Název "capricciosa" ( čte se "kapričóza") je většinou spojený s pizzou. Capricciosa nebo capriccioso může být dítě nebo i dospělý člověk - znamená to rozmarný, neposedný, prostě všehochuť, proto je v pizze smícháno více ingrediencí dohromady.
Zrovna tak vypadá "insalata capriccosa" kde jsou rozličné druhy zeleniny, jako mrkev, celer, hrášek, paprika a pak šunka nebo šunkový salám, vše nakrájené na nudličky.
V Itálii si na majonézové saláty příliš nepotrpí a co dokáží udělat s obyčejným bramborovým salátem, zde nazývaným "insalata russa" - ruský salát, jsem popsala zde.
Insalata capricciosa má podobný osud, proto jí raději vytvářím doma a oproti té italské přidávám i brambory, takže je to takový "rozmarný bramborový salát".
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 střední brambory (zhruba 350 - 400 gramů)
100 gr mrkve
100 gr celeru
150 gr šunky nebo šunkového salámu
70 gr sterilované kapie nebo papriky
100 gr sterilovaného nebo zmrazeného hrášku
pár sladkokyselých okurek (podle chuti)
1 - 2 malé čerstvé cibulky
3 - 4 lžíce majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
trochu láku z okurek
sůl, pepř a ocet
***************************************************************************************************************************************
Dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody. Zvlášť uvaříme v mírně osolené a octem ochucené vodě mrkev a celer do polotuha.
Jestli jsou brambory správně uvařené, vyzkouším špejlí - musí projet bramborou, ale uprostřed ještě trochu "drhnout". Pak je dám vychladit, je lepší na pár hodin nebo uvařit den předem. To samé platí pro mrkev a celer. Studené brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Mrkev, celer, kapie nebo papriky, okurky a šunku na tenké, ne příliš dlouhé nudličky ( odborně řečeno "julienne" ), cibulky na tenká kolečka, vše vložíme do mísy a přidáme hrášek.
Do malé misky dáme majonézu a hořčici, trochu rozředíme lákem z okurek, přidáme sůl i pepř a vidličkou rozkvedláme. Vlijeme do mísy a opatrně promícháme, pak dáme salát do lednice a alespoň na půl dne na něj zapomeneme, ještě lépe do druhého dne.
Na poměrně velké množství zeleniny salát obsahuje málo majonézy, lze pojídat bez výčitek svědomí :-))
BUON APPETITO!
Růži,salát vypadá moc dobře !
OdpovědětVymazatJá bramborový salát miluji a i s majonézou Já přidávám ještě vařená vajíčka a nedávám kapii,ale vím,že u maminky se dřív kapie taky dávala.
U salátů se můžou dle chutí ingredience měnit a já to i dělávám ,salát je tak občas jiný Už jsem zkoušela dát i kopr.I to bylo fajn
Přeji krásnou neděli
Také mám zkušenost, že upl e bez majonézy salát není ono. Mm
OdpovědětVymazatKdy se bude podávat ?
OdpovědětVymazatAbych si stihla rychle něco zabalit na cestu
Prostě vypadá luxusně a nemusela by jsi mne dlouho přemlouvat !! / vlastně vůbec /
Rozmarný bramborový salát bych si klidně nechala líbit, na takových chlebíčcích by byl zcela jistě vynikající!
OdpovědětVymazatDíky za osvětlení slova capricciosa, teď budu doma machrovat .
[1]: Kopr jsem tady nikde nenašla. Koupila jsem v Praze sušený ale není to ono. Jinak bych přidala
OdpovědětVymazat[2]: Máš naprostou pravdu, majonéza tam prostě musí být, náhražky neberu
OdpovědětVymazat[3]: Už není, ale kdybys přijela udělám na objednávku!
OdpovědětVymazat[4]: Chlebíčky tu neznají a neví, o co přijdou! Udělala bych, ale není ta správná veka
OdpovědětVymazatMiluju bramborový salát a tvá odlehčená varianta vypadá skvěle. V Česku majonéza patří k velmi oblíbeným pochoutkám a v salátu musí být. Až přemůžu chřipku, hned si ho udělám.
OdpovědětVymazatTo mě mrzí že tě sklátila chřipka!
OdpovědětVymazatTady byla taky pěkná epidemie, teď jsme zas jak na houpačce - ze zimy do jara a
zpět, to se viruskům moc líbí!
Přeji brzké uzdravení!