čtvrtek 28. února 2019

Polomáčené pomerančové sušenky

Dnes přicházím s dalším receptem ze série čokoládovo - pomerančových, zřejmě jste si už všimli, že mám pro ně slabost, ale kombinace je to opravdu skvělá.Tentokrát jsem upekla sušenky, které jsou jednoduché na přípravu, těsto se velmi dobře vyvaluje a stačí pár ingrediencí. Jediný "problém". dá-li se to tak nazvat, je koupit pomeranče které nemají chemicky ošetřenou kůru, tedy ve kvalitě bio. Pokud nemáte, spařte pomeranč 2x nebo 3x horkou vodou, osušte a můžete strouhat.
********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 vejce
110 gr másla
110 gr cukru
290 gr hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
špetka soli
strouhaná kůra z většího pomeranče
150 gr hořké čokolády, kousek ztuženého tuku
********************************************************************************************************************************************
Máslo dejte do misky a rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a nechte prochladnout. Mezitím si vyšlehejte celá vejce s cukrem, přidejte strouhanou pomerančovou kůru a nakonec vlijte prochladlé máslo a dobře promíchejte. Do mouky přidejte špetku soli a prášek do pečiva, pak po částech prosívejte do vaječné směsi a vymíchejte vařečkou hladké těsto. Kdyby se moc lepilo, přidejte trochu mouky.
Přikryjte potravinářskou fólií nebo do ní těsto zabalte a dejte do lednice alespoň na půl hodiny.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále nebo mezi dvěma listy pečicího papíru a kulatou formičkou vykrájejte sušenky, dělala jsem o průměru asi 4 cm. Naskládejte na vymaštěný a moukou vysypaný nebo papírem na pečení vyložený plech trochu od sebe a dejte péct asi 15 minut při teplotě zhruba 170°. Když se mírně zabarví okraje, jsou hotové. Nechte vychladnout na mřížce.
Čokoládu rozpusťte s trochou ztuženého tuku ve vodní lázni,nebo použijte kvalitní čokoládovou polevu a namáčejte v ní polovinu upečených sušenek.


Pokud vás zajímají další recepty s touto kombinací, zde je pár odkazů:

23 komentářů:

  1. Skvělý recept, jediný problém vidím v těch pomerančích, protože pomalu končí a jejich kvalita jde hodně rychle dolů.
    A bio kvalitu jsem dlouho nepotkala, spařením si asi pomohu víc.
    Potřebují nějaký čas k proležení nebo lze konzumovat okamžitě ?

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda že jsem je pekla asi před měsícem..ale dává se jen kůra a spařením se rozvoní
    Lze konzumovat hned, díky prášku jsou měkké, pak je dej třeba do plechové krabice a jsou výborné i uleželé
    Myslím že Soptíček ocení

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Já hlavně cením tu mortadelu nahoře, tu se zelným pepřem doslova zbožnuju         

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Soptík tomu sladkému moc nedá, kdo žere je její maminka, ta je jako kobylka     

    OdpovědětVymazat
  5. Opět uložen další recept, pomeranče s čokoládou já můžu!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Mortadella je pravá boloňská, focená v Boloni Pepř dávají černý, to zelené jsou pistácie. Až pojedeš do Itálie nech si v nějakém obchůdku udělat housku s mortadellou (panino con la mortadella) dělají je na počkání a ta vůně a chuť je jedinečná

    OdpovědětVymazat
  7. [4]:    Jen ať si dává, když to na ní není vidět!

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Já taky, ostatně je to vidět i na receptech v blogu A výborná je samotná čokoláda s pomerančovou kůrou

    OdpovědětVymazat
  9. Štěstí v mém životě28. února 2019 v 20:41

    Ach, co je s pomerančem, to mám moc ráda.  A sušenky napečené se vždy hodí, dózy již skoro zejí prázdnotou. Díky za recept, ukládám!
    Alena

    OdpovědětVymazat
  10. Díky! Vidím, že máme stejné chutě
    Když je dáš do dózy, vydrží i dost dlouho

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: No vidíš, zase se u nás švindluje, prý pravá italská !!! Kulový, u nás do ní cpou zelený pepř a o pistáciích si mohu nechat zdát dlouhý a vyčerpávající sen.
    Housku si zavdám, mňam

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Mortadella se dělá i bez pistácie, jen s pepřem nebo i bez něj. Zelený jsem opravdu neviděla, ale atrapy se dělají u všeho. Pravá nefalšovaná je ta boloňská. Asi jako pravé plzeňské pivo se dělá jen v Plzni
    Mimochodem k té houstičce s mortadellou by se hodilo náramně

    OdpovědětVymazat
  13. Cítím tu vůni, recept už mám uložený. 🍪 🥮 🙋

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadají trochu jako hříbky naležato..

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Myslím že budou chutnat i u vás doma, nejdou moc sladké

    OdpovědětVymazat
  16. Sušenky vypadají krásně, zkusím je zítra udělat.

    OdpovědětVymazat
  17. [21]: Už jsem viděla u tebe na blogu
    Skoro bych zkusila i s citronem, ozdobit asi polevou.

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat