pondělí 2. března 2020

Panikovirus

Sám název napovídá, oč se jedná - mít strach či nemít? Toť otázka...
Řečí se vede spousta už několik týdnů a teď když nezvaný dorazil i k nám, máme se o čem bavit od rána do večera a zpět. Ještě ve čtvrtek byla spousta legrace, v poslední den Karnevalu byly vidět masky Korona virusu, který byl daleko v Asii, byly už zrušeny přímé lety z Číny a vše směřovalo k tomu, že budeme mít krásné jaro, horké léto a veselý italský život.
Nějak nikoho nenapadlo zrušit i lety nepřímé, takže kdo letěl s přestupem vystoupil na letišti jako obvykle. V sobotu se objevil první nakažený v Miláně, údajně byl nakažen kamarádem, který před pár dny přiletěl ze Šanghaje. Jenže kamarád byl po kontrole negativní... Zlomyslně se mluvilo o tom, že dotyčný byl zřejmě na návštěvě v některém z masážních čínských center, kde se masírují jen určité části těla.
Ať to byla pravda nebo ne, nemocných začalo kvapem přibývat a takřka ze dne na den se jejich počet zvýšil na několik set a to už přestávala být legrace. Připomínalo mi to reakce na zemětřesení - nejsme nijak ohrožená oblast, ale pár jsme jich pocítili. Nejdřív začnou drnčet okna, pak se s vámi zhoupne židle nebo postel, lustr taky není už nehybný jako dřív a vy nevíte, jak dlouho to bude trvat a jestli to přejde a budete si o tom povídat u kávy nebo se hrabat v troskách.
Během pár dnů jsme se stali zemí zamořenou a všichni potenciálními nosiči zkázy. Italové, kteří přijmou do své náruče kdekoho, více či méně nadšeně ale přijmou, se najednou setkali se skutečností, že ostatní tak přívětiví nejsou a jde jim hlavně o vlastní kejhák.
Částečně si za to mohou sami. Zatímco jinde se dělaly kontroly spíš namátkově až když se nemoc nedala zatajit, tady už jsme za sebou měli několik tisíc vyšetření tamponem, připravené nemocnice s infekčními odděleními a lékařským personálem v plné polní. Virologové byli denními hosty v televizi aby informovali národ a celý svět o průběhu infekce, byla v pohotovosti armáda a dobrovolníci Červeného kříže a Národní obrany se stali ještě více dobrovolnými. Na to vše byli Italové patřičně hrdí a chtěli světu ukázat, že nejsou těmi nezodpovědnými, sluncem a vínem omámenými individui jak se o nich často přezíravě mluví.
Nejvíc pochopitelně ti, kteří dnes jak se zdá, moc připraveni nejsou.
V Itálii není nic šedivé - buď jsou v tabulkách na prvním místě nebo jim společnost dělají rozvojové země. Není divu, že nemocných nebo podezřelých z nemoci (téměř polovina lidí byla bez příznaků a kdoví kolik takových se po Evropě toulá) díky kontrolám přibývalo po desítkách a není ušetřený téměř žádný region. Nejvíc nakažených je na severu, v Lombardii a Benátsku, některá místa byla ihned izolována a celé vesnice jsou v karanténě, školy jsou na několik dní zavřené, nekonají se žádné hromadné akce a tragédie největší, dnes byly odsunuty na pozdní jaro některé zápasy 1.ligy, což nesli Italové obzvlášť těžce.
K dnešmímu dni bylo vykonáno 21 000 vyšetření. Nakažených je asi 1600, mrtvých 41 z nichž všichni měli už závažné zdravotní problémy a vysoký věk, ale přibývá i uzdravených. Většina pacientů má příznaky ošklivější chřipky, někdy s problémy jako je bronchitida nebo zápal plic.
Přitom každoročně v Itálii na tyto komplikace spojené s běžnou chřipkovou epidemií z těch samých důvodů zemře v průměru 4 000 - 8 000 lidí.
