středa 18. března 2020

Kdybych to byl býval věděl...

Jak současná situace probíhá, víme dnes všichni - žádné courání jen tak venku, maximálně může jít do práce kdo ještě chodí, do lékárny, nebo nakoupit a jen po jednom. Už ani k lékaři se nesmí, můžeme zavolat a on posoudí zda nás navštívit doma, nebo máme rovnou zavolat sanitku. V neděli jsme šli s manželem nabít jeho telefon, já nabíjím přes internet, ale byl to důvod jak se projít, protože trafiky jsou zatím otevřené. A hned jsme natrefili na policejní hlídku, která se v ten moment dost náruživě hádala se dvěma chlapci, podle vzhledu cizinců, nejspíš z jižní Ameriky. Chtěli jsme projít kolem, ale jak byli v ráži, zastavili i nás a prý kam jdeme. Řekli jsme pravdu a hned, že na to stačí jeden a vy paní se vraťte domů. Byli jsme asi půl km od domu, počkala jsem za rohem na manžela a klusali zpět. I když ven se z uvedených důvodů jít smí, měla by se vycházka omezit jen na nezbytně dlouhou dobu.
Je velkou výhodou vlastnit psa, protože jedním z mála důvodů, jak se dostat beztrestně ven, je právě venčení psího miláčka.Málokdy jsem viděla tolik pejsků pobíhat venku se svými lidskými přáteli a nabízí se i pronájem:-)

1 PROCHÁZKA 10 EURO - 3 PROCHÁZKY 20 EURO


Mluví se o válce, ale na bojišti s neznámým nepřítelem se utkávají hlavně lékaři a zdravotnický personál. Svou velkou zásluhu mají i ti, co se starají o naše zásobování a ochranu, jako provozovatelé a prodavačky v obchodech s potravinami a marketech a policejní a požárnické útvary.
My ostatní zachraňujeme národ sezením na gauči !!



Ještě před týdnem se v Evropě mluvilo o tom, jak Itálie nezvládla situaci, reagovala pozdě a nezodpovědně.
A jeden italský politik kritikům předvídavě odpověděl ať si z toho vezmou raději příklad, že pokud se všude neudělají drastická opatření, budou za dva týdny tam, kde je dnes Itálie.
Teď už se nikdo nesměje ani nekritizuje, naopak, doporučuje se "italský systém" i v ostatních zemích.
Všichni si uvědomili, že se nejedná o obyčejnou chřipku, ale neznámý virus, proti kterému nemáme léky a nejsme imunní a nevíme, jakým směrem se může ubírat a na jak dlouho.
Malinko mě těší a zároveň hodně rmoutí, když vidím že se to samé srocování, cestování a neposlouchání expertů, tolik kritizované v Itálii děje všude.
Dnes při poslouchání zpráv z ciziny prožíváme situaci ze začátku měsíce, kdy ještě nikoho nenapadlo, že epidemie, vlastně už pandemie, bude mít tak dramatický průběh. Naopak, ostatní státy měly dost času na to, aby se připravily zodpovědně, ale bohužel se z italské situace nepoučily.

Italové alespoň reagují optimisticky a probudila se v nich dokonce národní hrdost. Každý večer kolem 18 hodiny se převážně ve větších městech konají improvizované koncerty na balkónech. Kdo zpívá, kdo hraje na nějaký nástroj...následující video je pořízené ve městě Bari (Puglia)

Objevily se italské vlajky, ručně vyrobené plakáty s namalovanou duhou a nápisem "Zas bude dobře" nebo "Zvládneme to". V poledne se tleská na počest hrdinských lékařů a zdravotníků, civilní ochraně a všem, kteří se snaží zvládnout dramatickou situaci opravdu ze všech sil a několik jich už bohužel zemřelo.
Moje naprosto sobecká starost je , že se mi momentální nicnedělání začíná líbit a brzy se pravděpodobně nevejdu do žádného oblečku. Další "výhodou" je, že při vzácných vycházkách si musí každý udržovat odstup alespoň jednoho metru, raději i víc a pak chodí hodně lidí s rouškou takže se nemusíte malovat, česat a vůbec starat se o to, jak vypadáte, což povede k celkovému zanedbání.
Já navíc nosím brýle, které když si nasadím roušku se po chvíli zamlží a musím si vybrat, jestli chci dýchat nebo vidět.
Dnes odpoledne oznámil region Lombardia (kde počet pacientů na JIP dosáhl tisícovky), že podle mobilů chodí 40% lidí ven a budou zpřísněny kontroly. Jít ven bez mobilu už asi stejně nikdo nedokáže.

