úterý 2. července 2019

Jablkový dort babičky Věry (Torta di mele della nonna Vera)

Pod názvem "torta" (dort), nečekejte v Itálii dort na který jsme zvyklí z Čech a vůbec ze střední Evropy - piškot, krémy, polevy, čokoláda, šlehačka a podobně. "Torta" může být docela normální bábovkové těsto nebo piškot maximálně promazaný cukrářským krémem, nutellou nebo jen marmeládou - pokud je to doma pečený moučník. Spíš se dočkáte kupovaných drobných zákusků, košíčků s krémem a ovocem nebo oblíbených řezů z listového těsta.
Když jsem poprvé viděla za výlohou cukrárny Sachr, zdálo se mi že je to taková silnější placka politá čokoládou :-) snad tam ani nezbytná marmeláda nemohla být.
Dort nad dorty je ovšem "torta di mele" - dort s jablky. My bychom řekli buchta, ale není buchta jako buchta...
V jedné kuchařce jsem našla recept na jablkový dort babičky Věry a kdo by odolal moučníku od babičky.
I já pokaždé skočím na "prastarý recept naší babičky objevený ve starém receptáři", aspoň tak se to často píše na internetu, určitě znáte. Pravda je, že skutečné babičky vařit uměly a jak..o pečení nemluvě!
Babička Věra (italsky Vera) pravděpodobně opravdu existovala protože její "torta" voní velice babičkovsky!
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 - 4 jablka
3 vejce
250 gr hladké nebo polohrubé mouky (v Itálii pouze hladká)
200 gr cukru (babička dávala 250 gr, ale zdálo se mi to moc )
200 gr změklého másla
1 prášek do pečiva s vanilkou
špetka soli, trochu citronové kůry
*****************************************************************************************************************************************
Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a pak na tenké plátky. Můžete je trochu pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědly. Máslo utřete s cukrem do pěny a pak přidejte jeden žloutek po druhém (nepřidávejte další pokud předchozí není dobře vpracovaný do směsi) a kůru z dobře omytého citronu. Po částech přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a opatrně vmíchejte do těsta.
Vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté formy a pak do něj přidejte nakrájená jablka, která zasunujte vertikálně hlouběji do těsta, kolem dokola. Peče se při 180° asi 40 minut až zezlátne. Po vychladnutí vyklopte a posypte práškovým cukrem.
Moučník je velmi chutný, vláčný a máslem vonící. V poslední době, po letech kdy bylo označováno málem za životu nebezpečný jed, se máslo i sádlo dostává opět do popředí. Tolik propagované rostlinné tuky se nakonec neprojevily tak zdravé jak se zdálo, většina z nich obsahuje palmový olej a spousty dalších podivných ingrediencí a konzervačních prostředků. Nic se nesmí přehánět, většinou dávám půl másla a půl rostlinného tuku (kupuji bio kvalitu, jak doufám zdravější), ale dobrý moučník zrovna jako například vánoční cukroví se bez máslové chuti prostě neobejde. Pokud se pustíte do pečení, nechte si chutnat bez výčitek svědomí!

Žádné komentáře:

Okomentovat