pátek 4. září 2020

Jablkový koláč s dušenými jablky

Jablkové moučníky u nás vedou! Mohu je dělat na všechny způsoby a chutnají všem. Následující recept je vlastně jednoduchý mřížkový koláč s menší úpravou - těsto na koláč je předpečené a jablka předem podušená. Těsto tak nezvlhne a náplň zůstane měkká a šťavnatá.
********************************************************************************************************
INGREDIENCE:
 TĚSTO:
250 g hladké mouky
125 g tuku
80 g cukru
1 lžička prášku do pečiva
1-2 žloutky
citr.kůra, vanilka
NÁPLŇ:
3 - 4 jablka
2-3 lžíce cukru (podle chuti a kyselosti jablek)
trochu skořice
hrstka hrozinek - předem namočené ve vodě nebo v níže uvedeném dezertním víně
sklenička vody
5 cl sladkého dezertního vína
piniové oříšky nebo mandlové lupínky či ořechy na posypání
***************************************************************************************************
Do mísy prosejeme mouku s práškem. Rozsekáme tuk a přidáme do mouky, zpracujeme nejdříve nožem a pak rozemneme. Teprve potom přisypeme cukr, citr.kůru, vanilku a znovu promneme. Nakonec vmícháme rozšlehané žloutky a vypracujeme rychle hladké těsto. Dáme odpočinout do lednice aspoň na půl hodiny.
Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky, dáme do kastrolku a přidáme cukr, skleničku vody, skořici, dezertní víno (používám sladké italské Vinsanto - je podobné české medovině) a podusíme až jsou jablka měkká. Rozmícháme do kašovité konzistence a přidáme hrozinky.
Necháme prochladnout.
Poznámka - dezertní vino lze vynechat, v tom případě namočíme hrozinky ve vodě případně smíchanou s lžící rumu.
Těsto vyválíme a vložíme do formy tak,aby se utvořil asi 1 cm okraj. Přebytek okraje odkrojíme a použijeme na mřížky. Dáme péct asi na 10 minut při 180° - mělo by jen mírně zežloutnout. Někdo doporučuje dát na těsto papír se suchými fazolemi aby se nevzdouvalo,ale stačí, když těsto jen propíchnete vidličkou před a během pečení. Pak jej vyndáme z trouby, mírně stlačíme a vlijeme jablečnou směs. Posypeme piniovými oříšky, ořechy nebo mandlemi ,ozdobíme mřížkou nebo vykrájenými tvary ze zbylého těsta a dáme dopéct asi na dalších 20 minut. BUON APPETITO!



14 komentářů:

  1. Dalsi dobrota ,vy v te Italii varite a pecete moc dobre .Ja jsem dnes udělala noky a jen se po nich zaprášilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší! V Itálii se vaří opravdu dobře, jinak by se to ve světě nehemžilo italskými restauracemi. Jen si občas dělají své úpravy a Ital kolikrát zapláče 😉

      Vymazat
    2. Tento týden byl speciální pořad Prostřeno, ve kterém vařili šéfkuchaři. Byl tam i Ital a tak se přetřásala italská kuchyně.
      A já jako často cestující k vám mohu jenom souhlasit s názorem, který tam padl.
      Itálie není o pizze a o pastě. Upravujete skvostně ryby, maso.
      Vaše kuchyně je bohatá, rozmanitá, plná vůní, olivového oleje, koření. Přiznám se, že jsem nikdy neudělala tu zhovadilost a jedla pizzu. Naopak.
      A o dezertech, zmrzlině, škoda mluvit. A mohla bych pokračovat, káva, šumivá vína, skvost.

      Vymazat
    3. Pravda pravdoucí, pro většinu lidí je italská kuchyně pizza, pasta a zmrzlina . To jsou taková národní klišé. Pak má každý region své speciality, stojí za to je ochutnat, pizza je kolikrát dělaná pro turisty a podle toho taky tak chutná a vypadá. Třeba Toskánská kuchyně je plná chudých ingrediencí, fazole, hrách, vnitřnosti, dokážou z nich vytvořit neuvěřitelně lahodné pokrmy. Pak máme jak výtečné maso (třeba kotleta zvaná Bistecca fiorentina) ale i lesní plody, ryby... každičký kousek této země má své speciality a náležitě si je hýčká. Což bohužel pořád víc postrádám v Česku, konkrétně v Praze a mrzí mě to! 😩

      Vymazat
  2. Mřížkový koláč mě moc chutnal od maminky, v zimě jej dělávala s meruňkovou marmeládou. Druhý den byl nejlepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S marmeládou dělám taky a nejraději právě s meruňkovou. Nejlepší jsou opravdu druhý den - pokud vydrží 😋

      Vymazat
  3. U nás jablíčka taky vedou, v jakékoliv formě. Když dělám koláč jiný, než jablečný, stejně do těsta jedno nastrouhám, je pak krásně vláčné :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám totéž, třeba i do bábovek, je to skvělý trik!

      Vymazat
  4. Tento koláček je výborný, dělám podobný. Teď u nás vedou švestky. Dělám povidla a švestkové kompoty.
    Nemohu se k tobě přihlísit k odběru. Atom nefunguje nejenom u tebe, ale i u ostatních blogerů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se zas nedaří dát komentář k tvé tapilápii - zkusila jsem 4x a pořád “error”. Jen nevím kde. Přitom včera to šlo normálně. Snad jsme nespadly z bláta do louže

      Vymazat
  5. Děkuji za virtuální návštěvu na mém blogu :-) Budu se sem moc ráda vracet. Itálie je naše srdeční záležitost. Navštěvujeme ji pravidelně a moc se nám tam líbí.
    Hezké dny přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš moc hezký blog, právě jsem si prohlížela kde všude jste v Itálii byli . Je vidět, že se vám tu líbí!
      Doufejme že se budete moct brzy vrátit 😊

      Vymazat
  6. Hned bych si dala taky.Jsme odkázáni na nákup ovoce.Při cenách ovoce je jíme raději čerstvé.Teď peču převážně klasické buchty s povidlím.Na dnešek jsem slíbila moje milované moravské koláče s tvarohem ☺
    Růženko,přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky musím ovoce kupovat, jablka jsou ještě poměrně levná, ale udělat si třeba bublaninu to je už trochu drahý špás . Koláče i buchty bych si dala hned, ale tady mi kynuté moučníky jedí jen čerstvé a pak by to bylo na mě ☺️

      Vymazat