úterý 2. července 2019

Pomerančové tiramisu

Správně bych měla napsat pomerančový mascarpone krém.. víme, že pravé tiramisú se připravuje s kávou a kakaem. Ale tento název se už vžil u různých verzí, existují i tiramisú s ovocem,
výborné je například odlehčené jahodové ,ale nemáme doma Mařenku, která by šla v únoru hledat jahody do lesa (nehledě na to, že poblíž nejsou ani žádné lesy, natož aby se v nich někdy vyskytovaly jahody :-))
Zato jsme v plné pomerančové sezóně a na trhu se objevily ty,které máme nejraději - sytě oranžové s nádechem do tmavočervena ,proto se jim říká "moro" (tmavé),uvnitř šťavnaté a voňavé.
V lednici mascarpone a čerstvá bio vejce, ve spíži kakaové piškoty, zbytek pomerančového likéru "Grand Manier" a nedělní dezert byl na světě!
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr mascarpone
2 vejce
4 plné lžíce cukru
2 pomeranče (nejlépe bio, budete potřebovat i kůru)
piškoty /tolik, aby stačily na dvě vrstvy do formy zhruba 25 x 20 cm/
trochu pomerančového likéru, nebo jiného vhodné chuti hodící se k pomerančům
špetka soli
******************************************************************************************************************************************
Postup je jako u klasického tiramisú, jen místo kávy použijete šťávu z pomerančů. Nejdřív je ale omyjte a ostrouhejte kůru na jemno. Pokud nemáte bio pomeranče, doporučuje se spařit je horkou vodou, pak omýt pod tekoucí studenou,velmi dobře osušit a teprve potom nastrouhat kůru.
Rozkrojte je napůl a vymačkejte šťávu do které přidáte trochu likéru (jen pro dospělé, samozřejmě!)
Kdyby se vám šťáva zdála moc kyselá, neváhejte trochu osladit, všechny pomeranče nejsou stejné.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z těch spolu se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Pak utřete žloutky s cukrem do pěny a po lžících přidávejte mascarpone, polovinu strouhané kůry a nakonec opatrně vmíchejte sníh. Lze přidat i pár kapek likéru.
Tiramisú můžete servírovat buď v jedné nádobě (jednodušší a rychlejší) nebo vytvořit jednoporcové poháry (dekorativnější). Ať se rozhodnete tak či onak, dno pokryjte lehkou vrstvou krému a na ní pokladete piškoty lehce omočené v pomerančové šťávě. Nesmí se "utopit", jinak z nich bude kaše. Další vrstva bude krém, pak piškoty a tak dále, vrchní vrstvu tvoří krém, který posypete strouhanou čokoládou nebo jednoduše kakaem a zbytkem pomerančové kůry.
Kolik uděláte vrstev, to záleží na velikosti nádoby, na toto množství je vhodná o velikosti zhruba 25 x 20 cm, ale může být i čtvercová nebo kulatá.Pokud se rozhodnete pro poháry, tam můžete mít vrstev i víc. Tiramisú dejte odpočinout do lednice alespoň na dvě hodiny (ale klidně i déle, aby se chutě dobře promísily) a vyndejte asi čtvrt hodiny před podáváním.
BUON APPETITO!

Žádné komentáře:

Okomentovat