pondělí 17. srpna 2020

I gnudi (Naháči) aneb tvarohové noky se špenátem)

I gnudi - neboli “naháči” - správně by se mělo psát "nudi", tohle je krajový název - je vlastně náplň, která se používá do ravioli ,ale bez obalu z těsta - odtud název "naháči". Jde o rychlý pokrm,vhodný i pro vegetariány, delikátní chuti a velmi jemné konzistence.

*************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
500 g tvarohu (lépe suchého)
250-300 g špenátu (i zmrazeny)
2 vejce
2 lžíce hladké mouky + mouka na obalení
větší špetka strouhaného muškátového oříšku
5 plných lžic strouhaného parmezánu
sůl, pepř
plechovka loupaných rajčat (asi 400 g)
krájená cibule, celer, mrkev - celkem asi 1/2 hrnku
bazalka, olivový olej
*************************************************************************************************************************
Špenát rozsekáme na jemno (pokud máte čerstvý, spařte nejdříve vařící vodou) a vmícháme do tvarohu spolu s rozšlehanými vejci, parmezánem a muškátovým oříškem. Zahustíme moukou - některé recepty ani mouku neuvádějí,záleží na tom, jak je suchý či mokrý tvaroh),dochutíme solí a pepřem. Necháme chvíli odpočinout.Na zkoušku vhodíme jednoho "naháče"-odebereme lžící malý nok- do vařící vody. Jakmile vypluje na povrch,je uvařený. Pokud se rozvaří, přidejte trochu mouky.Pak tvoříme malé kuličky o průměru asi 3 cm které obalíme v mouce. Dáme na tác v jedné vrstvě a uložíme aspoň na hodinu do lednice.
Mezitím si připravíme rajskou omáčku - do hrnce dáme drobně krájenou kořenovou zeleninu a vyklopíme plechovku rajčat - vše za studena. Uvedeme do varu a povaříme až je zelenina měkká, stačí asi 15 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem , přidáme sekanou bazalku a lžíci olivového oleje. Nedoporučuji použít kečup nebo jiné hotové rajčatové omáčky - ztratila by se v ní jemná chuť noku.
Dáme dostatek vody do většího hrnce. Když se vaří,přisypeme sůl (asi lžičku na litr vody -  řiďte se vlastní zkušeností,já sypu od oka!) Nočky neházím všechny najednou,ale vařím tak na 3 - 4x.
Do širší nahřáté mísy dejte trochu teplé rajské omáčky a první vrstvu naháčů. Zas trochu omáčky a další vrstvu a tak dále dokud nespotřebujete všechny noky.S omáčkou nepřehnat,nebo se utopí! Každou vrstvu můžete zasypat lžící strouhaného parmezánu - já přidávám i trochu tvrdého ovčího sýra Pecorino - a pokapat olivovým olejem. Podávejte ihned. BUON APPETITO!










12 komentářů:

  1. Tak to nam bude chutnat .Chtela bych se zeptat mas tady na blogu nekde recept na obycejne noky ?

    OdpovědětVymazat
  2. Elli mám klasické bramborové noky , přikládám odkaz
    https://rosmarino-e-salvia.blogspot.com/2016/02/bramborove-noky-gnocchi-di-patate.html?m=0
    Doufám že se otevře, ještě jsem se s tímhle novým blogem úplně neskamarádila :-)
    Jinak je najdeš pod štítkem “Bezmasá jídla”.
    Zdravím!

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, to zas koukám na recept... Mě se líbí, že to máš napsané tak, že se to dá opravdu pochopit a podle toho uvařit. Tohle bych chtěla taky vyzkoušet .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, snažím se psát jak se říká “po lopatě” , popisovat každou pasáž , protože většinou jsou italské recepty jednoduché a nedají se zamaskovat :-)) Takže to chce přesný postup a správné suroviny. Vyzkoušej naháče, nic na tom není 😉

      Vymazat
  4. Mňam, opět jsem porušila své rozhodnutí nenavštěvovat blogy, kde se vaří pozdní návštěvou. Ach, budu mít hlad, ne určitě si cos malého zakousnu a tvůj recept vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na blogy s jídlem a na nákupy by se mělo chodit jen s plným žaludkem :-))

      Vymazat
  5. Stálo by to za vyzkoušení.Ale já rajskou celý život nemusím.Můj Vláďa zase nenávidím špenát.To bych se musela domluvit s dcerou☺
    Růženko,přeji krásný den☺

    OdpovědětVymazat
  6. Místo špenátu můžeš dát petrželku a rajská není úplně jako rajská - nedává se tam kořeni, jen kořenová zelenina a bazalka. Někdo podává jen noky polité rozpuštěným máslem a hojně posypané strouhaným parmazánem . Nebo s masovým ragù. Jsou jemné, tak se dá improvizovat s chutěmi 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak dělám plněné papriky v rajské omáčce.Ta chutná po paprikách.
      Růženko,přeji nádherný den☺

      Vymazat
  7. Tragédie, utopení naháči! :D Díky za recept :).

    OdpovědětVymazat