatMohu zapomenout, nikdy !
OdpovědětVymazatSnad se zase dočkám, kdy kuchař prohodí těstoviny pánví, usměje se a já prvně vložím do úst.
Dočkáš se a kuchař se bude usmívat ještě víc! 😁🤞
VymazatItalský vyprošťovák, to z hlavy jen tak nevymažu, díky za tip! :D
OdpovědětVymazatV těchto dnech máš nejlepší příležitost ho vyzkoušet 😁
VymazatTak jsem si vygůglil co je to peperoncino. Zase jsem o něco chytřejší. Díky.
OdpovědětVymazatJo, člověk se učí pořád :-) Peperoncino je i zdravý , to ses určitě taky dočetl . A je lepší ho používat místo pepře , s mírou , jako ostatně všechno .
VymazatNo obávám se, že u nás do toho to správně pepoerocino nedávají. M
OdpovědětVymazatPeperončíno by neměl být takový problém. Hodně ostré je z Kalábrie, jinak záleží hlavně na množství.
Vymazat