Jediný zádrhel je v tom, že zatím neexistuje vakcína a virus se velmi rychle šíří. Italským vědcům se jej podařilo izolovat, takže naděje na léčbu a očkování už je, ale nebude to hned. Další předpoklad je ten, že jako většina chřipkových onemocnění se virus silně oslabí s příchodem letních teplot.
Stále platí vyšší pohotovost, protože inkubační doba je poměrně dlouhá (2 - 3 týdny) a například blízko Florencie je město s největší čínskou komunitou v Itálii. Ti se zachovali, alespoň jak se zdá, slušně a do karantény šli dobrovolně. Jejich obchody, především restaurace, kadeřnictví a estetická centra jsou zavřená, protože by tam teď stejně nikdo nešel a upřímně řečeno, trochu odpočinku jim neuškodí. Není snad oboru, na který by se nevrhli a díky jejich nízkým cenám (a tomu odpovídajícím službám ) způsobili už dost škody italským kolegům.
V prvních dnech po objevení tolika nemocných najednou samozřejmě propukla panika a fotografie prázdných marketů proběhly světovým tiskem. Kromě těstovin, konzerv, balené vody a zmrazených potravin byla vykoupena těměř všude mouka. Dost mě to překvapilo, protože si nějak nedovedu představit italské paničky jak hnětou v míse těsto na chleba. Vzhledem k tomu, že nikde nechybělo droždí je docela možné že použíjí mouku na jiné účely, třeba jako pleťovou masku, aby je virus nezastihnul neupravené.
Restaurace, vlaky, hotely takřka prázdné, jsou zakázané školní výlety, cestovní kanceláře se potýkají s odřeknutými cestami jak sem tak ven. Evropské státy a dnes dokonce i Amerika říká, že do Itálie néé, italské turisty zas nikdo nechce a zacházejí s nimi jak s třaskavinou.
Do letadla se dostanete spíš s bombou než s Italem.
O ekonomické škodě se mluví v milionech euro a vláda vydala jako téměř vždy, opatření ve stylu "pomoz si sám".
To všechno národ nese poněkud nelibě a zareagoval na to po svém, jak jinak než humorem.
Například se říká, že máme konečně něco Made in China co vydrží déle než měsíc.
V Neapoli problém hodlají vyřešit sladce :-)
Dále prohlásili, že neapolské metro je na 100% bezpečné, protože jeho intervaly jsou delší než inkubační doba viru :-)
Došlo i k opatřením jako zavírat kavárny a bary v 18 hodin. Ihned se objevily nápisy :
"Tento bar se zavírá v šest, protože po této hodině zde začíná obíhat virus!!Pokud se chcete bavit, jděte do přístavu, ty jsou otevřené pořád!"
V Miláně byl zavřený chrám a divadlo La Scala, ale zůstala otevřená Ikea.
Zato ve Florencii se proti epidemii postavil starosta čelem a na přiští víkend vyhlásil "protistrachové opatření" - všechna muzea budou zdarma! A že to nejsou ledajaká muzea, kde se běžně platí kolem 15 euro za osobu (mimochodem i tak velmi dobře utracené peníze). Zdarma je do italských muzeí vstup pouze první neděli v měsíci.
Lidi se začínají pomalu oklepávat a příliš nepanikařit.Nakonec kdo žil v 60 - 80 letech přežil asijskou chřipku, Černobyl, epidemii Aidsu, zakouřené kanceláře a hospody i bonbóny nabízené neznámými pány...
Sdělovací prostředky které se jako vždy dychtivě vrhnou na jakoukoliv špatnou zprávu, teď trochu brzdí a dávají nám injekce optimismu. Něco ve stylu lidé bděte a neblbněte. Zásobování nevázne a dokonce i vlaky jezdí přesně!!
Teď nám nezbývá než čekat a žít normálním životem. A jestli máte na léto objednaný zájezd do Itálie, nemusíte jej hned rušit, v létě zde bude jako vždy lahodných 40°ve stínu a na to nejsou Číňané zvyklí.
A kdybyste měli přeci jen trochu obav, můžete se ochránit slušivou maskou jak znázorněno dole na fotografii!