Pořádají se proto výlety tohoto typu...
PROGRAM NA ZÍTŘEK - prohlídka obývacího pokoje s průvodcem.
Odjezd v 7.30 z koupelny
Příjezd do kuchyně,kde bude podávána chutná snídaně
Po snídani bude následovat prohlídka pokojů
Ve 13 hodin oběd v kuchyni
Během odpoledne navštívíme obývací pokoj s ochutnávkou čaje nebo kávy a sladkého pohoštění
Návrat večer.

Po vyhlášení karantény jsme si všichni říkali, jak toho využijeme k tomu, abychom konečně udělali to, na co se léta chystáme a pořád nemáme čas. I já jsem měla různá předsevzetí, ale bylo jich tolik, že jsem si nedokázala vybrat a raději sedla k počítači.
Přeji vám hodně trpělivosti a hlavně hodně, hodně zdraví !!

21 komentářů:

  1. Milá Růženko, mele se vám to tam pěkně, u nás pomalu začíná taky. Vláda všemi možnými zákazy a příkazy maskuje to, že totálně selhala, rouškami počínaje a informovaností konče. A my jim, jako ti pitomci, věřili...
    Ode dneška nesmí na ulici nikdo bez roušky, senioři mají vyhrazené obchody od 10 do 12, nikdo jiný do nich nesmí. V práci jsem celý den v roušce a jako zamlžený obrýlenec se mi to moc nelíbí. Ale co mě dnes nakrklo nejvíc, je to, že v našem městě zrušili bez nějakého většího oznámení polovinu autobusů. Asi se naučím lítat .Přeji mnoho sil!

    OdpovědětVymazat
  2. Naše vláda jen slibuje a mlží. Nedostatek roušek, které už jsou povinné, donutil lidi k samovýrobě. Naivně jsem si dnes šla koupit do galanterie kloboukovou gumu. Chystala jsem se, že i když 2 roušky mám, ještě něco dovyrobím. Když není guma, “máte šnůru, dutinku a pod.” Ne nic, ani tkanička do bot. Šicí stroje- vykoupeno.
    Líbí se mi, jak to píšes s optimismem. Pořadu dne jsem se s chutí usmála.
    Musíme si všichni přát, ať ta obluda rychle zmizí a vše je zase v normálu. Ať máme zase klid a pohodu. Pá 🤗

    OdpovědětVymazat
  3. Já nejsem příznivcem konspiračních teorií, ale ztratili jsme pokoru.
    A dokud jí nezískáme zpět, nebudeme se chovat zase jako lidé, ale hůř než zvířata, špatně se nám povede.
    Mnoho sil, umíme si ho kořenit humorem, solidaritou, ale každé ráno pokud nevezme rozum do hrsti, nezačneme být vůči sobě a společnosti disciplinovaní, nebude to brát konce.
    Posílám pozdravení do země, kterou miluji a držím jí palce, od srdce.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Tady zatím nakažených přibývá 😒 Prodloužili nám karanténu, jediná dobrá zpráva  je, že se pročistil vzduch. Z Pisy dnes odletěla pouze dvě letadla! I vlaky jsou omezené, ale stejně nikam nesmíme. V autobusech už jezdil málokdo , všude  jen auta. Ty “směny” pro seniory se mi zdá být docela dobrý nápad

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Taky doufám, ale tady se situace spíš zhoršila, nejvíc na severu. Karanténa se prodlouží. Roušky nejsou, doma si je nikdo nešije, materiál bys tu sehnala, ale jsou zavřené galanterie!! 😏

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Díky moc! Doufám, že ti vyjde jet na Sicílii, tam jsou zatím relativně v pohodě, přece jen jsou od ohniska nákazy hodně daleko a pokud jim to někdo nepřiveze... A počítá se že během léta bude lépe 🤞🤞  Teď povolali i armádu a lidí venku jako zázrakem ubylo. Snad to pomůže!

