Tento koláč je zajímavý tím, že je úplně bez vajec. Já jsem upekla jablko-hruškový,ale můžete použít jen jablka nebo jen hrušky. Myslím, že v létě by byl výborný třeba s meruňkami, broskvemi atd.
***************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 větší jablka nebo tvrdší hrušky (nebo od každého něco)
1 lžíce másla
250 gr polohrubé mouky
80 gr cukru
1 hotovy pudink - (pokud nechcete kupovaný, až budete dělat pudink doma, dejte si stranou asi skleničku)
1 prášek do pečiva
1/2 sklenky mléka - přibližně
1/2 sklenky rostlinného oleje
trochu soli
trochu skořice, citr.kůra
mandlové lupínky
**************************************************************************
Jablka a hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V kastrolku nebo na pánvi rozpustíme máslo a vložíme ovoce, můžeme posypat lžící cukru. Za častého míchání dusíme asi 5 minut - mělo by mírně zkaramelizovat. Lze přidat i lžíci sladkého dezertního vína.Po odstavení z plotny vmícháme trochu skořice a citrónové kůry.
Mezitím co ovoce chladne, rozšleháme pudink s cukrem elektrickým šlehačem (metlou). Mouku smícháme s práškem a solí a po částech vmícháme do směsi, postupně přiléváme i olej a mléko. Mělo by vzniknout těsto husté asi jako na bábovku. Pak přidáme ovoce a vlejeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch posypeme mandlovými lupínky podle chuti. Pečeme asi 40 minut při 170'-180'. Vychladlé cukrujeme. BUON APPETITO!
Koláč vypadá skvostně a hrušky v jakékoliv podobě miluju :)
OdpovědětVymazatDíky za recept, ráda vyzkouším.
Přeji prima dny, Petra
Díky nápodobně :-) Tady se konečně ochladilo, konečně můžu vařit nebo jiného než salát!
VymazatTo nevypadá vůbec špatně!
OdpovědětVymazatRáda vyzkouším, Růženko!
Měj hezký den, Helena
Budu ráda když vyzkoušíš, jinak místo pudinku můžeš dát klasicky vejce. Zdravím!
VymazatNo,toto budu muset určitě vyzkoušet.MŇAM,MŇAM...
OdpovědětVymazatPřeji krásný den,Růženko
Je to dobrý koláč, hlavně ta kombinace měkkého těsta a křupavého povrchu. Měj se hezky!
VymazatAle božínku, ta kombinace chutí nemá chybu! Ještě, že jsem se před chvílí narvala květákem :D.
OdpovědětVymazatJestli jen květák, tak by sis mohla dovolit i sladkou tečku 😉
VymazatRůženko, ty mě děláš chutě, určitě vyzkouším, ale kdy? Zkusím předat recept dceři a ta je určitě vyzkouší a my ochutnáme.
OdpovědětVymazatTeď by byl vhodný čas, jsou dobrá jablka i hrušky. A my můžeme dokonce i zapnout troubu - i když raději jen po ránu 😊
VymazatVypadá to zajímavě...
OdpovědětVymazatJe to výborná kombinace měkkého a křupavého 😉
VymazatRůženko, ten koláč si dávám do záložek.:-)
OdpovědětVymazatTěší mě, já mám spoustu tvých založených (i vyzkoušených) Nikdy nezklamaly! 😁
Vymazat