pondělí 24. srpna 2020

Treska na rajčatech (Merluzzo al pomodoro)

Tento pokrm připravuji z tresky,ale dají se použít i jiné rybí filety. Příprava je rychlá, jako příloha se hodí čerstvý chléb.
**********************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr tresky
2 čerstvé cibulky
2 stroužky česneku
hrst černých oliv
1 lžíce kaparů
400 gr jemně sekaných rajčat nebo rajčatové pyré
2 sardelky nebo lžičku sardelové pasty
sekaná petrželka
peperončíno
olivový olej
2 lžíce piniových oříšků  (můžete  vynechat)
***********************************************************
Pokud máme čerstvá rajčata, spaříme je a oloupeme, vymačkáme přebytečnou vodu a semínka a rozdrtíme na malé kousky.Jinak použijeme hotové pyré nebo kousky rajčat v konzervě, eventuálně neochucený rajský protlak. Na větší pánev dáme olej a na něm zpěníme jemně nakrájené cibulky.
Přidáme  rajčata ,utřený česnek, peperončíno,  sardelky nebo sardelovou pastu a krátce povaříme. Vložíme omyté filety ryby a na kousky posekané olivy s kapary. Pokud použijete kapary naložené v soli, je potřeba je předem dobře propláchnout. Vše povaříme asi 10 minut, závěrem můžeme přidat piniové oříšky . Většinou není třeba dosolit. Povrch posypeme čerstvou petrželkou a zakápneme olivovým olejem.Podáváme s čerstvým chlebem. BUON APPETITO!


12 komentářů:

  1. To bych si dala☺.V sobotu jsem poprvé jedla černé olivy.Vždy jsem jedla jen ty zelené.Teď jsem zjistila,že černé jsou o hodně lepší☺
    Přeji krásný den☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černé olivy jsou zralé, zelené nezralé. Po domácku je dávají do solného roztoku který se několikrát mění a proplachují se vodou. V průmyslu dělají něco podobného ve větším, sklízí je zelené, u části oliv zabraňují zrání, zbytku pomáhají . Je v tom nějaký chemicky proces, oxidace apod., pokud je správný, je přírodní , bez éček . Olivu ze stromu bys nejedla, jsou strašně trpké a hořké.

      Vymazat
  2. Já nevěděla to peperončíno :-) Jinak bych ochutnala - i když zas s tím peperončínem je to pikantnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U většiny podobných jídel je peperončíno vždycky! Dá se ošidit pepřem, ale není to ono, peperončíno prostě k italské kuchyni patří 😉

      Vymazat
  3. Určitě dobrota, olivy a kapary mám ráda, pikantnější chuť mě nevadí. Rychlá příprava a chléb k tomu, každopádně 1***

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že tak na 90% jsou italská jídla rychlá. Výjimka jsou třeba lasagne, ragů , plněné těstoviny které už doma stejně nikdo nedělá, některá dlouho dušená masa... Můžeš zkusit i jinou rybu, je to fakt dobrota 😋

      Vymazat
  4. Vypadá to chutne a hlavně rychle vareni,my jsme mely vcera k veceri taky rybu -Barramundi .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ryby by se měly jist aspoň 2x týdně, jak nás nabádají. Mě zrovna moc nejedou, tohle je jeden z mála receptů který dělám často.

      Vymazat
  5. Růženko, ty mi děláš chutě! Itálie na talíři, mňam!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Itálie na talíři by mohl být hezký název pro nějaký blog! 😁

      Vymazat
  6. Recept vypadá velmi zajímavě. Já dnes vařila vepřové na rajčatech, s přítelem jsme si pochutnali 8-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda věřím! Taky občas dělám, v Itálii jsou rajčata skoro všude :-)

      Vymazat