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, při čtení článku mě mrazí. Ještě víc mě mrazí z těch neklesajících počtů nakažených a zemřelých.
    Dovolenou ve Veneto jsme už zrušili. Je nám to líto, ale musíme doufat a věřit, že se ještě někdy do Itálie podíváme.
    Opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Dnes opět další, smutný rekord - 627 mrtvých a skoro 6000 nových nakažených za posledních 24 hodin. Většina zemřelých jsou staří lidé, kteří měli i jiné nemoci a virus jim dopomohl, ale je i několik mladších a zdravých...Do června se situace určitě úplně nesrovná, už se mluví o tom, že školy zůstanou zavřené . Podíváte se příště, až bude líp 🤞🤗🇮🇹

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Ty počty případů jsou alarmující, a i když jsme už dovolenou zrušili, pravidelně situaci u vás sleduju.
    Snad se to obrátí k dobrému. Moc držím palce.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Také sleduji situaci v Itálii. A vzpomínám, že právě před 7 lety jsme byli v Římě. Bylo to po zvolení papeže Františka - měl první modlitbu z okna pracovny, tak jsme se také byli zvědaví. Metro bylo úplně ucpané, autobusy narvané ale z ubytovny se nám podařilo dojet na náměstí. Tolik lidí pohromadě jsem snad neviděla - možná v Praze o spartakiádě.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]:Také jsem si prohlédla to video z Bari-jak máš na něj odkaz. Je vidět, že Italové jsou veselí-jiní, než Češi. V Bari jsem byla dokonce dvakrát - moc se mi tam líbilo. Samozřejmě, že jsme se museli jít podívat ke hrobu svatého Mikuláše. To je takový oblíbený svatý.....

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Díky, taky doufáme, už toho začíná být moc

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Svatý Mikuláš - San Nicola je patron města Bari. Každý rok se pořádá velká oslava a určitě se k němu modlí aby je ochránil před nákazou. Na jihu se zatím neděje to co na severu, ale protože tam hodně lidí odjelo když už byl sever zamořený, mají velké obavy. Zatím se Italové drží co se nálady týče .

    OdpovědětVymazat
  14. Růženko, vzpomínám na tebe, doufám, že jsi v pořádku. ♥

    OdpovědětVymazat
  15. [14]:Díky moc Ivo že na nás myslíš! 😊 Situace je víceméně stabilní , nakažených už nepřibývá tak rychle, je více uzdravených i když bohužel pořád i hodně mrtvých . Máme karanténu až do 18. dubna, pak se uvidí. Nebezpečí je, že když se trochu povolí, může se vše vrátit zpátky, takže do normálu se budeme vracet pomalu a dlouho. V naší oblasti je poměrně klid. Moc zdravím a ať se vám ten neřád vyhne! 🤞🤗

    OdpovědětVymazat
  16. Růženko, máte to těžké,zrovna dnes jsem šla ven do přírody po třech týdnech. Izolovali jsme se od dětí a vnuků,pouze nákupy za dveře.Snad už brzo bude lépe,držte se.🍀

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Díky, snad zvládneme, začíná to být dlouhé Velikonoce jak malované, kolem 23 stupňů a sluníčko pálí o 106 a my doma. Trochu jdu ven s pejskem, jinak balkónek. Zatím nám provokují nejméně půlku května. Nicméně hezké Velikonoce přeji!

    OdpovědětVymazat
  18. Musím říct, že je to opravdu strašidelné, co se teď děje. Poslední dobou se mi v hlavě honí pořád a dokola stejná myšlenka... To jak se teď všechno tak drasticky dezinfikuje všude po světě, moje obava je taková, aby z toho za chvíli nebylo něco horšího než koronavirus. Přesně tímhle způsobem vznikají totiž  všechny možné bakteriální rezistence.Myslím si, že většina z nás na tom bude podobně, za chvíli se jak kulička taky pokoulím, protože to co s ním za tohle období je děs a hrůza. Přeji všem hodně zdraví, to je to, co nejvíc potřebujeme všichni.

    OdpovědětVymazat
  19. No je to ostré... Ale asi všeho s mírou a hlavně používat zdravý rozum..

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: Myslím, že jestli nás nezabije virus, dokáže to desinfekce a roušky! A v neposlední řadě ekonomická krize, příznaky tu jsou všechny😏
    Takže trochu se obalit možná přijde vhod 😁

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Je to síla, v takové míře to nikdo nečekal. Trochu lepší situace je, uvidíme co se stane až se vše uvolní. 🤞

    OdpovědětVymazat