17 komentářů:

  1. Ještě mne takový nesmyl ani nenapadl, já prostě v září letím na Sicílii a pevně věřím, že touhle dobou už to nikoho trápit nebude.
    Děkuji za tento článek, je viděn optimisticky, reálně a hlavně, je v tom tolik potřebné lidství.
    Moc se mi líbí poznámka o zákazu fotbalu, to vidím jako největší překážku   

    OdpovědětVymazat
  2. Šílenství a paniku kolem viru vyvolala media.
    Vždy, když čtu a slyším, kolik nových nakažených je v Itálii a výzvu nejezděte tam, vzpomenu si na tebe. Jsem ráda, že tvůj článek je optimistický. Chřipka tu byla a bude. 🦠Ti, co na ni nonstop nemyslí, nevykupují obchody, jí ovoce a zeleninu, dodržují hygienu, určitě nebudou nemocní.
    Ovšem zakázat fotbal, tak to tragédie. 😱

    OdpovědětVymazat
  3. Je to nezáviděníhodná situace, ale tvůj článek je optimistický. I já pevně věřím, že se to podaří zažehnat. Máme už od prosince z půlky zaplacený červnový pobyt ve Veneto.
    Nešílíme, nepanikaříme a uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě to pro nikoho není příjemná situace, a je fakt, že o úmrtnosti v chřipkovém období taková panika neexistuje a lidé to berou prostě jako fakt. Také věřím, že se situace uklidní, protože panika kolem je snad ještě horší než nemoc sama. Do Itálie se nechystám, ale na sluníčko a léto se těším moc. Zdravím     

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý, Růženko, tohle by si měli přečíst povinně všichni, které schvátila panika . Ale na druhou stranu, musím říct, že když se Češi řítí do průseru, vždycky si z toho dokáží udělat srandu, tolik vtipů na jedno téma jsem už dlouho neviděla! Pa a přežijte to tam ve zdraví!

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Určitě se do léta všechno vyřeší, pravé teď mluví v TV o uzdravených pacientech . Není ještě úplně vyhráno, ale rozdíl mezi minulým týdnem a tímto je alespoň po psychické stránce znát.
    Fotbal byla ovšem rána pod pás Původně se mělo hrát bez fanoušků, to se moc nelíbilo, tak tady to vyřešili razantně 😂

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Už je to lepší, dávají rady jak se chovat, prakticky jako při normální chřipce s hlavně žádný stres!! A když se vrátí i fotbal, budou mít hned jiné téma! 🤣

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Pevně věřím že už bude vše ok. Jedete k moři?

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Máme zaplacený pobyt v Rosolina Mare. Byli jsme tam loni jen na týden a líbilo se nám tam. Kolem spousta míst na výlety - Delta Pádu s plameňáky, krásná botanická zahrada, Chioggia, která je kouzelná a hlavně Benátky, kam jsme pluli z Chioggie lodí. Na letošek je těch plánů na cesty mnohem víc.

    OdpovědětVymazat
  10. [4]: Dnes jsme byli nakoupit a situace je už úplně normální. Minulý týden sice zboží (kromě mouky) bylo, ale taky hodně lidí. Snad bude brzy pokoj  

    OdpovědětVymazat
  11. [5]: Už kolikrát jsem si říkala, že tuhle vlastnost nebo spíš schopnost mají Češi a Italové společnou - ten trochu cynický humor. V situacích jako je tahle ale nesmírně pomáhá. Antipanikovirus 😉

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Přímo tam jsem nebyla, ale zónu a hlavně Benátky znám dobře. Veneto jsme dřív navštěvovali poměrně často, teď už je to pár let co jsme tam ,kromě výletu do Benátek, nebyli .
    Ráda si pak přečtu tvůj deník

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: To si nech patentovat, tahle slova, panikovirus je dobrej, ale antipanikovirus je prostě pecka!

    OdpovědětVymazat
  14. Moc krásně napsáno. Četla jsem většinu článku i manželovi, aby věděl, jak to zvládají v Itálii. Bavil se také dobře.[1]: Sicilie je kouzelná - byli jsme tam asi 8x. Tak si to užij.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Díky    Ještě není vyhráno, každý den přibyde něco nakažených, ale čeká se a doufá se, že od příštího týdne začne jejich počet klesat.
    V obchodech je ale vše bez problémů.

    OdpovědětVymazat
  16. Růženko, zatím stresují pouze média a politici. Chřipky byly každý rok a vždy byly nejvíce ohroženi nemocní a staří lidé.
    U nás už lidé také nepanikaří nákupy.

    OdpovědětVymazat
  17. Nedivím se, že lidé podlehli panice,stačí jeden co vyvolá paniku a už se vše šíří dál. U nás se také nakupovalo ve velkém. My jsme již neměli později co,pak regály doplnili a už je snad klid.👍

    OdpovědětVymazat