pondělí 18. března 2019

Co se smažívá, to se rádo jídá!

Když řeknete například dítěti (nebo i manželovi), že budou zeleninové karbanátky ( polpette di verdure), většinou ohrnou nos. Pokud ale zeleninku chytře zamaskujete do úhledných kouliček nebo placiček, které uvnitř budou skrývat kostičky sýra teplem se táhnoucích a vše zabalené v křupavém obalu ze strouhanky, vsaďte se, že protestovat nikdo nebude.
Špenát (spinaci), který jsem zvolila jako přílohu, to je jiná kapitola. Použila jsem čerstvé, křehké lupínky jen na rychlo ohřáté na pánvi - stačilo pár minut - a ochucené po italsku jen olivovým olejem a pár kapkami citronové šťávy. Je lehčí, chutnější a lépe vypadající než klasický špenát, ale pokud nechcete riskovat, podávejte karbanátky s klasickou bramborovou kaší nebo se salátem.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 - 3 větší brambory
2 mrkve
2 cukíny
hrst zelených fazolek
2 krajíčky suchého chleba
100 gr tvrdšího sýra
4 lžíce strouhaného parmezánu
2 menší vejce
1 lžíce hladké mouky
trochu soli a pepře
špetka muškátového oříšku
strouhanka
olej na smažení
***************************************************************************************************************************************
Brambory ve slupce uvařte téměř do měkka a nechte vychladnout. Ostatní zeleninu očistěte a uvařte zvlášť v mírně osolené vodě opět téměř do měkka. Pokud se budete držet mého receptu, cukíny vyndejte o něco dřív (mluvím o malých cukínkách, velkých maximálně jako menší salátová okurka) a pak dovařte fazolky a mrkev.
Jinak můžete použít třeba i zmrazenou zeleninovou směs, ta bývá už nakrájená, takže hlavně nepřevařit.
Plátky chleba zbavte kůrek a namočte do vody až změkne, pak dobře vyždímejte.
Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle do větší mísy, přidejte k nim zeleninu nakrájejte na malé kostičky, zrovna tak sýr, chléb, vejce, parmezán, ochuťte pepřem a muškátovým oříškem a přidejte i sůl - opatrně, sýr už bývá slaný dost a lžíci mouky. Nechte odpočinout v lednici aspoň půl hodiny.
Směs trochu zhoustne, kdyby se vám zdála řídká,stačí přidat trochu strouhanky.
Pak vykrajujte lžící noky a v ruce vytvářejte kuličky, nebo vyšší placičky, vhoďte je do hlubokého talíře se strouhankou a pěkně obalte.
Smažte v oleji po všech stranách a dávejte na mísu vybavenou papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte horké s vhodnou přílohou, dobré jsou ale i za studena například s čerstvým chlebem a okurkou.
BUON APPETITO!

14 komentářů:

  1. Další recept, který určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Já už nějakou desítku let špenát jinak nepřipravuji. Jednak je příprava čerstvého špenátu blesková, když si vzpomenu na protlak za 14 korun, ježí se mi chlupy po celém těle, co to musí být za sračku / dámy prominou /.
    Mám ráda zeleninová hlavní jídla, v této obdobě mi nezbývá než pochválit, to musela být mlaskačka     

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé využití všeho co dům dá a ještě si pochutnáme. 🌞 🙋

    OdpovědětVymazat
  4. Karbanátky vypadají hodně dobře a s brkaší určitě nemají chybu, díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Já si myslím že máme podobné chutě - včera jsem podle tebe dělala kuřecí Stroganoff A nemluvím o věnečkách!
    Na ty se jen třesou

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Nikdo si nestěžoval Zeleninu tady mají rádi, hlavně čerstvou. Smažením se poničí trochu vitamínů, ale zas je to dobré

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Typický italský recept..dřív se vařilo víceméně jen z vlastních zdrojů, co dům a zahrádka dali

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: S kaši jsem taky dělala a šikne se k nim náramně
    Brkaše je hezký výraz
    Připomíná mi to prdopeč..když jsem to četla v receptech poprvé, myslela jsem si že je to nějaká nová porevoluční ingredience, zřejmě z ciziny dovezená..
    A než mi to došlo!!

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: My ještě používáme kuřízek. Ale to je tak maximum ze všech zkratek, občas, co jsem takhle mohla vidět, to byly dost slušné prasárny - třeba cupísek, cumoučka nebo polohrumou .

    OdpovědětVymazat
  10. Kuřízek bych ještě brala
    Podle ostatních vzorů je chudák cuketová buchta vlastně cuchta

    OdpovědětVymazat
  11. Občas děláme zeleninové karbanátky trochu jiné, tento recept můžeme také vyzkoušet...

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Zeleninové karbanátky se mohou dělat na x způsobů, je to takový žolík Výborný způsob jak zlikvidovat zbytky zelenin které jsou v lednici

    OdpovědětVymazat
  13. Růženko, to bych si určitě dala, ale teď kvůli manželově dietě nemohu. Ale určitě si recept opíši a uložím, třeba to nebude trvat dlouho a dáme si je oba.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Libuško, doufám že na ně brzy dojde, byla by to známka že se manželovi zlepšilo zdraví Držím vám palce 🤗

    OdpovědětVymazat