středa 6. března 2019

Tvarohovo - citrónová bábovka

Přišel čas na další bábovku! Většinou dávám přednost receptům, kde se šlehají celá vejce a přidává olej místo másla, které se musí nechat změknout nebo rozpustit..čistě z praktických důvodů, ne z dietních, protože tak často zas moučníky nedělám. Tentokrát jsem našla recept na Pinterestu který mě zaujal už názvem - jogurtová bábovka sousedky Karolíny. Zajímavé na něm bylo hlavně to, že v ní není žádný jogurt, ale tvaroh :-), takže se naskýtá otázka, zda Karolína napsala špatně recept, nebo byl uveřejněn recept, který s Karolínou nemá nic společného.
Vejce se musí rozdělit na žloutky a bílky a máslo rozpustit, ale i když byl postup o něco delší, ingredience se mi zdály velmi chutné, a pustila jsem se do toho.
Jen jsem měla pouze 200 gr tvarohu (používám rikotu) a v receptu bylo uvedeno 250 gr, takže jsem dala i méně másla a o krapet méně cukru.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 středně velká vejce
150 gr cukru
150 gr másla
200 gr tvarohu (rikoty)
200 gr mouky
1 prášek do pečiva s vanilkou
strouhaná kůra z jednoho citronu
šťáva z poloviny citronu
trochu citronového likéru Limoncello nebo vaječného koňaku (podle potřeby)
špetka soli
***************************************************************************************************************************************
Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme prochladnout. Formu na bábovku (použila jsem formu na věnec o průměru 24 cm, klasickou bábovkovou je lepší vzít o něco menší) dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo prosátou strouhankou.
Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli. Žloutky šleháme s cukrem do pěny až směs zesvětlá, pak přidáváme po částech tvaroh, prochladlé máslo, citronovou šťávu a kůru.
Mouku s práškem vpracujeme do těsta po lžících přes sítko , nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh.
Kdyby se ještě před přidáním sněhu směs zdála hustá, přidejte trochu mléka nebo vhodného likéru (dala jsem asi dvě lžíce Limoncella, ale dobře poslouží i vaječný koňak).
Originál obsahoval i hrst rozinek namočených v rumu, které jsem vynechala, nicméně mohly by se v bábovce dobře vyjímat. Karolína se na mě snad zlobit nebude, její recept už stejně zprznil někdo přede mnou :-))
Bábovku jsem pekla bez horkovzduchu na 170 - 180° asi 35 minut, ale klasická forma na bábovku je vyšší než ta na věnec a pravděpodobně bude potřeba o něco déle. Jako vždy je nejjistější vyzkoušet špejlí.
Bábovku nechte prochladnout ve formě a pak vyklopte a pocukrujte.
Pokud jí chcete mít tak hezky prouhatou jako je ta moje, vyklopte na mřížku a teprve po úplném vychladnutí obraťte :-) Bábovka je velmi vláčná, ještě lepší se mi zdála druhý den a má svěží citronovou chuť.
BUON APPETITO!

14 komentářů:

  1. Růži,ta je nádherně žluťoučká a určitě díky tvarohu,musela být i krásně vlahá a dobrá
    U nás je tvarohová bábovka hodně oblíbená a dělám ji v různých obměnách často Na bábovku už se nějaký den chystám,tak možná bude podle tebe citronová
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Limonccelo ... no okamžitě se mi opět vybavila Ischie a tento šílený tlamolep na každém rohu      Musím přiznat, že jsem každého obdivovala, jak to nakupovali jako šílení.
    Pak jsem skutečně dokonalé ochutnala v Římě a musím říct, neuvěřitelné. Asi to bylo skutečně kvalitní a nedalo se srovnat s těmi sračkami, co nabízeli na ostrovech.
    Bábovka bude, můj kamarád je miluje a já mu vždy k nějakému výročí peču, tím mu udělám radost největší a když je šťavnatá, o to lépe.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejen, že jsi mě opět namlsala, ale taky hodně pobavila, pasáž o zprznění receptu nemá chybu .

    OdpovědětVymazat
  4. Bábovka opět úžasná. Už mám od tebe tolik receptů na dobroty, že bych mohla mít cukrárnu. Jen kdybych měla pro koho péct, doma se sladkostma neuspěju. 🥮 🍋 🌞

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Díky Tvarohovou bábovku jsem už dělala několikrát taky v různých obměnách, musím říct že téhle s máslem a citronem dávám o bod víc

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Originál limoncello je právě z Capri, Ischia a vůbec pobřeží Amalfi.
    Je jich víc druhů, více či méně hubu lepící   Já osobně používám Limonce' které vyrábí v Miláně Ale je dobré a má moc hezkou láhev!
    Výborné třeba na zmrzlině

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Když někdo zveřejní recept na jogurtovou bábovku a je tam místo něj čtvrt kila tvarohu, je to prznění
    Jsem ráda že ses pobavila, já se u tebe bavím často!   

    OdpovědětVymazat
  8. [4]:Jestli se ti zamlouvá, klidně si jí upeč jen pro sebe, protože mě vydržela naprosto perfektně 5 dní! Taky jsem na ni byla sama, vydrží vláčná a převažuje spíš citronová chuť. Může být i méně cukru Moc zdravím a brzy napíšu!

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ta je pěkná, naposledy, když jsme pekli bábovku, se trochu připekla... Zkoušíme experimentovat a přidáváme špaldovou mouku...půl na půl..

    OdpovědětVymazat
  10. Občas se stává..v kuchyni se musí hlídat     Taky míchám různé mouky, někdy přidám trochu maizeny, je pak jemnější

    OdpovědětVymazat
  11. Moc dobrá, taky peču a limoncello občas mlsám jen tak

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Limoncello průběžně ochutnávám během přípravy těsta

    OdpovědětVymazat
  13. Krásná bábovka, povedla se!   

    OdpovědětVymazat